Mizele remanierii guvernamentale. Vom vedea „aceeaşi Mărie cu altă pălărie“?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dragnea vede în remanierea guvernamentală o ocazie de relansare a guvernării PSD-ALDE, care s-a dovedit până în prezent catastrofală. Contestat de opinia publică, de partenerii europeni, de Corina Creţu, mai nou de vicepreşedinţi ai PSD, actualul guvern ar trebui remaniat din temelii. Dar cu cine? Schimbarea a trei guverne, toate catastrofale, nu lasă speranţe în apariţia unor profesionişti performanţi.

Dragnea a dorit premier şi miniştri care ascultă de ordinele sale. Ca şi cum un singur om poate înţelege şi decide în problematica multiplă a societăţii româneşti, după modelul Tel Drum. Este prima eroare gravă care demonstrează încă odată afirmaţia: când puterea cade pe umerii unui personaj nepregătit filosofic pentru ea, se alege praful. Şi de conducători şi de conduşi.

Să mai ilustrăm cu gafele premierului Dăncilă, Liviu Pop, sau Dănut Andruşcă, cel care a condus în cariera sa profesională doar o vulcanizare? Nu este cazul. Sunt cunoscute şi arhicunoscute. Mai toate posturile din administraţia centrală au fost „vândute“ prin baronii locali pentru susţinerea lui Dragnea sau/şi bani la puşculiţa de partid. În Consiliul de Administraţie al Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) îi regăsim pe: Costin Mihalache, este absolvent al Academiei de Poliţie, Ciprian Pândea, licenţiat în Teologie, Adrian Mlădinoiu, fost şofer al şefului PSD Liviu Dragnea, Georgeta Bumbac, s-a aflat în atenţia procurorilor pentru oferirea de contracte fără licitaţie. Cam aşa funcţionează mai toate instituţiile importante al ţării, iar noi aşteptăm autostrăzi. Poate cu rugăciuni la Dumnezeu, spuse de Ciprian Pândea!

Dilema lui Dragnea: să găsescă miniştri competenţi dar obedienţi

Nu este posibil aşa ceva. Profesioniştii competenţi nu vor accepta să fie conduşi de Dragnea şi Dăncilă, pentru că îşi fac de râs cariera şi profesia. Lucrurile se agravează în perspectiva preluării preşedinţiei UE la 1 ianuarie 2019. Îl vede cineva pe Andruşcă conducând şedinţe ale miniştrilor economiei din UE? După spusele lui Ţuţuianu „omul e atât de prost încât nu poate asculta mai mult de 5 minute“. Dar la educaţie, unde nu se găseşte o persoană mai răsărită decât Liviu Pop, întrecut în gafe gramaticale doar de premierul Dăncilă? Şi dacă nici să vorbească corect româneşte nu sunt în stare, nu discutăm şi de alte limbi străine, cum să facă faţă unei sarcini de complexitatea conducerii UE? I-a văzut cineva la faţă şi ştie ce ministere conduc: Stefan-Radu Oprea, Ioan Deneş, Bogdan Gheorghe Trif, Natalia Intotero, Viorel Ilie, Petru Bogdan Cojocaru, Ioana Bran, Victor Negrescu, şi alţii?

Soluţia care ar salva România de perspectiva de a se face iremediabil de râs

O reprezintă restructurarea guvernului şi alegerea unui premier competent, tot de la PSD-ALDE, câştigători ai alegerilor. Speranţa că s-ar putea forma o nouă majoritate parlamentară este deşartă. Chiar parlamentarii controlaţi de disidenţii din PSD au o linie roşie, de netrecut: partidul să nu piardă guvernarea, cu orice risc. Asta le dictează baronii locali, care i-au trimis în parlament şi care, speră ei, i-ar mai trimite odată. Dar Liviu Dragnea a anunţat deja că este exclusă o restructurare a guvernului, o reducere a numărului de ministere. Deşi desfiinţarea unor ministere ar fi condus şi la o reducere semnificativă a cheltuielilor de funcţionare a statului, reducere de care România are nevoie ca de aer. Un nou premier, precum Corina Creţu, ar fi acceptabil şi preşedintelui Iohannis, dar nu ar mai asculta de Dragnea.

În concluzie

Dacă nu se creează o masă critică în conducerea PSD, care să conştientizeze pericolele cu care se va confrunta România, şi acum aproape neguvernată, vom asista la rocade între Liviu Pop şi Dănuţ Andruşcă, între Teodorovici şi Petre Daea, sau apariţia altor nume, iluştri necunoscuţi, care au condus la viaţa lor vulcanizări sau frizerii. Şi acum ajung miniştri.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite