Legile Justiţiei, depuse la Parlament. Preşedintele este păstrat în procedura de numire a procurorilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Proiectul de lege va ajunge pe masa comisiei conduse de Florin Iordache. FOTO Inquam Photos
Proiectul de lege va ajunge pe masa comisiei conduse de Florin Iordache. FOTO Inquam Photos

Aleşii PSD şi ALDE au depus în Parlament proiectele de lege în ceea ce priveşte legile Justiţiei. Liderul PSD, Liviu Dragnea, i-a cerut preşedintelui Comisiei speciale, Florin Iordache, să ţină cont şi de poziţiile sale publice, printre care şi prevederea ca preşedintele să nu fie eliminat din procedura de numire a procurorilor-şefi.

La Parlament a fost depus un proiect de lege privind legile Justiţiei, acesta fiind asumat de aleşii PSD-ALDE, după ce Guvernul nu a mai mers pe varianta depunerii unui proiect de către instituţie. Mai exact, legile Justiţiei au fost depuse la Biroul Permanent al Camerei Deputatilor, iar preşedintele va fi păstrat în procedura de numire a procurorilor şefi, aşa cum este în prezent.

Concret, în proiectul de lege, preşedintele ICCj este numit de către preşedintele ţării la propunerea secţiei de judecători a CSM, iar şeful statului poate refuza motivat, o singură dată propunerea. Pe de altă parte, procurorul general şi procurorii şefi se numesc de către preşedinte, la propunerea secţiei de procurori a CSM. Noutatea este următoarea: preşedintele poate refuza motivat propunerile, dar nu se specifică de câte ori.

De asemenea, parlamentarii vor să menţină prevederea referitoare la răspunderea patrimonială a magistraţilor, adică statul să se întoarcă împotriva acestora în cazul erorilor judiciare. Mai mult, se menţine ideea de a se înfiinţa un parchet special pentru ancheta magistraţilor.

Sugestiile lui Dragnea

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a declarat marţi, la Parlament, că i-a spus lui Florin Iordache să ţină cont de poziţiile sale publice în legătură cu procedura de numire a procurorilor şefi, adică să fie menţinută actuala procedură care prevede că şefii principalelor parchete sunt numiţi de preşedintele României la propunerea ministrului Justiţiei şi cu avizul CSM.

„Am înţeles că membrii comisiei speciale au redactat împreună un proiect comun şi încep dezbaterile în acea comisie pe acel proiect de lege (de modificare a legilor Justiţiei - n. red.) (...) Eu i-am spus domnului Iordache să ţină totuşi cont de poziţiile mele publice în legătură cu procedura de numire a procurorilor şefi. I-am rugat să încerce să ţină cont de poziţia mea publică pentru că nu au apărut până acum pentru mine argumente serioase ca să se schimbe actuala procedură”, a declarat Liviu Dragnea.

Liderul PSD a spus că nu a vorbit cu Tăriceanu despre acest subiect, în condiţiile în care preşedintele ALDE a militat pentru scoaterea şefului statului din procedura de numire a procurorilor şefi, depunând chiar şi un proiect de lege în acest sens.

În ceea ce priveşte Inspecţia Judiciară, Dragnea a precizat că aceasta ar trebui să rămână o instituţie autonomă.  „Nu cred că este bine să treacă în subordinea MJ (Inspecţia Judiciară - n.red.). Se pare că nici actuala formă nu este cea mai bună, cred că trebuie să să gândească un sistem, un mecanism, o structură, o instituţionalizare care să facă din Inspecţia Judiciară o instituţie autonomă. Cred că asta îşi doreşte toată lumea“, a mai spus Liviu Dragnea.

  

Politică

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite