Ludovic Orban va câştiga preşedinţia PNL, mâine, 25 septembrie 2021

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ludovic Orban şi Florin Cîţu intră mâine, 25 septembrie, 2021, în ultimul act al competiţiei interne pentru conducerea Partidului Naţional Liberal. Deşi Florin Cîţu se visează câştigător, pentru oricine cunoaşte politica românească a ultimilor 30 de ani, este clar că Ludovic Orban va fi câştigător.

În primul rând, Ludovic Orban a preluat şefia PNL, după alegerile parlamentare din 2016, mai exact din 17 iunie 2017. Adică după ce PNL a cunoscut un scor slab, printre cele mai slabe din perioada de după 1989. Alina Gorghiu lidera PNL din 2016 afirma că „se simte bine cu Dacian Cioloş în sală”, dând de înţeles că ar fi dorit ca Dacian Cioloş premierul tehnocrat de la acea dată să fie candidatul PNL la postul de premier şi, implicit, lider al PNL.

Adică, în acel moment, nimeni din PNL nu îşi asuma conducerea PNL pentru viitor. Asta în condiţiile în care, peste doi ani, în 2019, urmau alegeri europarlamentare şi prezidenţiale.

Cel care şi-a asumat să ducă PNL de la 10-15% în sondaje, până la un scor care să asigure prima şansă la europarlamentare şi la formarea unui guvern, în caz de cădere a coaliţiei PSD-ALDE, a fost Ludovic Orban.

Ludovic Orban a muncit inginereşte, cum se spune. A construit etapă cu etapă strategia partidului şi în 26 mai 2019 şi-a dus partidul pe primul loc la alegerile europarlamentare. Guvernarea PSD se erodase, Liviu Dragnea voia să controleze politic România şi chiar să îl suspende pe Klaus Iohannis din funcţia de Preşedinte al României.

În toamna anuui 2019, PNL condus de Ludovic Orban a reuşit să formeze un guvern al PNL, susţint parlamentar de USR şi de UDMR. În plus, Preşedintele Klaus Iohannis a obţinut al doilea mandat de preşedinte.

Guvernul Ludovic Orban a reuşit să conducă România în timpul pandemiei de Covid 19 , declarată în februarie-martie 2020. Ca lider de partid şi de guvern, Ludovic Orban a reuşit să ducă PNL în situaţia de a câştiga alegerile locale, PSD pierzând conducerea unor oraşe importante şi consilii judeţene dominate de PSD, ani de zile.

La alegerile din decembrie 2020, PNL a obţinut a doua poziţie la alegerile parlamentare. Faptul era previzibil. Măsurile din pandemie, anumite scandaluri au scăzut popularitatea PNL. Totuşi, Ludovic Orban a ştiut să facă pasul în spate, şi-a depus mandatul de Premier. A negociat cu UDMT şi USR, PLUS coaliţia care l-a nominalizat pe Florin Cîţu drept premier. Florin Cîţu fusese ministru de Finanţe în cabinetul Ludovic Orban.

În al doilea rând, Florin Cîţu nu se bucură de popularitate reală. Faptul că a reuşit să îi enerveze pe cei de la USRPLUS, înseamnă pentru mulţi primari şi preşedinţi de consilii judeţene controlate de PNL pierderea guvernării şi implicit a finanţărilor pe care le-au promis în campania din septembrie 2020.

Florin Cîţu a reuşit să ia oameni din echipa lui Ludovic Orban folosindu-şi autoritatea de premier. Florin Cîţu fără Ludovic Orban era un mare necunoscut în PNL. Faptul că îi trage scaunul acum lui Ludovic Orban, îl descalifică din punct de vedere moral pe Florin Cîţu.

Politicienii din România ştiu că dacă un om adus de cineva se ridică împotriva celui care l-a adus, va continua să lovească în dreapta şi stânga.

În al treilea rând, membrii PNL ştiu că Florin Cîţu nu va reuşi să negocieze cu USRPLUS. În USRPLUS, Dacian Cioloş este favorit să îl detroneze pe Dan Barna într-o competiţie bazată pe votul tuturor membrilor de partid.

Dacian Cioloş va discuta numai cu Ludovic Orban, în niciun caz cu Florin Cîţu. Acest fapt este ştiut de membrii PNL şi asta va face diferenţa. Chiar dacă Florin Cîţu şi-a numit echipa „echipa câştigătoare”, are şanse mici să câştige.

Recent, a mai apărut şi ştirea că Florin Cîţu ar beneficia de sprijinul generalului Pahonţu, seful SPP, ceea ce alimentează speculaţiile că Florin Cîţu ar primi informaţii despre adversarii săi.

În al patrulea rând, Ludovic Orban este cunoscut ca un om corect. În 2016, când a dorit să candideze la Primăria Generală a Capitalei, a fost anchetat de DNA pentru că ar fi încercat să primească ilegal bani pentru a-i folosi în campania electorală. Ludovic Orban a renunţat la candidatură, a aşteptat finalizarea anchetei care a stabilit că Ludovic Orban nu a fost vinovat.

În schimb, dosarele din SUA ale lui Florin Cîţu arată că acesta nu a avut întotdeauna cea mai bună conduită. Să nu mai vorbim de neconcordanţele pe care le are în biografia oficială la capitolul studii.

Tuturor analiştilor politici de pe la toate televiziunile, care încă „o mai dau la plezneală” sau la ”ghici mici” când vine vorba să spună care sunt şansele celor doi candidaţi, Ludovic Orban şi Florin Cîţu, eu le transmit că din aceste patru motive expuse mai sus în articol, mâine sâmbătă 25 septembrie 2021, la alegerile pentru preşedinţia PNL, Ludovic Orban va triumfa, rămânând în continuare preşedinte al PNL, adică va ocupa în următorii patru ani „fotoliul Brătienilor”. 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite