Iohannis: După 15 mai, masca va deveni obligatorie. Nu vom prelungi restricţiile de deplasare, dar până atunci staţi acasă!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Klaus Iohannis. FOTO presidency.ro
Klaus Iohannis. FOTO presidency.ro

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, că după 15 mai toţi oamenii din România vor trebui să poarte măşti în momentul în care se află în spaţiul public. Şeful statului a anunţat că nu vor mai fi prelungite interdicţiile de deplasare după mijlocul lunii mai, când vor intra în vigoare măsurile de relaxare. Până atunci, funcţionează în continuare restricţiile.

Preşedintele Klaus Iohannis, purtând mască pe faţă:

  • Dragi români, aşa vom arăta după 15 mai în spaţiile publice închise şi atunci când folosim transportul public în comun. Ca să ne auzim mai bine, voi da jos masca.  
  • Am avut astăzi o nouă întâlnire cu Premierul Orban şi cu un grup de miniştri şi consilieri, pentru a începe să detaliem ce am anunţat ieri, aşa-numitul plan de relaxare. Este vorba, evident, de relaxarea măsurilor pe care le-am luat pentru protecţia populaţiei şi, în acest sens, vom avea, în scurt timp, un plan destul de detaliat pe care îl vom prezenta public. Dar am considerat că unele din chestiunile care ne privesc pe toţi, vă privesc pe toţi, trebuie anunţate din timp, ca să ne pregătim.  
  • Una dintre aceste măsuri este cea cu masca de protecţie. Astfel, am decis astăzi că după data de 15 mai toată lumea va fi obligată să poarte măşti de protecţie în spaţiile publice închise şi atunci când folosim transportul public în comun. Această măsură nu este limitată în timp şi vom putea să renunţăm la purtarea măştii poate la anul, atunci când această pandemie va fi sub control şi nu mai există riscul infectării.  
  • O a doua măsură pe care am decis-o este una care cu siguranţă va bucura pe foarte mulţi români. După data de 15 mai, deci după ce se epuizează actuala stare de urgenţă, vom renunţa la restrângerile care privesc persoane. Deci, nu vom prelungi restricţiile de deplasări individuale. Sau, invers spus, vom putea să ne deplasăm în spaţii publice fără să trebuiască să declarăm în prealabil unde mergem şi de ce mergem. Este vorba despre libertatea de mişcare individuală.  
  • Evident, pentru protecţia generală a populaţiei şi pentru protecţia individuală, multe restrângeri vor rămâne în continuare în vigoare. În acest fel, vor rămâne cu siguranţă o vreme – vorbesc după 15 mai – în vigoare interdicţiile pentru adunări publice, pentru manifestări de tot felul.  
  • Vor rămâne şi alte interdicţii în vigoare, dar aceasta nu va rămâne în vigoare, şi mi s-a părut important să vă dau această veste, ca să avem cu toţii această perspectivă, după 15 mai. Până în 15 mai, până când se epuizează actuala stare de urgenţă, toate restricţiile rămân în vigoare! Repet: până în 15 mai staţi acasă! Toate restricţiile rămân în vigoare!  
  • După 15 mai vom putea să ne mişcăm mai liber, însă viaţa nu va reveni, din păcate, la normalitatea pe care am cunoscut-o înaintea acestei pandemii. Vom avea un plan de relaxare în paşi, vom stabili exact care activitate când poate să înceapă.  
  • O activitate extrem de importantă este activitatea şcolară şi chiar în această după-amiază voi avea o întâlnire cu conducerea Ministerului Educaţiei pentru a începe să elaborăm un plan concret pentru revenirea elevilor la şcoală. Cum va arăta acest plan va fi prezentat public în momentul în care este elaborat cu toate detaliile aferente.  
  • În paralel, se lucrează la o analiză şi la un plan care va prevedea exact cum se va reveni în activitatea economică, în special în zonele care au fost puternic restricţionate, de exemplu zona comercială. Să nu ne imaginăm că totul revine la normal în 15 mai. 
Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite