Ponta vrea să-l schimbe pe omul lui Geoană de la Senat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Trei candidaţi şi-ar putea disputa, în toamnă, şefia grupului PSD din Camera Deputaţilor, care devine vacantă prin retragerea lui Viorel Hrebenciuc. Şeful senatorilor social-democraţi Ion Toma, ales în funcţie înainte de schimbarea conducerii partidului, şi-ar fi pierdut sprijinul, fiind perceput ca omul lui Mircea Geoană.

După ce a început să facă ordine prin organizaţiile judeţene, liderul PSD, Victor Ponta, va schimba şi şefii grupurilor parlamentare. Vicepreşedintele PSD, deputatul Valeriu Zgonea, s-a arătat interesat de o candidatură la conducerea grupului din Cameră, funcţie pentru care se vor organiza alegeri la începutul viitoarei sesiuni parlamentare. Zgonea vrea însă ca şeful deputaţilor social-democraţi din Cameră să nu mai fie ales prin vot, ci să fie propus de preşedintele partidului Victor Ponta.

Citeşte şi:
Liderii PSD îşi numără membrii de partid

Ce crede clasa politică despre iniţiativa lui Dan Voiculescu de a-l suspenda pe Băsescu: PSD: E inoportun, UDMR: Împotrivă

„Liderii de grup trebuie să fie oamenii cei mai de încredere ai preşedintelui, de aceea cred că acesta trebuie să-i nominalizeze, iar Biroul Permanent să ia în discuţie. Procedura de alegere a liderilor prin vot a ţinut de o anumită etapă a partidului, dar noi trebuie să evoluăm", a declarat Zgonea pentru „Adevărul".

Surse din partid susţin că ideea lui Valeriu Zgonea are însă şanse mici să se concretizeze deoarece parlamentarii partidului nu vor accepta să fie conduşi de un lider numit de Victor Ponta. Valeriu Zgonea, care este şi secretar al Camerei, a mai precizat că, în cazul în care deputatul Mircea Duşa va fi ales lider de grup, atunci se va gândi dacă să candideze la un post de vicepreşedinte în cadrul Biroului Permanent al Camerei.

Şefia deputaţilor PSD a devenit vacantă după ce actualul lider, Viorel Hrebenciuc, care a deţinut-o timp de zece ani, a anunţat, recent, că nu mai doreşte să ocupe această funcţie. Surse social-democrate afirmă însă că Ponta „i-ar fi sugerat" lui Hrebenciuc să renunţe la funcţie deoarece nu ar fi fost pe deplin mulţumit de activitatea acestuia. Potrivit aceloraşi surse, candidatura lui Zgonea ar fi susţinută tocmai de Viorel Hrebenciuc.

Un alt deputat PSD, vicepreşedintele Camerei Mircea Duşa, a anunţat că ia în calcul ideea de a candida pentru conducerea grupului, dar după ce va avea o discuţie cu liderii partidului. Printre potenţialii candidaţi s-ar mai putea număra şi deputatul Nicolae Bănicioiu, preşedinte al Organizaţiei de tineret şi unul dintre apropiaţii lui Victor Ponta.

Socrul liderului PSD, posibil candidat la Senat

La Senat, rămânerea în funcţie a liderului de grup, Ion Toma, pare să fie pusă sub semnul întrebării după ce acesta a pierdut, de curând, şefia filialei PSD Olt. Surse din partid afirmă că senatorul, unul dintre susţinătorii fideli ai fostului preşedinte al partidului, Mircea Geoană, nu mai este dorit de Victor Ponta. Înlocuirea lui Toma este privită cu scepticism de unii senatori social-democraţi, care sunt de părere că acesta "a condus foarte bine grupul şi nu poate fi bătut la vot".

În bătălie s-ar putea arunca însă un alt candidat puternic. Este vorba despre senatorul Ilie Sârbu, socrul lui Victor Ponta, retras din toate funcţiile din partid după ce ginerele său a devenit preşedintele PSD. Senatorii Titus Corlăţean şi Ioan Chelaru, aflaţi pe lista potenţialilor candidaţi, au declarat că nu intenţionează să intre în competiţie, iar senatorul Lia Olguţa Vasilescu a menţionat că va decide la toamnă dacă va concura pentru vreo funcţie. Senatorul Dan Şova, al cărui nume a fost, de asemenea, vehiculat, a precizat că nu va candida deoarece, potrivit cutumei, parlamentarii aflaţi la primul mandat nu se pot înscrie în cursa pentru conducerea grupului.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite