„Iubirea“ dintre PSD şi UNPR a ajuns la faza pe şantaj. Ce câştigă liberalii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderul interimar al UNPR le-a transmis partenerilor din PSD că, în cazul în care se gândesc să-i părăsească la locale, ar putea să treacă de partea liberalilor. Nici liderii PSD nu stau cu mâinile în sân şi încearcă să rupă o bună parte din parlamentarii progresişti.

Neculai Onţanu, primarul Sectorului 2 şi omul care i-a urmat lui Gabriel Oprea în fruntea UNPR, şi-a început mandatul de lider politic încercând un şantaj. „UNPR ar putea să susţină alegerea primarilor în două tururi de scrutin. Există o anumită neîncredere în partenerii noştri din alianţă (PSD -n.r.) dată şi de declaraţii recente ale unor lideri ai PSD“, a afirmat Onţanu, după şedinţa conducerii UNPR.

Neîncredrea de care vorbeşte Neculai Onţanu înseamnă, de fapt, frică de a merge pe cont propriu la algerile locale din vară. Liderii UNPR ştiu că alianţa cu PSD mai înseamnă doar o chestiune de zile şi încearcă să oprească iminentul divorţ ameninţând că vor trece de partea PNL în Parlament. După refuzul lui Dacian Cioloş de a modifica legea electorală prin ordonanţă de urgenţă, liberalii mai pot să determine revenirea la alegeri locale în două tururi de scrutin numai prin lege, deci o pot face numai cu sprijinul UNPR. În acest moment, progresiştii sunt cheia majorităţii parlamentare: pot înclina balanţa înspre PSD sau înspre PNL, în funcţie de interes. Iar interesul lor de moment ar fi să se răzbune pe PSD. Dacă privesc şi în perspectivă, scrutinul în două tururi le-ar putea oferi mai multe şanse de a scoate primari, în condiţiile în care ar merge singuri la locale. 

„UNPR încă înseamnă Oprea“

Potrivit unor surse politice, liberalii nu ştiu ce să facă; pe de o parte, alianţa cu UNPR în Parlament ar însemna ultima lor şansă de a schimba legea electorală, deci ar avea de câştigat. Pe de altă parte, UNPR se confundă în continuare cu imaginea dezastruoasă a lui Gabriel Oprea. „Nu facem niciun fel de joc politic sau compromis în schimbul susţinerii unor asemenea proiecte. Nu putem decât să salutăm că încă un partid politic s-a convins de utilitatea acestui demers şi oportunitatea lui“, spune, oficial, Ionuţ Stroe, purtătorul de cuvânt al PNL.

Neoficial, un lider al PNL a povestit pentru „Adevărul“: „Toată lumea ştie că alianţa dintre PSD şi UNPR e pe ducă. Dar nu ştiu cât de mult ne avantajează pe noi, pentru că UNPR înseamnă Oprea, chiar şi după demisia lui Oprea. Iar Oprea, pentru electoratul PNL, înseamnă moartea poliţistului Gigină“.

Surse din PNL spun că liderii UNPR, pe lângă promisiunea că vor vota alegerea primarilor în două tururi, au venit şi cu o altă ofertă: mazilirea lui Tăriceanu. Planul gândit de Onţanu sună aşa: liberalii să propună schimbarea lui Călin Popescu Tăriceanu din fruntea Senatului, iar progresiştii să voteze alături de PNL. „Tăriceanu e o miză prea mică pentru noi“, spun surse liberale.

PSD nu doarme

Liderii PSD nu s-au speriat de şantajul lui Onţanu şi ripostează pragamtic: plănuiesc să racoleze parlamentari UNPR la bucată. „E greşit cum puneţi problema. Nu noi racolăm, ci ei bat la poarta PSD. Oricum, nu cred că sunt şanse să se schimbe majoritatea până la finalul anului“, spun surse din PSD pentru „Adevărul“.  În acest moment, PSD se bazează în Parlament pe spijinul parlamentarilor ALDE, însă nu pot să strângă o majoritate doar cu partidul lui Tăriceanu. Dar dacă luăm în calcul, punctual, modificarea legii electorale, PSD ar putea înlocui UNPR cu UDMR, maghiarii fiind susţinători înflăcăraţi ai alegerilor într-un singur tur, pentru că acest sistem le oferă posibilitatea de a-şi conserva mandatele primarilor actuali. Practic, îi scapă de emoţia turului doi.

Poziţia UDMR influenţează decisiv şi negocierile dintre PNL şi UNPR. Singura condiţie în care liberalii ar accepta un pact cu progresiştii ar fi siguranţa că vor modifica legea electorală. Pentru asta, pe lângă susţinerea UDMR, liberalii ar trebui ori să-i convingă pe maghiari, ori să rupă din partidul lui Tăriceanu, ambele variante fiind în acest moment pure speculaţii. Aşadar, scenariul cel mai sigur este următorul: PSD se leapădă de UNPR, UNPR merge singur în alegeri, PNL nu face alianţă cu UNPR, dar  legea electorală nu se modifică.  

PNL poate merge în instanţă

Chiar dacă UNPR s-a oferit să-i sprijine pentru a modifica legea în Parlament, liberalii vor merge şi în instanţă pentru a cere alegerea primarilor în două tururi, după ce Guvernul a răspuns, în sfârşit, la plângerea prealabilă trimisă de PNL.

Conform legii contenciosului administrativ, Guvernul avea la dispoziţie 30 de zile pentru a răspunde la plângerea prealabilă a liberalilor. A aşteptat 27, deşi răspunsul – negativ-  a însemnat doar două paragrafe. În plus, antetul documentului arată că Guvernul avea răspunsul pregătit încă de acum 7 zile, însă l-a ţinut la sertar Răspunsul în sine - fie el afirmativ sau negativ - e mai puţin important în acest caz. Esenţial era ca Guvernul să răspundă repede, pentru a le oferi liberalilor posibilitatea de a merge în instanţă. Or, tocmai asta n-a făcut Cioloş.

Chiar şi aşa, nu e totul pierdut. Liberalii vor merge în instanţă, unde vor ridica excepţie de neconstituţionalitate, pe motiv că alegerile într-un singur tur nu oferă legitimitate primarilor, din moment ce nu e necesară o majoritate de 50% plus unu.  Dacă judecătorii admit, sesizarea PNL va ajunge pe masa Curţii Constituţionale, care va decide câte tururi de alegeri vom avea la locale. Problema PNL e timpul foarte stâns, în condiţiile în care au rămas mai puţin de două luni până la startul campaniei electorale.

Citeşte şi: 

Dacian Cioloş, despre negocierile UE-Turcia: „Donald Tusk a primit mandat de negociere până pe 17 martie”

Premierul Dacian Cioloş a declarat, marţi dimineaţă, că preşedintele Consiliului European Donald Tusk a primit un mandat special de negociere cu Turcia, în vederea finalizării unui acord care ar limita numărul de imigranţi ilegali ajunşi în Europa.

Tăriceanu îl cheamă, din nou, pe Cioloş să dea explicaţii Senatului. Cum răspunde premierul solicitării

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a afirmat, marţi, că îl va invita pe premierul Dacian Cioloş să explice Senatului prezenţa la Consiliul European de la Bruxelles fără un mandat aprobat de Parlament. Şeful Executivului a explicat că a fost vorba doar de o reuniune informală, nu de un adevărat Consiliu European.  

Ce a vrut să obţină David Cameron de la România

Premierul britanic David Cameron le-a cerut premierului Cioloş şi preşedintelui Iohannis să-l susţină pentru a reforma câteva politici la nivelul UE, printre care migraţia economică, un capitol la care România s-a aflat în dispută directă cu Regatul Unit anul trecut

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite