Ponta: „Guvernul USL funcţionează foarte bine. Eu optez pentru un compromis“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele PSD, Victor Ponta, alături de liderul PC, Daniel Constantin FOTO Arhiva Adevărul
Preşedintele PSD, Victor Ponta, alături de liderul PC, Daniel Constantin FOTO Arhiva Adevărul

Copreşedinţii USL, Victor Ponta şi Daniel Constantin, împreună cu vicepreşedintele PNL, Daniel Chiţoiu, au discutat miercuri, printre altele, la RTV, despre TVA-ul la alimente, despre codul rutier şi despre votul privind proiectul Roşia Montană.


  Principalele declaraţii ale reprezentanţilor USL:

Victor Ponta: Toţi miniştrii Cabinetului decid, nu numai noi trei. În zona economică, cei mai importanţi. Economia nu gâfâie. Am reuşit nu doar să dăm salariile şi pensiile, ci să şi le plătim. Avem prevăzute indexarea salariilor şi a pensiilor cu rata inflaţiei. Inflaţia o să fie mai mică, pe 2%.

Am reuşit să plătim toate hotărârile care erau la scadenţă. De astăzi, militarii îşi primesc pensia reîntregită. Fondurile europene le-am deblocat pe toate. Al doilea pariu este pariul cu agricultura. Guvernul USL funcţionează foarte bine. Eu optez pentru un compromis.

A ieşit zilele trecute o doamnă fost ministru că Guvernul a cheltuit pentru papetărie 500 de mil de euro. Am luat-o în serios şi am întrebat. Pe papetărie am cheltuit 2,5 milioane. Anul acesta am avut de plătirt toate datoriile din urmă.

La educaţie, am luat o decizie foarte importantă. Ministerul Educaţiei se ocupă de plată şi de programe. Toate celelalte trec la primării. Problema este la ce raportăm banii. Am plătit datorii 800 de milioane, şi au mai rămas 600 de cheltuit. Anul viitor, nemaiavând datorii, vom face investiţii.

Nu laşi un om să moară în faţa spitalului. Este o decizie corectă. Noi am decis să nu facem ca în America. Numai au Guvern tocmai din cauza reformei pe sănătate.

Despre salariile profesorilor şi ale doctorilor

Salariul celui care îmi creşte copilul şi îmi salvează viaţa nu este niciodată suificient, dar trebuie să ne raportăm, la realitate. Am încercat în 2009 cu legea salarizării şi a picat. Avem persoane în magistratură care câştigă decât 20 de medici şi pe aceia îi plătim de la buget. Faptul că medicul are de 15 ori mai puţin, este anormal. Nu cred că va contesta cineva acest lucru. Eu cred că este constituţional. Doamna Motoc va face procedurile. Vom avea un candidat comun al USL-ului. Decizia o va face Senatul.

Este o variantă (salariul de 1.000 de lei). Noi la privat vrem să mărim salariile. În 2012 au fost cu 20% mai mari investiţiile. Avem 5 milioane de contracte de muncă care plătesc taxe. Până ajungem la 6 milioane mai este un drum lung, dar suntem în plus.

Despre codul rutier

În primul rând, cei care comit fapte grave şi au dosar penal, vreau să găsim soluţia legală ca să nu mai stea până vine hotărârea din instanţă. Eu vreau ca de astăzi să nu mai conduci. Cel care are 100 de amenzi şi nu plăteşte niciuna. Vrem să găsim dacă în 30 de zile nu ţi-ai plătit amenda, să rămâi fără permis. Şi al treilea lucru, dacă a băut, nu mai stai 2,3 ani până ajungi în instanţă. Dacă câştigi, plăteşti o despăgubire.

Avem sancţiuni, dar nu le plătim.Le plătesc oamenii cinstiţi, iar şmecherii, nu. În Parlament, nu se concretizează. Eu cred că  este mai important dreptul la viaţă. Putem să diminuăm drstic acest fenomen. Aţi văzut ce accidente cumplite avem pe Bucureşti-Constanţa din cauza vitezei.

Despre TVA-ul la alimente

Daniel Chiţoiu (ministrul Finaţelor): Organele de control ale ministerului de Agricultură au mers pe teren şi au aplicat sancţiuni. Am urmărit nu atât reducerea preţului, ci reducerea evaziunii fiscale. Veniturile colectate prin TVA ul la pâine le vom vedea pe 25 decembrie. Rezultatele controlului le va prezenta şi Daniel Constantin.

Daniel Constantin (ministrul Agriculturii): Ne gândim (n.r. la TVD diferenţiat la alimente). Am avut o întâlnire cu instituţiile aceste care se ocupă cu controlul. Marile magazine de desfacere scăderea este cu 15%. Piaţa va regla.Cetăţeanul va merge acolo unde este mai ieftin. Au fost acordate 16.000 sancţiuni, patru sesizări penale, au fost confiscate mijloace de transport.

Există un catalizator la patronate şi patronatele sunt alături. Dacă vom colecta FMI nu va mai cere garanţii, trebuie să arătăm şi ce colectăm. Exporturile la grău s-au dublat, la floarea soarelui s-au dublat. Acestea sunt efectele pozitive. Anul acesta era firesc să scadă preţul dacă producţia a crescut. Dacă mă ocup în pieţe există o mafie a alimentelor, de aceea am venit cu măsuri. Există tiruri care vin din Polonia care aduc marfă în România, ajunge la producători care vin pe piaţă Aceasta este evaziune. Când merge la piaţă trebuie să aibă un document care să însoţească marfa.

Victor Ponta: S-a dat, nu s-a luat. Nu am mărit TVA-UL, îl scădem, nu am mărit cota unică, deşi eu aş fi făcut-o, dar nu m-a lăsat colegii mei. Nu s-a adoptat niciun impozit ( n.r. forfetar). Deocamdată nu am adoptat, a fost trimis la Parlament. Impozitul forfetar dacă se va adopta în Parlament înseamnă că în loc să mai plătească toate taxele celelalte, va plăti 1.500 de euro, indiferent de profituri.

Despre şeful Secţiei Penale DNA, Lucian Papici

Propaganda lui Macovei, nu a fost demis, i s-a terminat mandatul lui Papici (DNA). Susţin că Daniel Morar şi Papici au făcut dosare politice. Să se supere Macovei şi mama lui Macovei. Probail că îl va numi domnul Băsescu (n.r. Curtea Constituţională). Avem 350 de sesizări cu documente trimise la Parchet. Până astăzi nu au terminat cercetările. Ce victimă este Papici? Cum să fie şef dacă şi-a terminat mandatul.

Daniel Chiţoiu: Evaziunea este mare pentru că şi tentaţia este mai mare pentru că şi câştigurile sunt mai mari. Am început cu reorganizarea instituţionala a ANAF-ului, am desfiinţat Garda Financiară. În 2013, evaziunea fiscală nu a crescut faţă de 2012. Vrem să avem o structură care să combată evaziunea fiscală. Cu Garda Financiară nu s-a reduc, ci a crescut de la an la an. Nu putem să mergem cu acei oameni care de 23 de ani nu au făcut nimic.

Victor Ponta: Alergăm şi în China după investiţii, vom alerga şi în America. În Europa este mai greu pentru că nu sunt bani. Am în program o întâlnire cu companiile energetice şi IT. Domnul Băsescu se luptă cu USL, vine şi bagă beţe în roate României. Ce treabă are, ce îl interesează pe domnul preşedinte. Domnul Băsesu de ce minte? Banca Naţională nu a făcut evaziune fiscală. Nu cred că există un preşedinte din Europa care se duce şi spune că o să fie foarte rău. Mi se pare o chestiune foarte serioasă.

Despre proteste şi Roşia Montană

Victor Ponta: Fenomen social extrem de important. Are ( Băsescu legătură cu protestele) pentru că s-a răzgândit de trei ori până acum. Contează să nu te cerţi. Nu cred că cei din piaţă îi va vota pe Crin pentru că este împotrivă mai nou, nici pe mine, nici pe Băsescu. Opinia mea este că trebuie să ne exploatăm resursele, dacă cei din piaţă au o altă soluţie... Lăsaţi-mă să ajung în Parlament să văd cum voi vota. Mă critică şi prietenii, m-au criticat şi Crin şi Liviu.

Daniel Chiţoiu: Noi (n.r. liberalii) vom vota împotrivă.

Daniel Constantin: Nu este o decizie politică. Fiecare parlamentar va vota cum crede. Eu am avizat proiectul respectiv, cu anumite observaţii, în calitate ca ministru al Agriculturii.

Victor Ponta: S-a bătut să avem acel n+3. A făcut şi el (n.r. Traian Băsescu) un lucru bun. Protocolul l-am scris eu. Nu voi fi mai bine plasat în sondaje. USL este cel mai bun lucru pe care l-am făcut de când sunt în politică. Codul rutier, bugetul, agricultorii, or să mă înjure pe mine. Sigur (n.r. Antonescu va fi mai bine plasat în sondaje) pentru că Antonescu nu ia decizii guvernamentale, uneori mă critică chiar şi pe mine. Romii vor fi în Schengen şi dacă nu intrăm în Schengen.

Despre avertizările metereologice: Am avut comandamente, avem nişte oameni care se pricep foarte bine. Nu cred că vor fi probleme grave.





 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite