Ponta: România ar putea contracta un nou împrumut de la FMI

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Într-un interviu acordat agenţiei de presă Bloomberg, premierul Victor Ponta a declarat că ar fi de preferat ca România să încheie un nou acord de tip preventiv cu FMI. Acesta a mai spus că aderarea României la moneda unică europeană în 2015 e "o dorinţă, nimic mai mult".

"Cred că n-ar strica deloc să continuăm să avem un acord de tip preventiv cu instituţiile financiare internaţionale", a declarat Victor Ponta pentru Bloomberg. "L-am putea folosi drept gaj, pentru a-l prezenta pieţelor pentru a obţine finanţare", a mai spus premierul.

România a contractat deja două împrumuturi de la FMI. Data scadentă a primului este chiar anul acesta, când România trebuie să înapoieze 20 de miliarde de euro. Cel de-al doilea acord de tip preventiv se va termina în martie anul viitor. Suma pe care am împrumutat-o, respectiv 5 miliarde de euro, sunt încă neatinşi. Ponta intenţionează să-şi respecte angajamentele faţă de instituţiile creditoare şi vrea să menţină deficitul bugetar sub 3% din PIB, mai scrie Bloomberg.

Totuşi, dacă Ponta se gândeşte la un nou împrumut de la FMI, acesta va fi contractat cel mai devreme în aprilie 2013.

Ponta a adăugat că Guvernul ar putea continua să solicite asistenţă tehnică de la cele două instituţii (FMI şi EU) după încheierea acordului de tip preventiv, în martie 2013, fără a angaja noi împrumuturi şi în funcţie de rezultatul alegerilor din toamnă.

Ponta a făcut referire şi la aderarea României la moneda unică euro, considerând că ţinta "moştenită" de la fostul guvern, respectiv anul 2015, este una irealizabilă. "Sperăm doar că criza din zona euro se va fi terminat până în 2015, iar atunci, dacă România va fi pregătită, ne vom gândi la aderare. Realist vorbind, ar trebui să ne gândim la această dată doar ca o dorinţă, nimic mai mult", a declarat preşedintele PSD.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite