Florin Cîţu (PNL): Solicit audierea premierului Tudose în comisia de buget a Senatului. Rectificarea poate fi doar negativă

Florin Cîţu (PNL): Solicit audierea premierului Tudose în comisia de buget a Senatului. Rectificarea poate fi doar negativă

Florin Cîţu la Adevărul Live, FOTO Sever Gheorghe

Senatorul PNL Florin Cîţu explică, într-o postare pe Facebook, de ce rectificarea bugetară care urmează să fie făcută de Guvern în această toamnă nu poate fi decât negativă, el arătând că veniturile la buget în primele şase luni ale anului sunt cu 5 miliarde de lei mai mici decât cele prognozate, datoria publică a crescut cu 18,7 miliarde de lei, iar preţurile sunt mai mari cu 1,5%.

Ştiri pe aceeaşi temă

El solicită audierea premierului Mihai Tudose în comisia de buget a Senatului pentru a prezenta execuţia bugetului general consolidat, colectarea TVA şi rambursările TVA.

”În România, rectificările bugetare sunt fie pozitive, fie negative. Mai există şi situaţia în care se iau bani din bugetul unui minister (pentru că nu s-au cheltuit acei bani) şi se transferă altor ministere. Atenţie! Asta este o rectificare simplă, nu pozitivă (aviz Tudose). Rectificarea pozitivă se poate face doar când veniturile încasate la buget sunt mai mari decât cele programate. Astfel, Guvernul distribuie un surplus. Rectificarea negativă se face atunci când veniturile încasate sunt mai mici decât decele programate (aviz Dragnea). Atunci trebuie să reduci cheltuielile”, a explicat Florin Cîţu.

Senatorul PNL a subliniat că rapoartele trimestriale publicate de Ministerul Finanţelor arată că, după şase luni, veniturile la buget sunt cu 5 miliarde de lei mai mici decât cele prognozate şi asta în ciuda creşterii economice de 5,8%. Mai mult, spune Cîţu, în primele şase luni ale lui 2017, datoria publică a crescut cu 18,7 miliarde de lei, iar preţurile de consum, după şapte luni, au crescut cu 1,5% şi sunt estimate să depăşească ţinta de inflaţie. El atrage atenţia că cel mai important lucru este însă că, din creşterea economică de 5,8% în primul semestru, 5,5% vine din consum, adică 95%, cu toate acestea încasările din TVA fiind mai mici cu 4,7 miliarde de lei decât cele programate.

”Pentru o imagine cât mai clară a situaţiei bugetului la momentul acestei rectificări bugetare, sunt obligat să cer ca prim-ministrul Mihai Tudose să fie audiat în comisia pentru buget, finanţe, activitate bancară şi piaţă de capital de la Senat pentru a prezenta execuţia bugetului general consolidat (nu doar a bugetului de stat), colectarea TVA fără SWAP, rambursările TVA în comparaţie cu programul aprobat la începutul anului”, a mai scris Florin Cîţu.

Liberalul atrage atenţia că, în condiţiile existente, prima rectificare bugetară din acest an poate fi doar negativă, în caz contrar va solicita înfiinţarea unei comisii parlamentare de anchetă a rectificării bugetare.

Cîţu face şi o comparaţie a situaţiei din prezent cu cea de anul trecut, arătând că în primele şase luni din 2016 au fost create 131 de mii de locuri de muncă, în vreme ce în aceeaşi perioadă din 2017, doar 120 de mii de locuri de muncă şi asta în condiţiile unei creşteri economice mai mari cu un punct procentual anul acesta faţă de anul trecut.

”Ceva nu se leagă. Sfatul meu pentru Guvernul Tudose este ca de această dată să ia o decizie bazată pe realităţile economice şi nu una care să asigure doar promovarea imaginii PSD. Aceasta este o decizie foarte importantă”, conchide Florin Cîţu.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările