Liberalii lui Tăriceanu, la primul Congres al unui partid-fantomă. Ponta: Avem nevoie de USL!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gruparea formată în jurul actualului preşedinte al Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, s-au reunit astăzi în primul Congres al aşa-numitului Partid Liberal Reformator. În acte, însă, denumirea nu există, iar oamenii lui Tăriceanu încă fac demersurile necesare pentru a prelua Partidul Naţional al Mediului şi a-i schimba denumirea. La eveniment a vorbit şi premierul Victor Ponta, care a susţinut ideea reînfiinţării USL.

Prima zi a Congresului este dedicată dezbaterilor politice, la care au luat parte inclusiv membri ai ALDE, dar şi lideri de organizaţii locale care s-au înscris în fundaţia înfiinţată, recent, de Tăriceanu.

În cea de-a doua zi, sâmbătă, conducerea interimară a formaţiunii va preda mandatul şi se vor organiza noi alegeri.

Congresul PLR a început cu discursul lui Călin Popescu Tăriceanu, care a vorbit despre istoria PNL şi despre "trădarea" care l-a determinat să demisioneze din formaţiune pentru a întemeia propriul său proiect.

Redăm, în cele ce urmează, fragmente din discursul lui Tăriceanu:

Doamnelor şi domnilor, în anul 1990, poate chiar în ultimele zile ale lui decembrie ’89, împreună cu multe personalităţi, oameni dintre cei prezenţi în sală, am pus împreună bazele PNL renăscut, partid care a contribuit decisiv la modernizarea României . Ulterior, întreaga mea carieră politică, dar şi crezul meu politic au avut la bază principiile şi valorile liberale.  Vă mărturisesc că, din 1990 până de curând, am avut permanent un sentiment de satisfacţie, dar şi unul de mâhnire. Din cele două partide istorice renăscute după 1990, Partidul Ţărănesc s-a stins. Are o prezenţă nesemnificativă. Am fost întotdeauna bucuros că PNL a reuşit să reziste în această perioadă.  Mi-am pus întrebarea şi poate merită să ne punem cu toţii întrebarea de ce PNL a reuşit să reziste şi PNŢCD a dispărut. Explicaţia mea este că aceea că forţa ideilor liberale au făcut să dăinuie PNL.

Din păcate, anul 2014 este anul marii trădări în PNL. Această trădare e făcută tocmai de cei care ar fi trebuit să ducă mai departe tradiţia şi istoria PNL, adică o mână de lideri care pentru interese meschine au trădat PNL. Practic, anul acesta, PNL a murit.

Este regretabil, dar e realitatea zilelor noastre. Motivul pentru care s-a ajuns în situaţia asta e faptul că liderii au pus mai presus interesele personale decât interesele ţării. Au trădat istoria şi tradiţiile şi pot să spun că o istorie cum e cea a PNL e unică în Europa.

Domnul Iohannis spunea că noi, cei de la PLR, suntem fraţii PSD. Vreau să îl întreb, retoric, pe Iohannis, dacă astăzi era vicepremier în Guvernul României, ce relaţie avea cu PSD? Cum ar fi calificat această relaţie? Stimaţi colegi, fraţi cu PSD, dacă putem să numim aşa, PNL şi noi, am fost din momentul în care s-a creat USL şi ne-am angajat cu toţii în jurul unui mare proiect politic, aşadar nu văd nimic criticabil în această postură, chiar dacă avem propriile noastre elemente de referinţă.

Congresul a început cu un spectacol de laser, lumini şi fum artificial, care s-a încheiat cu conturarea siglei formaţiunii, o pasăre.

La întrunire au fost prezenţi liderii PSD, UNPR şi PC, Victor Ponta, Gabriel Oprea şi, respectiv Daniel Constantin.

În debutul congresului a fost intonat imnul naţional, respectiv doar prima şi a treia strofă, fiind omisă a doua strofă, care conţine sintagma ”un nume de Traian”.

În prima zi a congresului a fost schimbat Statutul Partidului Naţional al Mediului şi numele acestui partid în Partidul Liberal Reformator, iar sâmbătă va fi aleasă conducerea formaţiunii.

La Congres a vorbit şi premierul Victor Ponta, care a susţinut ideea reînfiinţării Uniunii Social Liberale.

„Proiectul nostru comun a început în 2011, cred că toţi cei prezenţi în sală aţi fost iniţiatori. E un proiect de care România are nevoie. Venind în drum spre dumneavoastră, mi-am adus aminte de o formulare celebră a unor bolşevici, care spuneau că deviaţioniştii sunt cei care rămân pe linia partidului după ce partidul şi-a schimbat linia. Să-nţeleg că sunteţi deviaţionişti.

A fost un proiect pe care românii vor să-l vadă finalizat. Din acest punct de vedere, le mulţumesc multora din cei care sunt prezenţi azi. Patru oameni am fost la prima discuţie despre USL, unul dintre ei este prezent în sală, Radu Stroe. I-am reamintit că în România nicio faptă bună nu rămâne nedepepsită, motiv pentru care l-am apărat cât am putut.

Le mulţumesc lui Tăriceanu, Chiţoiu, Silaghi care au lucrat alături de mine la Programul economic al USL. A fost un program care a combinat principiile economice ale social-democraţilor cu cele ale liberalilor.

Cu siguranţă, am fost împreună, cot la cot, în bătălia din decembrie 2012.  Nu există, în acest  moment, niciun senator, deputat sau primar de mare municipiu care să fi fost ales ca PSD, PNL, PC sau UNPR. Toţi am fost aleşi ca USL. Vreau să reamintesc celor care nu sunt azi aici că unii dintre ei au fost aleşi tocmai pentru că spuneau că sunt USL şi că luptă cu Băsescu, Ungureanu, Macovei.

Dacă Tăriceanu va fi preşedinte, vom lucra foarte bine împreună. Dacă eu voi fi preşedinte, vreau să punem în aplicare ideea în care oamenii au crezut, USL! “, a arătat Ponta.

Congresul Partidului Liberal Reformator (PLR) a adoptat, vineri, Statutul partidului, care este în cea mai mare parte similar cu cel al PNL, dar această formaţiune politică va avea 19 vicepreşedinţi aleşi uninominal şi 27 de membri ai Biroului Politic Central.

Congresul PLR a adoptat noul Statut al partidului, după ce susţinătorii lui  Tăriceanu au hotărât schimbarea numelui Partidului Naţional al Mediului în Partidul Liberal Reformator. Formaţiunea va avea un for de conducere a cărui denumire este împrumutată de la PNL: Delegaţia Permanentă.

În plus, PLR a introdus un for de conducere suplimentar, Consiliul Naţional Executiv, din care fac parte membrii Biroului Politic Central, aleşii partidului, liderii de filiale şi preşedinţii comisiilor de specialitate.

Din Biroul Politic Central al PLR fac parte preşedintele, 19 vicepreşedinţi şi 27 de membri, aleşi uninominal de congres.PLR mai are foruri interne de tipul Ligii Aleşilor Locali, comisii de specialitate, organizaţii de tineret şi de studenţi, de asemenea similare cu ale PNL.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite