Ponta a câştigat! Rămâne să vedem ce a câştigat

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Partidul Social Democrat este condamnat să stea cu un pietroi de gât, Victor Ponta
Partidul Social Democrat este condamnat să stea cu un pietroi de gât, Victor Ponta

Era de aşteptat ca moţiunea PNL să nu provoace căderea Guvernului Ponta care astfel îşi va continua mandatul şchiopătând. La prima vedere am putea spune că Ponta a câştigat. Da, a câştigat timp şi a câştigat pe termen mediu. Probabil, până în iarna viitoare, o să îl tot mai vedem pe premier spunându-ne doct, de la Palatul Victoria, cum se luptă el cu cei care dau lovitura de stat, pentru binele României şi al românilor.

Ponta a câştigat timpul necesar pentru a-şi face jocurile în interiorul partidului, dar mai ales pentru a-şi asigura încă un mandat în funcţia de Preşedinte PSD.  Azi el este un câştigător. PSD va fi un pierzător. În acest moment, Partidul Social Democrat este condamnat să stea cu un pietroi de gât - Victor Ponta - care acum 2 luni ajunsese la o cotă de încredere mai mică cu 10 procente decât cota partidului. Pentru că liderii partidului nu mai joacă politic, ci doar pentru salvarea individuală, pentru a-şi păstra libertatea, vor merge cu pietroiul de gât până în pânzele albe, vorba aceea: ”libertatea e mai scumpă ca orice”. După alegerile din 2016, s-ar putea să avem un Victor Ponta decapitat într-o noapte a cuţitelor lungi,  şi nu de către parlamentari, ci de către aleşii locali care vor îşi vor pierde funcţiile, deşi poate unii dintre ei chiar şi-au făcut treaba în plan local, în urbea lor, dar votul anti PSD îi va putea mătura. Ce să faci atunci cu frustrarea primarilor PSD care nu au nici imunitatea parlamentarilor şi mai pierd şi din cauza imaginii de la centru?

În acest timp, PNL deşi pare pierzător, a depus o moţiune care nu a strâns numărul suficient de voturi, este la rândul lui al doilea mare câştigător. Dacă ajungeau la putere, urma procesul de vânare a funcţiilor, proces care putea duce la multe dispute interne între cele două tabere (vechii PDL-işti, vechii PNL-işti), dar mai mult de atât putea să înceapă procesul de erodare a imaginii şi acest lucru putea duce la un scor mult mai mic în 2016 decât arată sondajele la această oră.

Cu un PSD la putere care face greşeli după greşeli (ordonanţa bacşişului, discurs anti justiţie, obstrucţionarea în parlament a actului de justiţie, împiedicarea adoptării votului prin corespondenţă,  împiedicarea desfăşurării alegerilor parţiale, declaraţii Rus) PNL poate spera să îşi menţină cota de încredere pe care o are acum, ba mai mult, să crească prin efectul votului negativ dat la adresa PSD-ului, lui Ponta în 2016.

Cine pierde? România. Noi românii. Vom fi priviţi din nou ca nişte sălbatici. Poate aţi fost de multe ori în Europa şi aţi văzut că unii străini se uitau cu o reţinere sau chiar cu teamă când le spuneaţi că sunteţi români. Lucru pentru care nu poţi să îi condamni, după imaginea formată de  românii certaţi cu legea care s-au mutat pe capul lor. Cum credeţi că se vor uita acum, după ce o parte importană a presei străine a comentat pe larg faptul că Ponta, suspect într-un dosar penal, se ţine cu dinţii de funcţia sa? Părem în ochii multora o ţară de mâna a doua şi asta e mai grav atunci când imaginea aceasta se datorează celor care ne conduc.  Orice zi în care Ponta rămâne în funcţie înseamnă decredibilizarea în plan extern a ţării.

Pierderile de imagine suferite de România ca ţară se vor răsfrânge imediat în plan economic.  Când nu eşti credibil, când ai în fruntea ţării un premier suspect, probabil, mulţi se vor gândi de 2 ori dacă să investească sau nu. Şi Stratforul, într-o analiză recentă, previziona că: “scandalul politic de la Bucureşti nu va transforma România într-un aliat NATO mai puţin capabil, ci doar va afecta dezvoltarea economică a României”

Dacă la toate aceste lucruri mai adăugam şi faptul că PSD va mai avea un singur mod de a stopa scăderea în sondaje şi redresarea sa : pomeni electorale, aproape că ne vine să plângem de ce ne paşte în viitorul nostru apropiat. 

Probabil, cât de curând o să avem o propunere de mărire a salariilor bugetarilor, o mărire a ajutoarelor sociale şi aşa mai departe. Pentru că aceasta va fi singura cale ca PSD să reuşească să îşi mobilizeze măcar electoratul lor dur. Ponta a învins. Să vedem ce va face România. Cam asta  va fi singura concluzie a zilei. Sau cel puţin aşa văd unii dintre noi lucrurile,  cu câteva ore înaintea votului dat la moţiune.

Citiţi şi alte materiale pe trendscan.ro

Un text semnat de Cristian Hriţuc


Cristian Hriţuc a activat în zona marketingului politic având la activ numeroase campanii. Din anul 2000 şi până în prezent a lucrat atât în campaniile locale, parlamentare şi prezidenţiale ca şi consultant. Are experienţă atât în ţară cât şi în Republica Moldova unde a fost activ de-a lungul a mai multor ani. Cristian Hriţuc a fost consilier al Preşedintelui României în perioada 2012-2014.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite