Motto-ul senatorului Banias: "Ori găsim un drum, ori facem unul"/ Vezi cine este senatorul ridicat de mascaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Senatorul PDL, Mircea Banias, director al Administraţiei Porturilor Constanţa în perioada 2005 - 2007, a fost adus luni de către mascaţii la sediul DNA pentru a fi audiat într-un dosar de evaziune fiscală şi contrabandă instrumentat de Poliţia de Frontieră în octombrie 2010.

În vârstă de 45 de ani, Mircea Banias a fost acuzat anul trecut pentru favorizarea infractorului în dosarul privind vânzarea unor motoare industriale de la UCM Reşiţa firmei lui Said Baaklini, achiziţie ce a condus la o restituire de TVA în valoare de 60 milioane euro. Mircea Banias a fost cercetat în acest dosar alături de Said Baaklini, Adrian Chebuţiu, Coriolan Adrian Preda şi Eugen Bogatu.

În februarie, Said Baaklini, Adrian Chebuţiu, Coriolan Adrian Preda şi Eugen Bogatu au fost trimişi în judecată în dosarul UCM Reşiţa. Procurorii anticorupţie au dispus atunci scoaterea de sub urmărire penală în această cauză a senatorului democrat-liberal de Constanţa Mircea Banias.

Zeci de percheziţii au avut loc, luni dimineaţă, în Bucureşti şi Constanţa, fiind vizată şi casa secretarului general al Ministerului Administraţiei şi Internelor Laurenţiu Mironescu, prieten cu Banias.

Crezul politic al lui Banias

"Ori găsim un drum, ori facem unul", scrie pe pagina lui de internet Mircea Banias, ales ca senator în colegiul uninominal 4 din Circumscripţia electorală nr.14 Constanţa, în 30 noiembrie 2008. Banias este vicelider al grupului parlamentar al Partidului Democrat-Liberal şi secretar al Comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională. De când a fost ales, el a avut 26 de iniţiative parlamentare, nouă declaraţii politice şi 26 de luări de cuvânt în plen.

Afaceri cu clădirile portului Constanţa

În 2005, pe vremea când era şef al Administraţiei Porturilor Constanţa (APM), Mircea Banias a renovat o clădire a portului, însă imediat după terminarea lucrărilor a decis scoaterea imobilului la licitaţie. S-au înscris la licitaţie două firme: S.C. Euro Shipping Services S.R.L., care îl avea printre acţionari chiar pe Banias, alături de Corneliu Mironescu (tatăl prietenului său Laurenţiu Mironescu, pe atunci deputat) şi S.C. Betelgeuse Investment SRL, cu un acţionar unic - Sarivan Adrian Ştefan, şi administrator pe Lazăr Gheorghe.

Presa scria atunci că licitaţia a fost câştigată de firma "rivală", S.C. Betelgeuse Investment SRL, care în 2006 a plătit aproape 50.000 de euro, mult sub valoarea pieţei, pentru imobil. Firma câştigătoare a fost apoi absorbită chiar de compania concurentă - Euro Shipping Services, specializată în transporturi maritime şi costiere de marfă.

După ce nu a mai fost deputat, Laurenţiu Mironescu a preluat acţiunile firmei de la tatăl său, iar printre proprietarii Euroshiping Services a fost cooptat şi Ioan Bălan, fost director al APM, demis în ianuarie 2011. Totodată, din firmă face parte şi fratele sentaorului PDL, Emil Sorin Banias.

Averea lui Banias

Mircea Banias s-a născut la 6 martie 1966, la Mangalia (jud. Constanţa), fiind absolvent al Institutului de "Marină Mircea cel Bătrân" Constanţa, Facultatea de Navigaţie -Ofiţer Maritim Portuar. Şi-a început activitatae profesională ca ofiţer maritim la "CNM NAVROM" SA. Este căsătorit şi are un copil.

Potrivit declaraţiei sale de avere
din 2 noiembrie 2010, postată pe site-ul Senatului, Mircea Marius Banias are trei terenuri, 3 locuinţe, ceasuri, bijuterii din aur şi argint, în valoare de 10.000 de euro, cinci conturi bancare în valoare de 482.150 de lei şi 492 de euro. Senatorul constănţean mai încasează dividende de la Euro Shipping Services în valoare de 6778 de lei.

În penultima declaraţie de avere, Banias nu a trecut şi cele trei terenuri intravilane pe care le deţine încă din anii '90 şi 2000. Vezi aici detalii.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite