Reacţii după ce Donald Trump a fost ales noul preşedinte al SUA. Iohannis l-a felicitat. Băsescu: După Brexit, SUAexit. Dragnea: O victorie a democraţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Klaus Iohannis i-a transmis o scrisoare lui Donald Trump pentru a-l felicita pentru alegerea sa în funcţia de preşedinte al SUA. Fostul preşedinte Traian Băsescu nu se aştepta ca Donald Trump să o învingă pe contracandidata sa, Hillary Clinton, rezultatul fiind prea mult pentru „anchilozata Europă“.

Republicanul Donald Trump este noul preşedinte al Statelor Unite după ce miliardarul a obţinut 288 de voturi, iar contracandidata sa democrată Hillary Clinton 218. 

UPDATE Guvernul României adresează felicitări Preşedintelui ales al Statele Unite ale Americii, domnul Donald Trump. Prim-ministrul Dacian Cioloş a adresat o scrisoare de felicitare Vice-Preşedintelui ales al Statele Unite ale Americii, domnul Michael Richard Pence. Cu această ocazie, prim-ministrul Cioloş a subliniat importanţa Parteneriatului Strategic dintre România şi SUA, fundamentat pe valori şi responsabilităţi împărtăşite, ca fiind unul solid ce oferă premisele pentru dezvoltarea sa pe mai departe, în toate dimensiunile. România este şi va rămâne un aliat şi partener de încredere al SUA. Cooperarea dintre România şi SUA contribuie la asigurarea securităţii comune şi a întregii comunităţi transatlantice. Guvernul României va acorda pe mai departe o atenţie sporită dezvoltării şi aprofundării relaţiilor bilaterale cu SUA pe dimensiunea economică, în baza oportunităţilor existente pentru avansarea prosperităţii comune. 

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a adresat o scrisoare de felicitare preşedintelui ales al Statelor Unite ale Americii, Donald Trump. „Cu acest prilej, şeful statului român a evidenţiat relaţia solidă dintre România şi Statele Unite ale Americii, prin Parteneriatul Strategic pentru Secolul XXI, element cheie în dezvoltarea profilului strategic al ţării noastre, în calitate de membru NATO şi UE“, se arată într-un comunicat de presă al Administraţiei Prezidenţiale. 

Totodată, Klaus Iohannis a subliniat angajamentul ferm al României de a aprofunda cooperarea bilaterală în domeniul securităţii şi de a continua să acţioneze, în calitate de aliat şi partener strategic de încredere al SUA, conştient de toate implicaţiile care decurg din această postură. „Preşedintele României a mai transmis, în mesajul său, şi că dimensiunea de securitate a Parteneriatului Strategic cu SUA, caracterizată de o cooperare continuă şi aprofundată, a înregistrat numeroase succese şi a permis României să acţioneze astăzi ca furnizor de securitate în regiune, în Europa şi nu numai. România este pe deplin conştientă de responsabilităţile care provin din calitatea de aliat şi partener strategic al SUA“, se mai arată în sursa citată. 

Mesajul Preşedintelui Iohannis mai arată că România înţelege pe deplin să contribuie la eforturile comune menite să promoveze stabilitatea şi securitatea în regiune şi la nivel global şi subliniază că‎ România este pregătită şi capabilă să aprofundeze cooperarea bilaterală în domeniul securităţii. „Preşedintele Klaus Iohannis a accentuat şi importanţa dezvoltării dimensiunii economice a Parteneriatului Strategic cu SUA, care oferă numeroase oportunităţi de a aduce mai multă prosperitate, în beneficiul ambelor naţiuni. Şeful statului a exprimat întreaga disponibilitate de a conlucra cu noul preşedinte american în promovarea obiectivelor comune şi a unei relaţii transatlantice puternice şi dinamice, arătând că SUA poate conta pe sprijinul ferm al României în promovarea democraţiei, drepturilor omului şi statului de drept“, se mai precizează în comunicatul Preşedinţiei. 

image

Video

video
image

Video

Donald Trump discurs dupa castigare alegerilor prezidentiale FOTO EPA

Fostul preşedinte Traian Băsescu a spus că după Brexit, a venit ”SUAexit”. ”După Brexit,SUAexit ! Prea mult pentru anchilozata Uniune Europeană care trebuie să înţeleagă un lucru fundamental: ori se schimbă rapid prin acţiunea imediată a politicienilor, ori o schimbă popoarele aşa cum au făcut britanicii şi americanii”, a scris Traian Băsescu pe Facebook.

„SUA exit“

Fostul preşedinte Traian Băsescu a declarat, miercuri, pentru News.ro, că victoria lui Donald Trump în alegerile prezidenţiale din SUA este o surpriză, inclusiv pentru el, însă a spus că România nu trebuie să se panicheze, convingerea sa fiind că Trump nu va renunţa la statutul pe care Statele Unite îl au acum de unică superputere.

”Este o surpriză că Trump a ieşit preşedintele SUA. Cea mai mare parte a analiştilor şi a politicienilor, inclusiv eu, am crezut în victoria lui Hillary Clinton. Nu s-a întâmplat şi trebuie luat notă că popoarele au punctele lor de vedere şi deja după Brexit, unde poporul britanic a decis să iasă dintr-un proces de globalizare, acum asistăm la un SUAexit, o respingere de către poporul american a guvernării pentru multinaţionale, pentru economic, pentru trusturile globale şi cer o aplecare către popoare”, a declarat Traian Băsescu pentru News.ro.

„O victorie a democraţiei“

Preşedintele PSD Liviu Dragnea nu crede că relaţia dintre SUA şi România se va schimba odată cu alegerea lui Donald Trump în funcţia de preşedinte al SUA. „Cetăţenii Statelor Unite au decis. În primul rând, este o victorie a democraţiei. Votanţii au trimis un mesaj despre cât de important este ca liderii pe care îi aleg să le înţeleagă problemele economice şi să vină cu soluţii. Sunt optimist după declaraţiile de acum o oră ale Preşedintelui ales referitoare la menţinerea parteneriatelor internaţionale ale Statelor Unite. Sunt convins că parteneriatul României cu Statele Unite va rămâne unul puternic“, a comentat Liviu Dragnea.

„O oportunitate“

Fostul premier Victor Ponta susţine că alegerea lui Donald Trump este o oportunitate pentru România. „«Politics must be about people» - a spus de multe ori Donald Trump în timpul campaniei sale - «Politica  trebuie să fie despre oameni» Nu despre ce «trebuie» sau despre cum «credem noi că e mai bine» sau despre «poporul e prost sau dezinformat şi nu înţelege ce trebuie să voteze» sau despre ce spun analiştii şi ce vor «instituţiile»! Poporul sau «Sistemul»? La această întrebare americanii au răspuns!”, a scris Ponta pe Facebook.

”Cine nu a înţeles ce s-a întâmplat la Brexit nu înţelege nici acum. Şi nu va înţelege nici în continuare - şi mă refer în special la Propaganda  din România! Iar poporul american a fost de acord cu Trump şi l-a votat! Şi Poporul ştie întotdeauna mai bine ce trebuie făcut! Opinia mea e clară - alegerea lui Trump nu este deloc un pericol pentru România (cum ne tot ameninţă Propaganda Securistă. Este o oportunitate pe care putem să o folosim pentru binele nostru (dacă suntem în stare). Sau să ne transformăm în noul Stat ISIS în care totul se reduce la puşcării şi «speri să crăpi»!”, a mai scris Ponta. 

„Un rezultat surprinzător“

Preşedintele PNL, Alina Gorghiu, a declarat, pentru News.ro, că victoria lui Donald Trump în alegerile prezidenţiale din SUA este surprinzătoare, însă şi-a exprimat convingerea că, pentru România, relaţia cu SUA va fi în continuare foarte bună.

”A fost un rezultat surprinzător dacă ţinem cont de sondajele de opinie preelectorale, dar este un rezultat clar, o victorie clară. Donald Trump şi Partidul Republican merită felicitări pentru victorie. Au câştigat împreună şi Preşedinţia, şi alegerile parţiale pentru Senat şi Camera Reprezentanţilor, deci o victorie pe linie. Pentru România, relaţia cu SUA va fi în continuare foarte bună, sunt convinsă. Să nu uităm că sub un preşedinte republican, George W. Bush, România a intrat în NATO şi şi-a consolidat mult relaţia de apropiere faţă de SUA. Sunt convinsă că SUA vor rămâne acelaşi aliat de încredere în cadrul NATO, aceeaşi ţară care menţine relaţii foarte bune cu Uniunea Europeană. Parteneriatul SUA – UE, piatra de temelie a stabilităţii economice globale şi NATO, cea mai puternică alianţă militară din istorie, vor continua să joace rolurile pozitive pe care le-au jucat până acum”, a declarat Alina Gorghiu.

Europarlamentarul Cristian Preda a declarat, miercuri, pentru News.ro că, prin alegerea lui Donald Trump, în Statele Unite ale Americii s-a impus un populist, aşa cum s-a întâmplat şi în câteva state din Europa. 

”Ca şi în câteva ţări europene, în SUA s-a impus un populist. Moderaţia tinde să devină o excepţie. Europenii sunt, de fapt, între Putin şi Trump, doi lideri la fel de imprevizibili. Vom fi striviţi sau vom renaşte? Nu putem şti dacă politica americană va fi izolaţionistă sau dacă un acord SUA-Rusia nu va strivi UE. Viitorul TTIP (Parteneriatul Transatlantic pentru Comerţ şi Investiţii dintre UE şi SUA, aflat în curs de negociere - n.r.)  e mai nesigur ca oricând”, a comentat europarlamentarul român. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite