Gafă majoră a ministrului Apărării: „Avem rachete balistice la Deveselu“. Fifor a revenit: „A fost o greşeală de comunicare“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mihai Fifor, ministrul Apărării. FOTO Inquam Photos
Mihai Fifor, ministrul Apărării. FOTO Inquam Photos

Ministrul Apărării a declarat marţi seara la Antena 3 că la baza de la Deveselu sunt rachete balistice, care nu ar putea să-l „încânte“ vreodată pe Vladimir Putin.  Potrivit informaţiilor oficiale furnizate atât de NATO cât şi de armata americană, baza de la Deveselu are strict un rol defensiv. Miercuri dimineaţă, Mihai Fifor a revenit asupra afirmaţiilor susţinând că „a fost în cel mai rău caz o greşeală de înţelegere“.

„Evident că niciodată preşedintele Putin nu o să fie extrem de încântat de faptul că în România se dezvoltă capabilităţi militare foarte serioase. Cum ar putea fi vreodată preşedintele Putin încântat de faptul că în România avem baza militară de la Deveselu, cu rachetele balistice, cum ar putea vreodată preşedintele Putin să fie încântat că avem baza de la Mihail Kogălniceanu, populată cu militari americani şi noi insistăm în continuare faţă de Statele UNite în parteneriatul strategic să asigurăm permanenţa militarilor americani pe teritoriul românesc? Cum ar putea vreodată Federaţia Rusă să fie încântată că România îşi dezvoltă capabilităţile navale?”, a spus ministrul Apărării,marţi seară, la Antena 3.

Miercuri dimineaţă, Fifor a revenit cu precizări, spunând  că „niciodată nu aş putea afirma că la baza de la Deveselu se află rachete balistice” şi că afirmaţia sa de la Antena 3 a fost „o greşeală de înţelegere”. „E puţin probabil ca eu să nu ştiu ce adăpostim la Deveselu, să nu ştiu că acolo sunt rachetele interceptoare şi în ce mod funcţionează scutul de la Deveselu. A fost doar o greşeală de înţelegere, de comunicare în cel mai rău caz, dar în niciun caz nu aş putea vreodată afirmă că la Deveselu avem rachete balistice”, a declarat el, într-o intervenţie telefonică la Digi 24.

Rachetele din baza de la Deveselu sunt numiţi interceptori, cu rol defensiv. Atunci când este sesizată o ameninţare, aceşti interceptori sunt lansaţi pentru a distruge racheta balistică ce ameninţă teritoriul NATO, potrivit site-ului global-def.com.

Baza antirachetă din România are interceptori de tip SM3. Au o autonomie de zbor de 500 de kilometri, ating un plafon de 160 de kilometri şi zboară cu o viteză de 9.600 de km/oră. Acest tip de rachete nu au încărcătura explozivă.

Citeşte şi:

Cristian Diaconescu: Fifor se înscrie exact în linia de mesaj a Moscovei. Ar fi de mirare ca Rusia să nu exploateze această declaraţie

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite