Geoană: Aş fi fost un preşedinte mai bun decât domnul Băsescu? În mod evident, da!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mircea Geoană crede că altfel ar fi stat lucrurile dacă în 2009 nu ar fi pierdut confruntarea cu Traian Băsewscu FOTO Eduard Enea
Mircea Geoană crede că altfel ar fi stat lucrurile dacă în 2009 nu ar fi pierdut confruntarea cu Traian Băsewscu FOTO Eduard Enea

Senatorul PSD Mircea Geoană a vorbit ieri, la Adevărul Live, despre viitoarea confruntare prezidenţială, dar şi-a amintit, cu regret, şi de 2009.

Mircea Geoană a explicat de ce este important ca PSD să aibă propriul candidat în cursa pentru Cotroceni. „Este o cutumă în viaţa partidului nostru ca, în ultimii 25 de ani, liderul partidului să se înhame la această candidatură. La noi, lucrurile sunt destul de clare, dar evident că aşteptăm şi rezultatul alegerilor europarlamentare şi o decizie finală a lui Victor Ponta. El a făcut un pas important către această decizie. Cu toţii am citit acest anunţ ca pe o formă de candidatură. Decizia se va lua însă într-un congres, aşa cum se face statutar şi democratic“, a spus Mircea Geoană.

Senatorul a atras atenţia că, în prezent, polul de dreapta se află într-o mare derivă, situaţie care îi va aduce împreună pe Crin Antonescu şi pe Vasile Blaga. „Dacă noi am intrat într-o logică de normalitate făcând destul de clar anunţul nostru, ceilalţi sunt într-o formă clară de derivă. Deşi sunt sceptic că USL se poate reface, mai degrabă cred că un fel de tangou argentinian al disperării va aduce pe domnii Antonescu şi Blaga mult mai repede împreună decât crede lumea“, a mai afirmat senatorul.

„Pixul lui Blaga“

Mircea Geoană a comentat şi pe marginea dorinţei liberalilor de a intra în grupul popularilor europeni, nominalizîndu-l pe Vasile Blaga drept factorul cu putere de decizie.


„Ca să intri în grupul popular european trebuie să treci pe la PDL sau pe la UDMR. Iar UDMR este exclus. Domnul Blaga are singurul pix de autoritate care poate să promită liberalilor lui Antonescu şi popularilor lui Băsescu accesul către grupul popularilor din PE“, a explicat Mircea Geoană la Adevărul Live.

Notorietatea lui Antonescu

În ciuda declaraţiilor din ultima vreme ale liderului liberal Crin Antonescu privind o eventuală demisie ca urmare a unui scor modest la europarlamentare, Mircea Geoană îl creditează cu şanse foarte mari pe liberal pentru a ajunge în turul 2, alături de candidatul social-democrat.

Mircea Geoană Adevarul Live FOTO Eduard Enea

„La capitolul notorietate, domnul Antonescu stă cel mai bine. Este important pentru Antonescu modul cum va gestiona momentul de după 25 mai. Cred că domnul Antonescu are suficient de multe cărţi de jucat pentru a rămâne candidatul PNL“, a spus senatorul, excluzând din start o eventuală rocadă cu prim-vicepreşedintele PNL Klaus Iohannis. „El este mai potrivit pe o funcţie executivă“, a completat Geoană. 

Udrea va candida

Mircea Geoană s-a arătat sigur de candidatura Elenei Udrea la preşedinţie din partea PMP, dar nu o creditează cu nicio şansă pentru un loc în turul 2. „O văd pe doamna Udrea în cursa pentru Cotroceni. Are şansele de nivel de PMP. Deci un scor mic care nu o va duce în turul al doilea. Este locomotiva de imagine a Mişcării Populare, dar nu are tracţiune şi anvergură pentru a merge în turul doi“, a argumentat senatorul.  Despre Mihai Răzvan Ungureanu şi Cătălin Predoiu, micii prezidenţiabili de dreapta, Mircea Geoană a spus că nu sunt pregătiţi pentru a candida. „Pentru mine este clar că nici Predoiu şi nici Ungureanu nu vor ajunge nici să intre în competiţie, dar avem nevoie de toţi aceşti oameni“, a mai afirmat senatorul PSD.

Înapoi în 2009
Înfrângerea în faţa lui Traian Băsescu încă mai persistă în amintirea lui Mircea Geoană. „Aş fi fost un preşedinte mai bun decât domnul Băsescu? Da! În mod evident, da!“, a spus, cu regret, Geoană.

„DNA, activitate perfectibilă“

În contextul în care baronii PSD cad seceraţi de anchetele procurorilor DNA, Mircea Geoană este ponderat. „Este într-un moment de transformare inegal: are zone de performanţă, dar are şi îndoieli cu privire la capacitatea fie profersională, fie la independenţa politică de care se bucură. Pentru viitorul preşedinte, care va avea aceleaşi atribuţii ca şi actualul, continuarea reformei în zona de performanţă, de transparenţă şi anticorupţie este obligatorie. Dar ea trebuie făcută alocând şi mai multe resurse pentru justiţie, dar nu exclusiv cu DNA“, a conchis Mircea Geoană.

„Nu va fi război“

Fostul ministru de Externe crede că oamenii nu vor ajunge să pună mâna pe arme, deşi Ucraina încă fierbe. „Este exclus ca România să pice în sfera de influenţă a Rusiei. Suntem şi vom face parte din sistemul occidental de alianţă. Nu cred că vom asista la război, nici măcar în zona ucraineană. Rusia nu are interesul să stârnească un război comercial şi economic cu occidentul. Dar vom asista în continuare la destabilizări“, crede Geoană.

Citeşte şi:

Antonescu, despre demisie: Vorba cu 20% a pus PNL în centrul campaniei electorale, asta am şi vrut

Liderul PNL Crin Antonescu a spus, luni, la Deva, referindu-se la anunţul privind demisia sa în cazul unui scor electoral sub 20%, că această declaraţie a pus PNL în centrul campaniei pentru europarlamentare, aceasta fiind şi intenţia demersului său pentru a pune în valoare scorul liberalilor.

Eurocampanie: partidele din România trag cu dinţii de Republica Moldova

Integrarea Republicii Moldova în UE este tema de campanie preferată a marilor partide de la Bucureşti, fie ele de stânga sai de dreapta. Radu MAgdin, analistul politic contactat de Adevărul, crede că formaţiunea sprijinită de Traian Băsescu va primi cele mai multe voturi din partea basarabenilor.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite