Proiectul de lege privind votul prin corespondenţă, aprobat de Senat. Tăriceanu şi UDMR-ul au votat „împotriva“ iniţiativei legislative

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Proiectul de lege privind votul prin corespondenţă a fost votat, luni, de senatori. 117 de aleşi ai camerei superioare a Parlamentului au fost „pentru“ această iniţiativă legislativă, iar zece au fost „împotrivă“. Proiectul de lege va merge la Camera Deputaţilor, for decizional.

UPDATE Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, luni, în cursul unei discurs susţinut la Biblioteca Centrală Universitară, că este „foarte bucuros“ că Senatul a adoptat proiectul de lege privind votul prin corespondenţă şi  speră ca săptămâna viitoare să existe o asemenea lege în România

.

„Sunt foarte bucuros că astăzi Senatul a votat proiectul legii şi sper în continuare ca partidele să-şi menţină acest entuziasm pentru legea votului prin corespondenţă şi, poate, săptămâna viitoare, deja să fim în posesia unei astfel de legi", a declarat preşedintele care nu a uitat să critice Guvernul şi reprezentanţii Puterii nu au asigurat condiţiile necesare ca şi cetăţenii din Diaspora să voteze în număr mare. 

„Avem o guvernarea care s-a dovedit incapabilă să asigure condiţiile necesare pentru exercitarea acestuia de către toţi cetăţenii în ţară şi în străinătate. Absenţa unei legi a votului prin corespondenţă ar fi în continuare o piedică în a garanta tuturor cetăţenilor români, oriunde s-ar afla ei, dreptul al vot. (...) Sper că există înţelepciunea la nivelul tuturor partidelor pentru a schimba cât mai repede această stare de fapt şi de a finaliza acest proiect“, a adăugat Iohannis, citat de Mediafax.


UPDATE Proiectul de lege al votului prin corespondenţă a trecut, 117 senatori fiind „pentru“, iar 10 fiind „împotrivă“. Singurii care au votat împotrivă au fost reprezentanţii UDMR şi o parte din ALDE. legea va merge la Comisia de Cod Electoral care o va transmite Camerei Deputaţilor. Timp de o săptămână, deputaţii pot depune amendamente,într-o ultimă etapă având loc votul în Camera Deputaţilor, forul decizional. 

Comisia de cod electoral a adoptat, luni, amendamentele senatorilor la legea votului prin corespondenţă şi a trimis raportul la Senat pentru a fi adoptat în plen, preşedintele Comisiei Gabriel Vlase precizând că, cel mai probabil, legea va fi adoptată şi de Camera Deputaţilor miercurea viitoare.„De principiu, calendarul este: Birou Permanent Senat azi, plen Senat, mâine vine la Camera deputaţilor, termenul de depunere a amendamentelor din partea deputaţilor este luni şi, probabil, va fi miercuri în plenul Camerei Deputaţilor“, a precizat Gabriel Vlase.

Preşedintele celui mai puternic partid al Puterii, Liviu Dragnea, a asigurat că proiectul de lege privind votul prin corespondenţă va fi aprobat de ambele camere ale Parlamentului, iar în aproape zece zile, legea va ajunge pentru promulgare la preşedintele Klaus Iohannis.   

În ceea ce priveşte votul prin corespondenţă, vom duce la îndeplinire ceea ne-am asumat în momentul în care am preluat preşedinţia Comisiei de Cod Electoral: rezolvarea votului prin corespondenţă în trei săptămâni. Miercuri, 28 octombrie, are loc votul final în Camera Deputaţilor, unde va fi adoptat. Apoi, va merge spre promulgare la Preşedinţie“, a spus Dragnea luni, după şedinţa BPN a PSD. 

Atât în Senat, cât şi în Camera Deputaţilor, parlamentarii Puterii deţin majoritatea. Totuşi, în urmă cu o săptămână, un proiect de lege iniţiat de Guvern a fost respins la Senat, după ce aleşii puterii nu s-au putut mobiliza pentru a trecerea proiectului de lege. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite