Klaus Iohannis, omagiu pentru Regina Ana

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Klaus Iohannis FOTO presidency.ro
Preşedintele Klaus Iohannis FOTO presidency.ro

Preşedintele Klaus Iohannis a ajuns, în această dimineaţă, la Castelul Peleş pentru a aduce un ultim omagiu Reginei Ana.

Preşedintele Klaus Iohannis a depus, miercuri, o coroană de flori la Castelul Peleş, unde este depus sicriul cu trupul neînsufleţit al Reginei Ana. Şeful statului a fost întâmpinat la Peleş de către principesa Margareta şi principele Radu.

Funeraliile Reginei Ana au început, ieri, pe Aeroportul Henri Coandă din Bucureşti, odată cu repatrierea trupului neînsufleţit al Majestăţii Sale, şi vor dura până sâmbătă, când Regina va fi înmormântată la Curtea de Argeş.

Sicriul a fost adus cu un avion al TAROM, care a sosit pe Otopeni în jurul orei 15.00 şi a fost garat chiar în faţa intrării de la salonul oficial al aeoportului. Aici a fost amenajat un spaţiu de ceremonie în care s-au instalat aproape o sută de ziarişti, ierarhi ai Bisericii Catolice şi ai Bisericii Ortodoxe, ostaşi din Garda Naţională şi membrii Casei Regale.

Cu toate că statul român a decretat doliu naţional în ziua de 13 august, când va avea loc înmormântarea Reginei Ana, nu a pus la dispoziţie şi un avion special pentru aducerea în ţară a sicriului cu trupul neînsufleţit. Acesta a fost repatriat cu o cursă de linie Geneva - Bucureşti, aşa că după aterizarea acesteia s-au făcut mai întâi procedurile de coborâre a pasagerilor.

Programul funeraliilor regale

Miercuri
- Sicriul se va afla în Holul de Onoare al Castelului Peleş, unde oficialităţi din ţară şi din străinătate vor trece pe la căpătâiul Reginei Ana pentru a-şi exprima condoleanţele. Publicul nu va avea acces.
- În cursul serii, corpul neînsufleţit al Reginei va fi transportat de la Sinaia la Bucureşti, unde va fi depus în Sala Tronului din Palatul Regal (Bucureşti). La sosire, va avea loc un scurt ceremonial militar şi religios cu caracter privat.

Joi şi vineri
- În intervalul 8.00 – 22.00, toţi cei care vor să depună flori şi să să-i aducă un ultim omagiu Reginei Ana vor avea acces în Sala Tronului din Palatul Regal, unde intrarea va fi liberă. Casa Regală îi roagă pe participanţi să respecte câteva reguli importante de conduită: să poarte o ţinută corespunzătoare, de culoare închisă, să nu poarte sacoşe sau genţi voluminoase, să nu vină însoţiţi de copii sub şapte ani, să nu folosească dispozitive electronice pentru fotografiat şi filmat. În incinta Palatului, şi vorbitul la telefon şi fumatul sunt strict interzise.

Sâmbătă
- La ora 10.30, în Sala Tronului va avea loc o scurtă ceremonie religioasă cu caracter privat.
- La ora 10.55, sicriul Reginei Ana va fi aşezat pe un catafalc în Piaţa Palatului Regal din Bucureşti, unde va avea loc o ceremonie religioasă. Accesul publicului va fi liber în zonele special amenajate.
- La ora 11.30, sicriul va fi aşezat în maşina mortuară şi, până la ora 12.00, cortegiul va merge cu viteză redusă pe traseul Piaţa Palatului Regal – Bulevardul Magheru – Piaţa Romană – Piaţa Victoriei – Bulevardul Aviatorilor – Piaţa Charles de Gaulle – Arcul de Triumf. De aici, cortegiul se va deplasa, cu viteza obişnuită, spre Curtea de Argeş, pe ruta Mogoşoaia – Buftea – Titu – Găeşti – Topoloveni – Piteşti – Curtea de Argeş.  
- La ora 15.00 va avea loc slujba de înmormântare oficiată în noua Catedrală de la Curtea de Argeş. Ceremonia religioasă va avea două părţi: prima parte se va desfăşura în faţa catedralei, iar cea de-a doua în incinta catedralei, unde accesul publicului nu va fi permis.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite