O fotografie memorabilă din anii’ 90: Ion Raţiu cu papion şi gubă maramureşeană la primele alegeri libere

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ion Raţiu FOTO eroiiromanieichic.ro
Ion Raţiu FOTO eroiiromanieichic.ro

În urmă cu 22 de ani, când în România aveau loc primele alegeri după căderea comunismului, politicianul a ales să poarte o ţinută care combina simbolul unui gentleman cu o haină  tradiţională românească.

Fotografia de arhivă apare într-o postare de pe site-ul „Eroii României Chic".

Ion Raţiu a locuit în Regatul Unit până în 1990, iar din ianuarie a contribuit, alături de Corneliu Coposu, la refacerea Partidului Naţional Ţărănescu, devenit Partidul Naţional Creştin şi Democrat. La alegerile prezindeţiale din luna mai a aceluiaşi an, Raţiu s-a clasat pe locul al treilea, după Ion Iliescu (FSN) - cu peste 80% din voturi -, şi Ion Câmpeanu (PNL).

Raţiu a fost unul dintre cei mai eleganţi politicieni români. Ţinuta şi comportamentul său, inclusiv în disputele poltice păreau desprinse din altă lume şi multă vreme după scrutin s-a glumit pe seama faptului că papionul l-ar fi făcut să piardă alegerile în "Duminica Orbului".

Unul dintre momentele cele mai valoroase pe care Ion Raţiu le-a lăsat moştenire s-a petrecut în timpul mineriadei din 1991. Când trupa lui Miron Cozma a pătruns în sediul Parlamentului, Ion Raţiu şi regretatul poet Ioan Alexandru au fost singurii care i-au înfruntat pe mineri.  „Cum îndrăzniţi să intraţi aşa, în această instituţie a democraţiei? Ieşiţi afară, imediat!”, a spus, atunci, Ion Raţiu.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite