Iohannis l-a nominalizat pe Eduard Hellvig la şefia SRI, dar PSD are ultimul cuvânt. Hellvig: Sper că Parlamentul mă va considera potrivit

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Eduard Hellvig (stânga), alături de Klaus Iohannis FOTO Mediafax
Eduard Hellvig (stânga), alături de Klaus Iohannis FOTO Mediafax

Europarlamentarul PNL Eduard Hellvig a fost nominalizat de preşedintele Klaus Iohannis pentru funcţia de director al SRI, pe locul lăsat liber de George Maior. Eduard Hellvig este unul dintre cei mai apropiaţi oameni ai preşedintelui, însoţindu-l pas cu pas în campania electorală. Pentru a ajunge la conducerea SRI, Hellvig trebuie să mai treacă de votul Parlamentului, adică de majoritatea PSD.

Klaus Iohannis a anunţat, joi seară, că l-a nominalizat pe Eduard Hellvig pentru a-i urma lui George Maior la şefia SRI.

„După cum ştiţi, ambele servicii secrete au rămas fără directori, din motive diferite. În ultimele săptămâni, datorită unor evoluţii în viaţa poilitică, SRI a fost de foarte multe ori în atenţia publicului. Am considerat că este nevoie ca la SRI să existe o echipă completă pentru a instaura calmul necesar. Am decis să fac o nominalizare pentru postul de director: am semnat scrisoarea către preşedinţii celor două camere şi l-am propus pe Eduard Hellvig pentru poziţia de director al SRI. În cursul zilei de azi, am avut întâlniri cu liderii partidelor parlamentare. De asemenea, am vorbit cu cei doi preşedinţi ai celor două Camere. Probabil, în cursul săptămânii viitoare, Parlamentul va lua în dezbatere această chestiune“, a anunţat Iohannis. „Vorbim doar de o nominalizare la SRI, urmând ca în perioada următoare să fac o nominalizare şi pesntru SIE“, a continuat şeful statului.

Şeful statului a fost întrebat cum a ajuns la varianta Edurd Hellvig. „Am căutat o personă care este pregătită pentru o astfel de poziţie, care are energia necesară, care cunoaşte actorii politici, care are cunoştinţe depre activitatea SRI şi care este o persoană care vine să aducă calmul necesar. Am căutat o persoană care pentru mine reprezintă garanţia unui parcurs de europenizare şi pentru SRI. SRI a câştigat foarte mult ca imagine publică, s-au făcut progrese semnificative. Toate acestea trebuie duse mai departe. Am convingerea că Hellvig poate face acest lucru“, a încheiat Iohannis.

Cât despre noul şef al DIICOT, Iohannis a spus: „Aştept cu mare interes o propunerea venită de la Ministrul justiţiei. Atunci când ministrul va veni cu o propunere, o să discutăm şi intrăm pe procedură“.

Reacţia lui Hellvig

La câteva minute după anunţul ofiacil, Eduard Hellvig a reacţionat pe Facebook.

„Sunt onorat de încrederea pe care mi-a acordat-o Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, prin nominalizarea pentru funcţia de director al Serviciului Roman de Informaţii. Sper ca, la rândul lor, membrii Parlamentului mă vor considera potrivit pentru a îndeplini această responsabilitate. Interesul naţional înseamnă, în actuala etapă a democraţiei româneşti şi conform voinţei cetăţenilor, consolidarea statului de drept. De aceea, cred că prioritatea SRI în perioada următoare trebuie să fie consolidarea performanţei - în cadrul eforturilor interne pentru întărirea statului de drept, dar şi al unui context regional tensionat. Drept urmare, consider esenţiale două coordonate de acţiune: combaterea corupţiei şi dezvoltarea capacităţilor de apărare a siguranţei naţionale“, a postat Hellvig pe contul său de facebook.

„Ţin, totodată, să precizez de pe acum că sunt ferm convins că o democraţie funcţională are resorturile necesare pentru ca statul şi propriii cetăţeni să se afle întotodeauna de aceeaşi parte a baricadei. Cu o condiţie: ca toate instituţiile să acţioneze conform regulilor democraţiei şi ale societăţii deschise“, a mai subliniat acesta.

Cine este Eduard Hellvig

Eduard Hellvig Foto Mediafax

La cei 40 de ani, Eduard Hellvig a trecut prin toate funcţiile politice de prim rang: deputat în Parlamentul României, ministru, europarlamentar. Hellvig este primul director al SRI care a absolvit studiile după Revoluţie. Hellvig a terminat Facultatea de Ştiinţe Politice din cadrul Universităţii Babes Bolyai din Cluj, în 1997. Între 2003 şi 2009 a urmat cursuri doctorale în ştiinţe politice la SNSPA. De asemenea, Hellvig este absolvent al Centrului European pentru Studii de Securitate "George C. Marshall"

Eduard Hellvig îşi începe cariera politică în anul 1999, în funcţia de consilier al Ministrului De Interne, Dudu Ionescu. În anul 2004, Hellvig ajunge deputat PC, apoi este ales secretar al Comisiei pentru  Apărare, Ordine Publică şi Siguranţă Naţională din Camera Deputaţilor, membru al Adunării Parlamentare NATO. În 2007, odată cu aderarea României la UE, prinde un post în Parlamentul European, fiind membru în Comisia pentru Comerţ Internaţional.

Ascensiunea lui Eduard Hellvig continuă şi în partid, în 2011 ajungând secretar general al PNL. Apoi, în primăvara lui 2012, odată cu preluarea puterii de către USL, Hellvig este numit ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului, funcţie pe care o ocupă până la alegerile parlamentare din decembrie 2012, când s-a retras din Cabinet în urma acuzaţiilor de incompatibilitate formulate de Agenţia Naţională de Integritate (ANI). În decembrie 2014, Hellvig a câştigat definitiv procesul cu ANI la Înalta Curtea de Casaţie şi Justiţie, care a respins raportul inspectorilor de integritate.

Majoritatea covârşitoare a USL îl propulsează în funcţia de vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor, funcţie la care renunţă în septembrie 2013, când pleacă din nou la Bruxelles pentru a prelua un loc de eurodeputat rămas liber. În mai 2014, la alegerile europarlamentare, Edurd Hellvig câştigă un mandat plin de europarlamentar, însă nici pe acesta nu-l va duce la bun sfârşit, după ce a fost numit director al SRI de către preşedintele Klaus Iohannis.

Mottoul lui Edurd Hellvig este: „Un zâmbet şi o vorbă bună nu costă nimic, dar pot schimba o ţară“.

El a fost şi broker la Bursa de Valori Bucureşti în perioada 1997-1998 şi coordonator de programe la Fundaţia Soros, în 1995.

Potrivit declaraţiei de avere, Hellvig deţine cotă parte de 50% din două terenuri intravilane, în Voluntari (Ilfov) şi în Bihor, cumpărate în 2005, respectiv 2008, acestea având suprafeţe de 401, respectiv 665 de metri pătraţi.

El menţionează în ultima declaraţie de avere din iunie 2014 că are două case de locuit, tot în Voluntari (Ilfov) şi în Bihor, în suprafaţă de 143, respectiv 210 metri pătraţi.

Hellvig mai are un autoturism Skoda fabricat în 2010, conturi bancare cu o valoare însumată de aproximativ 38.000 de lei şi 97.000 euro, la acesta din urmă fiind menţionat că suma cuprinde intrări din salariu, diurne, transport, cheltuieli generale la Parlamantul European.

El menţionează, de asemenea, o datorie către BRD, scadentă în 2035, cu o valoare de 28.568 de euro, precum şi către Viorel Dumitras, scadentă în 2031, în valoare de 145.000 de euro.

Eduard Hellvig mai trece în declaraţia de avere deconturi de la Parlamentul European în valoare de aproximativ 46.000 de euro.

Veniturile sale din 2013 s-au ridicat la 65.403 lei, bani obţinuţi ca vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor şi 31.031 euro, obţinuţi ca eurodeputat. Totodată, soţia sa a obţinut în calitate de director medical venituri de 149.460 de lei.

Hellvig, singurul care a fost cu Iohannis la Universitate

În după-amiaza zilei de 16 noiembrie 2014, Klaus Iohannis a sosit în Bucureşti la sediul din Kiseleff, unde a fost întâmpinat de Eduard Hellvig, om-cheie  în campania electorală. „M-am întâlnit cu dânsul scurt, dar pe tot parcursul zilei am schimbat mesaje. Îl ţineam la curent cu sondajele, însă nici când i-am spus că stăm bine nu s-a bucurat. A fost optimist, dar foarte moderat“, a povestit  Hellvig, pentru „Adevărul“, în luna decembrie.

În noaptea când a devenit preşedinte, în jurul orei 22.00, Iohannis a mers în Modrogan, la sediul PDL. A stat puţin, s-a urcat în maşină, alături de Eduard Hellvig, decişi să revină la sediul din Kiseleff.  „Eram în maşină, eu şi domnul Iohannis, când l-a sunat domnul Ponta să-l felicite pentru victorie. A fost un dialog foarte civilizat, elegant, care a durat cam un minut, un minut şi jumătate. După ce a închis, domnul Iohannis a spus: «Mergem la Universitate, să le mulţumim oamenilor!»“,  a mai rememorat Hellvig.


Klaus Iohannis şi Eduard Hellvig (dreapta), în timpul campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale din noiembrie 2014 FOTO Mediafax

Eduard Hellvig Klaus Iohannis FOTO Mediafax
Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite