Mai avem coabitare? O analiză a scenei politice

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ca să înţelegem ce se întâmplă pe scena politică să vedem constrângerile actorilor principali, unele contradictorii.

Traian Băsescu

Este de jure şi de facto principalul aparator al interesului national, constand, in esenta, din:

1.     Interese de securitate nationala

2.     Independenta justitiei

3.     Pastrarea echilibrelor structurale si crestere economica

4.     Denuntarea incercarilor actualei puteri de a fura cu legea

3 si 4 sunt in contradictie, pentru ca 3 presupune coabitare linistita si stabilitate politica, iar 4 inseamna dimpotriva, scandal pana la cer.

Presedintele Basescu are si arme redutabile sa-si indeplineasca misiunile: sprijinul si protectia UE, serviciile secrete, experienta politica si administrativa, echipe de analiza si consiliere, contacte excelente cu liderii euro-atlantici.

Traian Basescu a inceput si un proces de reinventare, de rebranduire, cu repetate bai de multime, in care nu mai este huiduit si injurat. Are nevoie de acest restart inclusiv pentru impulsul pe care doreste  sa-l dea Miscarii Populare,  inlocuitoare a PDL pe partea dreapta a scenei politice.

USL

Puterea conducatoare, in proasta traditie romaneasca, incearca sa se imbogateasca, inclusiv clientela politica, pe seama  mulgerii bugetului de stat, prin contracte si functii publice.

In acest proces exersat cu sarg timp de 23 de ani a contat pe indulgenta justitiei, care acum nu mai vrea sa inchida ochii.

Alaturi de esecul demiterii presedintelui, imposibilitatea incalecarii justitiei care a prins gustul independentei, sunt principalele piedici in atingerea obiectivului de imbogatire prin spolierea bugetului de stat.

Cat timp Victor Ponta si Guvernul n-au aruncat cu bani in stanga si dreapta, au pastrat echilibrele macroeconomice, parea ca merge coabitarea in parametrii initiali.

De indata insa ce tentativele de imbogatire cu legea s-au multiplicat, Presedintele nu putea sa mai taca si de aici reinceperea razboiului.

Datele sunt altele, comparativ cu iulie 2012.

Electoratul a votat USL pentru o viata mai buna, deziderat ce se indeparteaza pe zi ce trece. Specificul electoratului roman nu este iesirea in strada si demonstratiile. Strange din dinti si, la momentul votului se descarca, votand negativ.

Deja de la momentul suspendarii din vara trecuta, pana in decembrie, USL a pierdut trei milioane de votanti. Cati or mai fi acum, nu se stie. Dar toate masurile guvernului conduc la pierderea, zilnica, a zeci de mii de votanti.

Exista momentul europarlamentarelor si prezidentialelor din 2014, cand USL s-ar putea sa constate ca din toata sustinerea populara avuta in 2012 s-a cam ales praful. De acest moment al adevarului se tem cel mai mult liderii USL, pentru ca le-ar putea anula legitimitatea de a conduce tara.

Iată lista încercărilor USL de a spolia bugetul de stat:

1. Privatizarea CFR Marfa, proces marcat de numeroase nereguli. Schimbarea regulilor dupa inceperea privatizarii, apelul la CSAT sa valideze posibile ilegalitati, monopolul la care se ajunge daca ramane castigator GFR. Tot procesul de privatizare a dat impresia unei mascarade,  castigatorul dorit se stia de multa vreme.

2. Proiectul de lege privind incompatibilitatile alesilor locali. Victor Ponta si Liviu Dragnea incearca sa schimbe legea, in loc sa-si oblige primarii s-o respecte. Din fericire, UE a spus deja un NU raspicat, asa incat slaba speranta de modificare a legii. In USL insa, scandalul e pana la cer. Cand s-au ales, in iunie 2012, baronii USL contau pe incalecarea justitiei, gonirea presedintelui si accesul simplificat la fondurile publice si europene. Cum socoteala nu s-a potrivit, baronii sunt trimisi, rand pe rand, in justitie pentru incompatibilitati multiple.

3. Renuntarea la 400 milioane $ din datoria cazahilor de la privatizarea Rompetrol. Actul normativ a fost blocat de presedinte si retrimis in parlament.

4. Transferul a 2.800 hectare de teren agricol de la Academie la CJ Brăila

5. Fraudarea a  110 de milioane euro la Portul Constanţa, data in vileag de Corpul de Control al lui Fenechiu. Victor Ponta, asa de saritor sa trimita la DNA sesizari in legatura cu fosta guvernare, acum tace chitic.

6. Anuntul Ministerului Educatiei pentru proiecte POSDRU de 163 milioane euro, cu termen de depunere a candidaturilor 2 (doua) zile. Prelungit cu inca patru zile, dar tot hotie, este in curs de executare.

7. Proiectul de concesionare a cladirii TVR din Moliere catre Trustul Intact al lui Voiculescu, tentativa descoperita de presa si probabil blocata.

Acestea sunt cele mai vizibile hotii ale guvernarii Ponta, care trebuie sa faca fata si la „bomba” Dragnea.

Dupa tot scandalul legat de Fenechiu, cand Ponta a fost trimis in corzi de presa independenta si de elita intelectuala din Romania, de raportul MCV si toate urechelile primite de la Merkel, Barroso si altii, nu cred ca-si permite sa mentina al doilea om in guvern dupa trimiterea sa in judecata.

Este si explicatia ca l-a mandatat de Oprea sa-i tina locul in perioada concediului, iar la intrebarea ziaristilor ce va face cu Dragnea dupa previzibila trimitere in judecata a spus ca nu stie. Insusi Dragnea s-a dat la fundul politicii, dupa ce a vazut o parte dintre dovezile aflate la dosar. A inteles ca nu-i de joaca.

Este clar ca toate tunurile presei, opozitiei, presedintelui, mediei straine, oficialilor europeni, se vor napusti peste Victor Ponta, care nu va fi capabil sa le pareze si contracareze. Ce sa faca, sa repete la infinit aceeasi explicatie penibila cu prezumtia de nevinovatie aplicata unor demnitari cu mainile pana la coate in bani publici?

Justiţia

De departe este factorul cel mai important in evolutia politicii romanesti, in mod paradoxal, pentru ca nu acesta e rolul justitiei.

Dupa condamnarile deja produse, condamnarea lui Fenechiu si anchetarea unor politicieni de prima marime, Dragnea si Voiculescu, fac din justitie un actor de prima mana pe scena politica. Ponta si Voiculescu anticipau aceasta situatie, cand vituperau impotriva procurorilor dupa referendumul de demitere a presedintelui, cand voiau toata puterea, nu doar guvernarea.

Spre cinstea lor, procurorii si judecatorii nu s-au lasat intimidati, si exact ca magistratii din Italia cotropita de mafie si coruptie se dovedesc a fi anticorpii unei societati bolnave.

Presa independentă şi societatea civilă

Exista inca un factor important. Presa independenta si societatea civila, sprijinite de retelele de socializare si circulatia informatiei pe internet, lamuresc  intelectualii inca pacaliti de catre USL,  institutiile europene, inclusiv media europeana,  care sunt adevaratele intentii ale actualei puteri si cum incearca sa le puna in opera.

O diferenta extrem de importanta, comparativ cu perioada Nastase, de pilda. Vizitele la DNA si procesele in instanta, urmarite si transmise in direct de mai toate tv-urile, reprezinta un factor nou care erodeaza rapid increderea de care se bucura USL in ochii votantilor sai.

Opoziţia

Este fragmentata si in cautare de noi directii de actiune si afirmare.

Dupa o perioada in care PDL a actionat in interesul national, dar cu mare rabat de la standardele de integritate, apar noi forte politice de dreapta (Miscarea Populara, Forta Civica, Noua Republica), care au inteles importanta integritatii si incearca o noua paradigma a scenei politice.

Integritate decisa de: modul de finantare, traseismul doctrinar, calitatea oamenilor noi care doresc sa se afirme in politica. Preluarea unor baroni ai partidelor cu vechime ar decredibiliza instant respectivele noi partide, expunandu-le criticilor media si ale altor partide.

Deocamdata se suspecteaza unii pe altii ca nu pun suficient pret pe standardele de integritate, absente in cei 23 de ani scursi, cauta solutii pentru evolutia economica si sociala a tarii, pentru crizele si provocarile induse de apartenenta la NATO si UE. Va veni, probabil, si momentul coagularii acelor forte de dreapta care inteleg importanta integritatii in ochii electoratului, dupa o lunga perioada in care a asistat neputincios la hotiile clasei politice.

În acest context, ce mai înseamnă coabitarea?

Pe de o parte pastrarea stabilitatii politice, dar si denuntarea din partea unei voci credibile si incarcata de greutatea functiei, a presedintelui Basescu,  a hotiilor USL.

Cum un proces de resuspendare a presedintelui ar arunca tara in aer, e clar ca nu mai este o oportunitate valida pentru USL, cu exceptia mintii infierbantate de trecerea pe la DNA a lui Dan Voiculescu.

Presedintele Basescu va face si in continuare ce stie mai bine, va ataca public toate derapajele USL, in directia fraudarii bugetului public. Ajutat fiind de servicii si o justitie independenta.

Trebuie sa recunoastem ca in aceste conditii lupta devine teribila, si doar declaratiile belicoase, arogante, aburitoare si mincinoase ale lui Victor Ponta, marlaniile si mitocaniile,  nu sunt suficiente pentru a tine DNA si justitia departe de afacerile baronilor USL.

Concluzia ar fi: coabitarea ramane pe hartie, incepe lupta la baioneta, intre un singur om, avand insa greutatea de Presedinte al Romaniei si armata de politruci ai USL, flamanzi si insetati, doritori a se capatui intr-un an-doi, ca nu se stie ce va urma.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite