Respingerea Legii descentralizării ar trebui să conducă la demisia guvernului Ponta

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Respingerea în totalitate a Legii Descentralizării de către CCR  reprezintă o lovitură mortală pentru guvernul Ponta. Nu numai pentru că era  unul dintre obiectivele majore ale USL, dar s-a făcut mare tapaj pe acest proiect, care ar fi trebuit să însemne modernizarea administraţiei româneşti.

Legea descentralizării ar fi avut largi reverberaţii în Legea Bugetului de Stat, care acum trebuie modificată, nu se ştie când şi cum.

Proiectul de lege privind descentralizarea a fost adoptat prin răspunderea guvernului, fără dezbatere parlamentară, rezultând doar din „înţelepciunea” guvernului, în speţă a vicepremierului Dragnea.

Cel mai grav lucru. Ponta nu mai poate da vina pe judecătorii „băsişti”, pentru ca decizia de respingere a fost votată în unanimitate, inclusiv de către proaspătul numit judecător din partea PSD, Toni Greblă.

În aceste condiţii, soluţia care s-ar impune într-o ţară normală ar fi demisia întregului executiv, pentru că şi-a asumat răspunderea pe o lege în întregime neconstituţională.

Nu suntem, însă, o ţară normală, dacă în aceste împrejurări grele pentru guvern, cu adjunctul Secretarului de Stat american în vizită în România, premierul Victor Ponta se dă „pierdut”, nu este în ţară, n-a comunicat unde se află, n-a delegat atribuţiile către un vicepremier, cum în mod uzual se întâmplă în democraţii „normale”.

Cel puţin destituirea sau demisia de onoare a autorului proiectului de lege s-ar impune pentru a spăla o astfel de ruşine.

S-au adunat multe eşecuri în cârca actualei guvernări. Dar aşa cum se întâmplă mai mereu, suntem ţara în care nimeni nu răspunde pentru nimic.

Dacă premierul Victor Ponta, liberalii, Crin Antonescu, au impresia că toate acestea nu se contorizează în conştiinţa electoratului, se înşeală amarnic.

Şi dovada acestei contorizări va veni la primele alegeri programate, cele din mai, la europarlamentare.
Alături de relaţia tot mai proastă cu America şi UE, care va arde România la costurile împrumuturilor pe care trebuie să le facă în 2014, la cursul de schimb leu-euro, aceste eşecuri ale proiectelor USL duc la prăbuşirea încrederii populaţiei în capacitatea şi competenţele actualei puteri de a conduce ţara.

Chiar nimeni din conducerea USL nu pricepe aceste lucruri simple?
 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite