Pericol de război Rusia – România în august 2008?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Băsescu se temea de un conflict din cauza Transnistriei, pe modelul Georgiei. Problema scutului SUA de la Deveselu şi refuzul Moscovei de a-şi retrage trupele din Transnistria au tensionat relaţiile dintre Moscova şi Bucureşti. 

Preşedintele Traian Băsescu le-a mărturisit senatorului american Richard Lugar şi fostului ambasador american la Bucureşti, Nicholas Taubman, în august 2008, că ia „cât se poate de în serios varianta ca România să fie atrasă într-un conflict militar cu Federaţia Rusă în Transnistria". Informaţia apare într-o telegramă a diplomaţiei americane, obţinută de WikiLeaks.



Teamă paranoică de flota de la sevastopol

Scenariul la care se gândea atunci şeful statului român era similar celui petrecut în Georgia (aşa-numitul război ruso-georgian de cinci zile) în urmă cu trei ani. „Traian Băsescu spunea că România ar fi fost pusă în faţa unor opţiuni foarte dure, dacă Rusia lansa o provocare în Transnistria", se arată în documentul făcut public de WikiLeaks. În telegramă apar şi comentariile ambasadorului Taubman, care aprecia că preşedintele român „este în mod real îngrijorat"de o acţiune provocatoare a Moscovei şi manifestă temeri „aproape de paranoia" legate de proximitatea flotei ruseşti, pe care o găzduieşte Ucraina la Sevastopol, în Marea Neagră.

4,5 milioane de români, peste Prut

„Băsescu este în mod clar îngrijorat că Rusia poate declanşa o provocare similară în Republica Moldova, lucru care va atrage după sine un răspuns militar al României, implicând UE şi Alianţa Nord-Atlantică", nota Taubman. Ambasadorul a mai informat Washingtonul că Băsescu este profund ataşat de cele 4,5 milioane de moldoveni de peste Prut, români şi ,,parte a naţiunii noastre".

A discutat de cinci ori cu Putin

Băsescu ar fi precizat că Bucureştiul respectă independenţa Republicii Moldova, dar că este obligat să o sprijine. El i-a mărturisit senatorului republican (unul dintre cei mai vechi membri ai Congresului SUA) că a discutat cu Vladimir Putin problema transnistreană cel puţin de cinci ori, fără succes.

Potrivit cablogramei, şeful statului român a amintit că în timpul conflictului din 1991-1992 din Republica Moldova, România a trimis muniţie şi provizii peste Prut".

La vremea respectivă, preşedintele Traian Băsescu s-a declarat consternat de „uriaşa lipsă de maturitate" a guvernanţilor de la Tbilisi, pe care-i numeşte „aventurieri", în momentul în care au răspuns provocărilor Moscovei.

Rusia a invadat Georgia la 8 august 2008, pretextând că militarii georgieni au agresat etnicii ruşi din regiunea separatistă Osetia de Sud.

"Băsescu e îngrijorat că ruşii pot declanşa o provocare în Moldova, ceea ce va atrage după sine un răspuns militar al României, implicând  UE şi NATO."
Nicholas Taubman
fostul ambasador al SUA în România

image
Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite