Marian Munteanu - candidatul PNL la Capitală: E începutul unui parteneriat solid între PNL şi societatea civilă. Nu mi-e ruşine de nimic din trecutul meu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rămaşi fără candidat, după ce Ludovic Orban a fost scos din joc de procurorii DNA, liberalii au apelat la o variantă emoţională: Marian Munteanu, simbolul societăţii civile din 1990.

Marian Munteanu revine în politică, direct în postura de candidat al PNL pentru Primăria Capitalei. Forţaţi să vină cu un candidat peste noapte după retragerea lui Ludovic Orban pe motive penale, liberalii au apelat mai întâi la „resursa internă“: Cătălin Predoiu şi Adriana Săftoiu. Ambele variante au picat rapid, însă din motive diferite. Cătălin Predoiu a refuzat să candideze, în ciuda insistenţelor liderilor PNL Vasile Blaga şi Alina Gorghiu. Nici măcar discuţia cu preşedintele Klaus Iohannis nu l-a înmuiat pe Cătălin Predoiu, care, potrivit unor surse liberale, s-a temut că o eventuală înfrângere la Bucureşti ar însemna sfârşitul carierei sale politice.

Adriana Săftoiu, soluţia propusă chiar de Predoiu, care se voia a fi o replică pentru candidatul PSD Gabriela Firea, a fost respinsă atât de Blaga, cât şi de Gorghiu, pe motiv de notorietate scăzută. În aceste condiţii, cu rezerva de partid epuizată, liberalii n-au avut de ales şi s-au orientat spre o soluţie externă, de avarie. Alesul a fost Marian Munteanu, liderul studenţilor din urmă cu 26 ani, devenit azi „un candidat-stindard, un candidat fanion“, după cum l-a prezentat Alina Gorghiu, liderul PNL. „Marian Munteanu este un simbol al societăţii civile, un om cu care PNL are toate premisele să câştige Primăria Capitalei. Porneşte de la un nivel de credibilitate foarte ridicat“, a mai spus Gorghiu.

Aseară, înainte de a fi validat de conducerea PNL, Munteanu a spus: „Văd în această candidatură o deschidere până acum nemaiîntâlnită faţă de societatea civilă. E începutul unui parteneriat solid între PNL şi societatea civilă. E un act de curaj, un act de responsabilitate, le mulţumesc celor din PNL. Vă mărturisesc că sunt profund legat de bucureşteni“.

După şedinţa în care a fost validat candidat la Capitală, în unanimitate, „începând cu domnul Quintus şi terminând cu ultimul membru“, după cum a spus Alina Gorghiu,  Marian Munteanu a adăugat: „Sper să fie un nou început, o să dau toate explicaţiile necesare legate de trecutul meu. Dar vreu să fiţi siguri că nu există în activitatea mea nimic de care să-mi fie ruşine sau care să aducă prejudicii de imagine şi de credibilitate. Despre mine s-au spus foarte multe lucruri, dar nimeni, niciodată, nu a adus nicio dovadă“. Marian Munteanu a ezitat să spună ce lider al PNL i-a făcut oferta de a candida. 

Liberalii sunt împărţiţi


Anunţul că PNL va susţine candidatura lui Marian Munteanu pentru Primăria Capitalei a stârnit reacţii diferite din partea liberalilor de rând. Deputatul Teodor Paleologu a reacţionat pe Facebook: „Nu îl voi susţine pe Marian Munteanu în calitate de candidat PNL la Primăria Capitalei. Este o piramidală imbecilitate, semn că partidul se află într-o totală derivă morală, politică, ideologică“. „Situaţia e, cum spune vorba românească, dată naibii. Din două partide n-am găsit unul care să vrea şi să poată fi ales?“, se plângea, pe holurile Parlamentului, unul dintre vicepreşedinţii partidului.

Europarlamentarul Cristian Buşoi, cel care s-a retras din funcţia de candidat la Primăria Capitalei, crede că partidul a ales corect.  „Cu Marian Munteanu candidat, PNL arată clar că face ceea ce societatea civilă aşteaptă de la PNL să facă. PNL a luat aminte întotdeauna la ceea ce bucureştenii au cerut: după demisia Guvernului Ponta, PNL a renunţat la guvernare şi a susţinut un guvern apolitic pentru a dovedi că ascultă vocea oamenilor care protestau în stradă“, susţine Buşoi. Deputatul Costică Canacheu a comentat într-o notă ironică: „E o recrutare spectaculoasă. Acesta e cuvântul potrivit“, a spus Canacheu, aluzie la apropierea dintre Munteanu şi Virgil Măgureanu.

Trecutul lui Marian Munteanu

Marian Munteanu (53 de ani) a participat la Revoluţia din 1989 şi a înfiinţat, pe 23 decembrie 1989, Liga Studenţilor, organism pe care l-a condus până în 1991, când şi-a terminat studiile. A fost lideril cel mai proeminent al manifestaţiilor anticomuniste din Piaţa Universităţii ce au început în primăvara anului 1990 până la reprimarea lor brutală în iunie 1990. Pe 13 iunie, Marian Munteanu a fost arestat, eliberat, iar pe 14 iunie a fost bătut cu bestialitate de un grup de mineri, unul dintre ei intenţionând chiar să-l decapiteze.


Pe plan politic, Munteanu a intenţionat să candideze la alegerile prezidenţiale din 2000, cu sprijinul Alianţei Naţionale, partid rezultat din fuziunea dintre PUNR şi Partidul Naţional Român, o formaţiune înfiinţată de către fostul director al SRI, Virgi Măgureanu, însă s-a despărţit la scurtă vreme de această formaţiune.(foto dreapta: Marian Munteanu, între Valeriu Tabără şi Virgil Măgureanu). La începutul acestui an, Munteanu a fondat „Grupul pentru România“, o mişcare civică menită „să apere valorile identitare ale civilizaţiei româneşti“. De ieri, Marian Munteanu este liberal, dar, deocamdată, fără carnet de partid. „A fost o primă discuţie, nu e nicio grabă. E doar o formalitate“, a explicat Munteanu faptul că nu a intrat oficial în partid.

image

De ce PNL nu l-a ales pe Nicuşor Dan?

Liberalii au luat în calcul şi varianta Nicuşor Dan, însă, până l-a urmă, l-au ales pe Marian Munteanu. De ce?„Nicuşor Dan a spus de atâtea ori că este omul unui alt sistem. I-a băgat pe toţi membrii partidului în aceeaşi oală şi nu i-a tratat cu prea mult respect. Colegii nu s-au simţit foarte bine când cineva a făcut astfel de aprecieri la adresa lor“, a explicat Vasile Blaga. „N-am discutat cu domnia sa, a fost un scenariu vehiculat de presă, un scenariu neadevărat. Nu a fost nicio secundă propunerea PNL pentru candidatură“, a continuat Alina Gorghiu. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite