Kelemen Hunor, despre atentatul terorist din Covasna, la Adevărul Live: Instituţiile statului trebuie să vină cu dovezi clare. Poate ar trebui o altă Zi Naţională

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedinte UDMR Kelemen Hunor FOTO Eduard Enea
Preşedinte UDMR Kelemen Hunor FOTO Eduard Enea

Preşedintele UDMR Klemen Hunor a vorbit luni, la Adevărul Live, despre  „aşa zisul atentat terorist“  pus la cale de Beke Istvan pe 1 Decemnbrie,  presiunea pusă pe comunitatea maghiară şi despre alegerile de anul viitor.

Despre încercarea unui atentat în Târgul Secuiesc

Aşa zisul atentat, ca să fac o nuanţă. Afectează nu neapărat ceea ce -a întâmplat cu cazul individual. Aici e de discutat. Eu am citit toate analizele din presa românească. Din punct de vedere logic nu se leagă în niciun fel. Aşteptăm un răspuns de la Justiţie. Faptul că la câteva posturi comerciale s-a încercat stigmatizarea întregii comunităţi maghiare. Au fost nişte acuzaţiii, nişte jigniri la adresa comunităţii, eea ce s-a întâmplat plecând de la acest caz, s-a mers prea departe. Să insişti pe acest val, e destul de periculos pentru societate. 

Anumite instituţii ale statului nu vor accepta nici după 25 ani lucruri elementare. Nu cred că e bine.

Deocamdată nu ştim exact ce s-a întâmplat. Instituţiile statului trebuie să vină cu dovezi clare. Nu poţi spune că e o anchetă în derulare fără să spui ce s-a întâmplat. Dacă nu spui, înseamnă că cineva are un alt gând, iar propaganda va continua. 

Despre presiunile venite asupra comunităţii maghiare din partea unor instituţii

Cui foloseşte să dai în 4-5 zile în prime time informaţii despre o comunitate, comunitatea maghiară, şi să încerci stigmatizarea acesteia. Eu cred că dacă cineva vrea, poate opri acest val. Au fost cazui în ultimul an. Eu nu pot da un astfel de răspuns, nu am probe, dar mă întreb.

Societatea românească a avut de câştigat faptul că UDMR a intrat în Parlament şi comunitatea maghiară a asigurat un factor de stabilitate. A fost în beneficiul societăţii româneşti. Dacă cineva crede că fără reprezentanţii comunităţii maghiare va mai fi o asemenea situaţie de stabilitate, se înşeală. Poate fi un covor de probleme .Când se fac acuzaţii colective, lucrurile se strică fătă doar şi poate.

Despre radicalizarea protestelor

În orimul rând trebuie să iasă să spună mai multe informaţii cei care se ocupă de caz. Acum, nu există nicio scurgere de informaţii, să fie transparenţă din partea DIICOT. Iar dacă nu sunt dovezi, să spună că a greşit E responsabilitatea formatorilor de opinie. Va exista o solidarizare mai puternică dacă vor fi făcute acuzaţii, să se spună că maghiarii au în genă terorissmul etc. Prin violenţă, prin agresivitate, lucrurile nu s-a rezolvat niciodată. Liderii statului trebuie să aibă o atitudine foarte fermă.

Despre susţinerea Guvernului Cioloş 

Nimeni nu a avut o propunere şi în primul rând preşedintele Iohannis nu a avut o propunere politică. După tragedia de la Colectiv, nimeni nu a venit cu propuneri.. Noi am fost de acord cu preşedintele, dar noi am mai venit cu o propunere: alegerile anticipate. 

Nu s-a putut merge mai departe cu alegerile anticipate pentru că e o hotărâre a CCR care ne împiedică în acest caz. Colegii au spus că e greu să ajungem la alegeri anticipate. Până în noiembrie 2016, când se vor vota noii parlamentari, partidele trebuie să găsească răspunsuri la cererile societăţii.  

Despre bugeul pe 2016 

Această invenţie a guvernului tehnocrat e o invenţie mondială. Nu are nici oameni la Putere, nici Opoziţie clară. Noi vom discuta de la proiect la proiect. Nu cred că vor reuşi să facă reforme substanţiale. Primul test va fi bugetul. Cred că nu va avea probleme în acest caz. Trebuie găsită o repartizare corectă şi eficientă. Anul trecut, Guvernul Ponta a făcut o greşeală. Ei au scos Consiliile Judeţene în ecuaţia de  echilibrare a bugetului la nivel local. Guvernul Cioloş a readus în ecuaţie aceste consilii. Acum, să vedem forma cu care va veni în Parlament. 

Despre alegerea primarilor în două tururi de scrutin 

Această variantă (n.r.- a alegerii primarului într-un tur) e în vigoare din 2008. Şi în 2008 s-au ales primarii într-un sigur tur, şi în 2012. Totuşi un pic de consecvenţă se poate. Dacă spunem că nu se poate schimba legislaţia electorală cu un an înainte de alegeri, trebuie să respectăm hotărârile CCR.. Eu nu cred că este mai bine (n.r.-alegere în două tururi), dar pot accepta şi argumentele celorlalţi. Între cele două tururi de scrutin se formează alianţe şi coaliţii netransparente.  

Eu am văzut din 1992 până în 2008 ataâtea cazuri grave şi grele, coaliţii obscure pentru a câştiga o primărie şi pentru a forma o majoritate. Oricum, va exista o coaliţie la nivelul autorităţioi locale, în cazul Consiliului local. Noi vom susţine în continuare alegerea primarilor într-un singur tur.

Despre nesusţinerea iniţiativei PNL de la Senat de alegere a primarilor în două tururi

Nu vom susţine şi nu avem cum să o susţinem. E acea hotărâre a CCR. Hotărârea e hotărâre. Eu cred că e bine să fim consecvenţi.

Despre reîmprospătarea cadrelor şi integritate

Noi încă de anul trecut am pornit o resetare a Uniunii. Chiar la Congresul din aprilie am vorbit de resetare, de schimbae de stil, de abordare. Vom avea schimbăări importante în UDMR. Echipa se va reînoi, atât cea a aleşilor locali, cât şi a primarilor. Am înfiinţat şi o organizaţie a femeilor. Vrem să avem şi la nivel local, şi în Parlament, mai multe femei. Orice echilibru sănătos trebuie ajutat, încurajat. 

Noi avem standarde şi criterii stabilite de mulţi ani. Vom  mai lucra la ele. Fiecare organizaţie locală ştie ce să facă. Nu o să numim acest lucru un cod etic, am mai văzut exemple. Noi am aplicat punctul 8 de la Timişoara de mult timp, restricţia privind colaborarea cu Securitatea , dar şi altele. Domnul Borbely a făcut un anunţ fără să fie constrâns şi a spus că nu va mai candida. 

Despre sărbătorirea zilei de 1 Decembrie 

Nu o spun eu. S-au exprimat mai mulţi istorici şi intelectuali. Poate ar fi fost mai bine o altă zi. Dacă s-a ales bine această zi, trebuie discutat în alt context. Dacă toate promisiunile din Proclamaţia de la Alba Iulie ar fi fost respectate, ar fi înţeles mai bine şi comunitatea maghiară. Trebuie să recunoaştem că există sensibilităţi în ceea ce priveşte anumite momente istorice. Cred că e momentul să abordăm sincer tot ceea ce ne deranjează şi ceea ce vă deranjează. Cred că aşa vom fi mai constructivi. 

Cum vede UDMR mişcare 64 de Comitate

Noi am spus de foarte multe ori. Ne-am delimitat de orice organizaţie extremistă pentru că niciodată nu ne-au ajutat - nici pe noi, nici pe români - nu au avut o contribuţie semnificativă. E nevoie de nuanţe, nu că lucrurile sunt albe şi negre. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite