Florin Roman anunţă că-şi retrage semnătura de pe iniţiativa ce prevedea îngrădirea accesului la informaţii de interes public

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderul deputaţilor PNL Florin Roman a anunţat că-şi retrage semnătura de pe iniţiativa lansată de un senator PSD de modificare a legii 544/2001 prin care se restrânge accesul la informaţii de interes public prin introducerea unei taxe discreţionare, precum şi posibilitatea autorităţilor de a refuza astfel de cereri.

„Am depus azi o solicitare in scris de retragere a semnăturii de pe un proiect de lege iniţiat de o colega deputat, care viza reglementări in cazul legii 544, privind liberul acces la informaţii de interes public.

Am primit semnale de la oameni de buna credinţa, ca in forma propusa de iniţiator poate naşte interpretări abuzive, şi din acest motiv nu am dorit sa las nici un fel de interpretare. Nu doar ca am retras, dar nici nu vom vota proiectul, din motivele expuse mai sus.

Ca fost jurnalist sunt un adept al liberului acces la informaţii de interes public. Cât despre partea politica, înţeleg ca orice dezbatere in perioada campaniei electorale, nu este posibila, totul fiind ţintit pe atacuri, fără legătura cu subiectul”, a anunţat vineri pe Facebook Florin Roman.

Proiectul de lege de modificare a Legii 544/2001 privind liberul acces la informaţii publice a fost iniţiat de deputata PSD de Dolj Eliza Mădălina Peţa Ştefănescu şi a fost semnat de alţi trei parlamentari social-democraţi, dar şi de liderul deputaţilor PNL, Florin Roman.

Iniţiatorii afirmă că autorităţile şi instituţiilor sunt obligate câteodată să furnizeze „maldăre întregi de hârtii” şi de multe ori este necesară trecerea în plan secundar a activităţilor de bază, întreg personalul fiind nevoit să lucreze pentru asigurarea afişării unor serii de informaţii reprezentate în sute de pagini.

Totodată, iniţiatorii afirmă că, deoarece informaţiile sunt solicitate pe email, de persoane care nu semnează olograf, autorităţile sunt obligate să „preia cereri de la «NIMENI» fără semnătură, sunt obligate să lucreze pentru «NIMENI», întrucât cererea nefiind semnată solicitantul poate să nu-şi asume nicio răspundere cu privire la respectivul document, şi totodată autorităţile sunt obligate să trimită răspunsul către acelaşi «NIMENI», pe adrese de email indicate, care pot fi adrese fictive”.

Potrivit iniţiatorilor, acesta este „cel mai simplu mod de a bloca total activitatea unei instituţii publice fără a-ţi asuma vreo răspundere sau fără a suferi vreo consecinţă negativă”.

În plus, iniţiatorii mai afirmă că „aceste reglementări absurde sau prilejul diverşilor ONG-işti care sub pretextul că sunt în scopul pentru asigurarea respectării dreptului cetăţeanului solicită nu doar simple documente, ci întregi arhive de mii de pagini de documente pe mai mulţi ani ale Primăriilor, le vor pe email scanate, neexistând nicio limitare în acest sens”

Potrivit iniţiatorilor, aceste documente sunt folosite de către „ONG-uri şi diverse persoane fizice sau postaci pe facebook” în scopul exercitării diverselor forme de şantaj.

Ce schimbări aduce proiectul de lege

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite