UPDATE PSD l-a propus premier pe Liviu Voinea (BNR). PNL n-a propus niciun nume, dar susţine un Guvern tehnocrat. Surse: Iohannis nu-l vrea pe Voinea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Klaus Iohannis a invitat delegaţia PSD şi PNL pentru astăzi la o nouă rundă de negocieri în vederea formării noului Guvern. Celelalte partide parlamentare sunt aşteptate mâine la Palatul Cotroceni. PSD l-a propus ca premier pe Liviu Voinea, viceguvernatorul BNR, fost ministru al Bugetului în Guvernul Ponta 2. Liberalii n-au venit cu niciun nume de premier, însă au anunţat că susţin varianta unui Cabinet tehnocrat.

UPDATE Potrivit unor surse politice, preşedintele Klaus Iohannis nu este de acord cu varianta Liviu Voinea, ci va avea propria sa propunere. Şeful statului le-a propus un pact politic celor două partide, PSD şi PNL, de a susţine un premier tehnocrat şi un Guvern format din tehnocraţi. Preşedintele PSD Liviu Dragnea a spus după întâlnirea cu Iohannis că susţine varianta Liviu Voinea - premier şi un Guvern fomat din oameni politici. 

UPDATE Alina Gorghiu: Varianta pe care PNL şi-a dorit-o este cea a alegerilor anticipate. Celelalte partide nu au foat de acord, motiv pentru care PNL nu a dorit sa blocheze dialogul. Preşedintele a adus în discuţie varianta unui cabinet tehnocrat, a unui prim-ministru tehnocrat. Este o variantă cu care PNL este de acord.Dacă acest guvern nu înţelege depolitizarea, tot PSD va guverna. 

Vasile Blaga: O nuanţă: Iohannis vrea si premier, dar si guvern compus din tehnocrati. Dragnea a spus ca guvernul vrea sa fie din oameni politici. Domnul Voinea nu a fost in stare sa gestioneze bugetul.

UPDATE Liviu Dragnea: „I-am prezentat preşedintelui un pachet de obiective şi priorităţi pe care viitorul premier trebuie să-l îndeplinească. Un premnier care să asigure creşterea economică, să sigure stabiltate macrofinanciară, un premier care să garanteze că în agriucltură fermierii îşi vor primi subvenţiile. Ne-am gândit la domnul Liviu Voinea, care îndeplineşte atât criterii de integritate, cât şi de expertiză. Azi am avut o discuţie cu guvernatorul BNR, care m-a asigurat că dacă domnul Voinea va fi nominalizat, va avea tot sprijinul BNR. Un premier care să aibă un mandat foarte limitat, foarte clar şi precis, care să asigure că cele două runde de alegeri se vor desfăşura în condiţii corecte. 

Am avut o întâlnire cu colegii de coaliţie, care n-au respins această propunere. Ba cred că va avea şi sprijin în coaliţie. Li s-a părut o propunere rezonabilă. Domnul preşedinte a spus că i se pare o propunere rezonabilă, că este un om pe care îl cunoaşte şi care are experienţă în administraţie, a fost cel care a grestionat relaţia cu FMI. Numai că va face propunerea pe care o consideră dumnealui. PSD a anunţat o propunere pe care şi-o asumă politic, o propunere în care noi credem foarte mult. 

UPDATE Potrivit unor surse politice, PSD l-a propus premier pe Liviu Voinea, viceguvernator BNR.

UPDATE Preşedintele Klaus Iohannis a primit, luni, delegaţia PSD la a două rundă de consultări de la Palatul Cotroceni pentru stabilirea noului premier.Delegaţia PSD este formată din preşedintele Liviu Dragnea, preşedintele executiv Valeriu Zgonea şi vicepreşedinţii Gabriela Firea, Ecaterina Andronescu şi Georgian Pop, fiind aceeaşi componenţă ca la consultările de la finalul săptămânii trecute.

UPDATE Ionuţ Stroe, păurtătorul de cuvânt al PNL: "PNL crede în continuare în soluţia alegerilor anticipate, însă, mandatul cu care se va merge la consultările cu preşedintele României nu va exclude nicio variantă de guvernare viitoare, a unei viitoare guvernări tehnocrate".

UPDATE Liviu Dragnea, înainte de consultări: „În seara asta o să îi facem preşedintelui o propunere de prim-ministru".

Întrebat dacă este un premier membru al PSD, Liviu Dragnea s-a eschivat:„Este un prim-ministru care răspunde la toate rigorile necesare pentru ca măsurile economice, programele economice, care au făcut ca România să aibă o creştere economică substanţială, durabilă şi constantă şi care garantează că aceste lucruri vor continua”.

„Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a trimis luni, 9 noiembrie a.c., o scrisoare preşedinţilor partidelor şi formaţiunilor politice reprezentate în Parlamentul României, prin care îi invită la o nouă rundă de consultări, la Palatul Cotroceni, în vederea desemnării unui candidat pentru funcţia de Prim-ministru. Fiecare delegaţie poate fi formată din maximum 5 persoane“, se arată într-un comunicat al Admnistraţiei Prezidenţiale.

Programul consultărilor va fi următorul:

Luni, 9 noiembrie 2015:

• Ora 18.00 - Partidul Social Democrat (PSD);
• Ora 19.00 - Partidul Naţional Liberal (PNL).

Marţi, 10 noiembrie 2015:

• Ora 11.00 - Uniunea Democrată a Maghiarilor din România (UDMR);
• Ora 11.30 - Uniunea Naţională pentru Progresul României (UNPR);
• Ora 12.00 - Alianţa Liberalilor şi Democraţilor (ALDE);
• Ora 12.30 - Grupul parlamentar al minorităţilor naţionale.

Preşedintele Klaus Iohannis a schimbat ordinea consultărilor cu partidele parlamentare. Săptămâna trecută, UNPR şi ALDE au fost ultimele partide invitate la Cotroceni, după grupul minorirăţilor.

Liderii principalelor partide parlamentare au ieşit joi de la consultările care s-au desfăşurat la Cotroceni fără niciun rezultat, situaţie creată de faptul că partidele s-au ferit să facă o propunere clară, care să rezolve criza politică generată de căderea Guvernului. Singura concluzie care poate fi trasă după întâlnirea cu preşedintele Klaus Iohannis este că niciunul din partidele mari, PSD şi PNL, nu-şi doreşte să-şi asume guvernarea, în condiţiile în care mesajele celor din stradă sunt îndreptate împotriva întregii clasei politice.

Liderii partidelor care formează actuala coaliţie de guvernare, PSD, UNPR şi ALDE nu au discutat înainte de consultări pentru a formula un punct comun în faţa preşedinteleui Klaus Iohannis. Mai mult, Liviu Dragnea înclină spre un Guvern tehnocrat, Gabriel Oprea susţine varianta alegerilor anticipate sau oricare alta susţinută de Iohannis, iar Tăriceanu crede că partidele trebuie să-şi asume preluarea guvernării.

„Cu regret trebuie să recunosc faptul că nu am avut o discuţie aşezată înainte de a veni la Cotroceni. Sigur că fiecare partid are punctul de vedere pe care l-a prezentat, poate, la întâlnirile anterioare, dar chiar înainte de consultări nu am avut un punct de vedere comun cu care am venit în faţa preşedintelui“, a afirmat copreşedintele ALDE, Daniel Constantin, după întâlnirea cu preşedintele Klaus Iohannis.

Celălalt copreşedinte ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a opinat, după consultările cu preşedintele Iohannis, că toate formaţiunile care au participat la discuţii fug de responsabilitate şi nu oferă soluţii, transformându-l pe şeful statului în ceea ce nu ar trebui să fie- un „preşedinte jucător“

„Nu vă ascund că surprinderea noastră, pe care i-am împărtăşit-o preşedintelui, este că partidele politice care au fost la convorbirile de până acum au demonstrat, fără excepţie, că doresc să se degaje de orice fel de responsabilitate şi că aruncă responsabilitatea găsirii unei soluţii politice la actuala situaţie în braţele preşedintelui. Partidele politice par mai degrabă să transforme preşedintele în ceea ce nu trebuie să fie, adică un preşedinte-jucător, care dă soluţiile“, a spus Tăriceanu.

Copreşedintele ALDE a criticat soluţia alegerilor anticipate, care, deşi are şi puncte pozitive, nu este de dorit în acest moment, dar şi varianta unui guvern tehnocrat, care este greu de alcătuit şi susţinut. „Această formulă, inclusiv de alegeri anticipate, inclusiv formula care s-a discutat despre premier tehnocrat, denotă acelaşi lucru: fugă de responsabilitate“, a adăugat preşedintele Senatului.

UNPR: Alegeri anticipate

Pe de altă parte, Gabriel Oprea a spus că UNPR susţine declanşarea de alegeri anticipate sau orice variantă care se bucură de sprijinul preşedintelui Klaus Iohannis. „În probleme de securitate naţionala UNPR îl sprijină pe preşedinte. I-am transmis întreaga disponiblitate în desmnarea primului ministru, a viitorului Guvern. Susţinem alegerile anticipate. Susţinem orice formulă sprijinită de preşedinte. A fost prima şi ultima şedinţă de Guvern la care am participat. La conducerea ministerului se află acum Ilie Botoş“, a anunţat Gabriel Oprea, după întâlnmirea de la Cotroceni.

Liviu Dragnea l-a înţepat, din nou, pe vicepremierul Gabriel Oprea privind refuzul său de a-şi da demisia din Guvern. Întrebat de ce Gabriel Oprea nu şi-a dat demisia din Guvern aşa cum a făcut Victor Ponta, Dragnea a răspuns: „Şi noi ne-am pus această întrebare. Este o întrebare pe care trebuie să i-o puneţi dumnealui. Şi noi ne-am pus această întrebare. Nu am vorbit cu dumnealui, o să vedem ce face în perioada următoare", a spus Dragnea.

PSD, temător cu rămânerea la guvernare

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat vineri că nu a avut loc o şedinţă a coaliţiei înainte de întâlnirea social-democraţilor cu şeful statului. „Nu am avut cum să avem şedinţă de coaliţie pentru că noi am fost ieri la Cotroceni, dumnealor au fost astăzi (vineri - n.r.). Reuşim poate în zilele următoare să avem. Am vorbit la telefon cu fiecare aseară, le-am prezentat ce am spus eu la Cotroceni şi i-am rugat să ţină cont de faptul că m-aş bucura ca ceea ce am susţinut eu să susţină şi dumnealor, pe motivele pe care le-am prezentat public“, a spus Dragnea, la sediul central al PSD.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite