Florin Cîţu blochează orice coaliţie de guvernare pentru a rămâne premier interimar sine die. Şi nimeni nu are ce să-i facă!

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Inquam Photos / George Calin
FOTO Inquam Photos / George Calin

Împrejurarea că niciun partid nu are o majoritate, care să-i permită să formeze un guvern fără PNL, a devenit o ocazie excelentă pentru Forin Cîţu. Poate rămâne premier peste un guvern interimar mult şi bine. Până la alegeri anticipate sau la termen. Şi atunci poate fi dat jos doar dacă se constituie o majoritate fără PNL. Până atunci, rămânem cu guvern şi premier interimar, indiferent cât pierde ţara din această opţiune a lui Cîţu.

Coaliţia de guvernare cu PSD

Nu are mari şanse de realizare. S-a împotmolit deja la numele premierului şi la opţiuni importante cum ar fi impozitarea progresivă, certificatul verde, renegocierea PNRR, creşteri de pensii, alocaţii  şi salarii,   şi alte câteva. Florin Cîţu are experienta guvernării în coaliţia anterioară, când miniştrii USR nu-i dădeau mare atenţie, premier fiind, făceau cam ce voiau ei, ba îi ziceau şi „zombi politic”.

Cu PSD lucrurile ar sta şi mai prost. Partid mare, pretenţii mari, cu cei mai mulţi parlamentari, cu pretenţia de a ocupa ministerele cheie, funcţiile importante din administraţie,  ba chiar fără Cîţu premier. Redus la funcţia de şef de partid, Cîţu n-ar mai fi ascultat de mai nimeni. El a văzut, în cazul Orban, ce înseamnă să fii şef de partid fără să fii la butoanele bugetului. Te ignoră mai toţi, atenţia mutându-se la cel care dă banii şi funcţiile în administraţia publică. Ei bine, Cîţu nu vrea să ajungă în  situaţia în care a fost Orban.

Preşedintele Iohannis şi-a dat seama de riscul de a desemna el un candidat la funcţia de premier, fără acordul partidelor din coaliţie. Se face iar de râs, dacă desemnarea nu întruneşte acordul majorităţii parlamentare. Şi a refuzat să medieze principala problemă care stă în calea formării coaliţiei de guvernare PSD-PNL-UDMR: numele premierului. Le-a cerut partidelor să vină cu un nume de premier, şi el va semna desemnarea acelui nume. Faptul că Iohannis nu renunţă la omul său, Nicolae Ciucă, este încă o dovadă că pe Florin Cîţu nu-l vrea la şefia viitorului guvern. I-a şi spus la precedenta întâlnire: nu se poate Florine!

Varianta Nicolae Ciucă viitor premier

Florin Cîţu o spune clar: Ciucă nu este în acest moment pe masa discuţiilor. Decizia PNL este ca el, Florin Cîţu,  să fie viitor premier.

Cîţu ştie ce s-a întâmplat în interimatul lui Nicolae Ciucă din perioada în care Orban căzuse la o moţiune de cenzură. A început curăţenia în aparatul guvernamental, l-a dat afară pe Antonel Tănase, şeful SGG, omul lui Orban, şi i-a sigilat biroul. Fără să-l întrebe ceva pe preşedintele PNL de atunci, Ludovic Orban. Aşa se va întâmpla şi acum. Ciucă va asculta doar de indicaţiile venite de la Klaus Iohannis şi va ignora PNL şi conducerea lui. Aşa ceva Cîţu nu poate accepta. Şi a decis să rămână el premier interimar, doar cu miniştri din PNL, chiar dacă 6 ministere nu au miniştri plini, după plecarea miniştrilor USR.

Necesitatea unui guvern valid, cu puteri depline

Toată lumea politică înţelege acest lucru, doar Cîţu nu vrea să cedeze funcţia în interesul României. Şi mai declară ritos că nu pentru el doreşte păstrarea funcţiei, ci pentru România. Care are numai de pierdut în varianta unui guvern interimar condus de Cîţu.

Şase ministere nu au miniştri plini. Au miniştri interimari, într-un guvern interimar! Cei care se  pricep spun că aceşti miniştri nu au voie să semneze, alături de premier,  HG-urile din sfera lor de competenţă. Dacă o fac, HG-ul poate fi anulat la o reclamaţie în justiţie.

Guvernul interimar nu poate gestiona crizele în care se află România. Pandemia ne costă sute de morţi pe zi, şi nimeni nu ştie când s-ar putea diminua. Restricţii ale drepturilor şi libertăţilor fundamentale poate adopta doar parlamentul, care acum nu are o majoritate care să le susţină, la propunerea unui guvern valid. Ce se întâmplă cu certificatul verde este edificator. Cîţu a dispus oprirea discuţiilor din parlament asupra acestui subiect.

Criza economică. Explozia preţurilor din energie şi, implicit, a preţurilor bunurilor de larg consum, a dus inflaţia la aproape 7%. Fără semne că s-ar putea opri aici. Legea consumatorului vulnerabil are nevoie de un timp, pentru a fi pusă în aplicare. Şi nu se ştie cu ce efecte, şi cu ce remedieri care devin necesare. Riscul ca mii sau zeci de mii de români sa moară de frig în case este cât se poate de real.

Instabilitatea politică afectează capacitatea României de a se împrumuta. Deja ultimele împrumuturi s-au făcut la dobânzi foarte mari, de 5,12%, cele mai mari din Europa. Bineînţeles că investitorii stau cu ochii pe capacitatea României de a returna banii împrumutaţi, în condiţiile în care în ultimii doi ani conducera PNL-Orban-Cîţu a dus datoria publică de la 35 la 51% din PIB. Iar creşterea economică, cu care se laudă Florin Cîţu, vine mai degrabă din consum, nu din investiţii.

Toate aceste riscuri şi multe altele, derivând din situaţia periculoasă de la graniţele României, nu contează în ochii lui Florin Cîţu. Contează doar dorinţa lui de a rămâne premier interimar încă mulţi ani de acum înainte.

Culmea este că nimeni nu-i poate bloca acest plan. Doar prin alegeri anticipate sau la termen poate fi dat jos Florin Cîţu din funcţia de premier interimar. După eşuarea formală a înţelegerii pe coaliţia de guvernare cu PSD, lucrurile acestea vor deveni foarte clare. Ce să facă parlamentul, să-l mai dea încă odată jos prin moţiune de cenzură? Şi nici preşedintele Iohannis nu are dreptul să demită un premier, fie el şi interimar. Să te ţii „distracţie”, preţul fiind sute de români morţi în fiecare zi!

 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite