Doi reprezentanţi ai PNL şi PMP îi cer demisia şefului CNCD

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Asztalos Csaba

Preşedintele PMP, europarlamentarul Eugen Tomac, şi liberalul Radu Carp i-au cerut demisia şefului CNCD, după ce Csaba Asztalos a susţinut că nu poate demara o anchetă, invocând faptul că premierul maghiar, Viktor Orban, are imunitate jurisdicţională faţă de statele străine.

Reprezentantul PNL în Consiliul de Administraţie al TVR, Radu Carp, l-a contrazis, explicând că „CNCD nu este jurisdicţie” şi a transmis că susţine pe deplin solicitarea deputatului liberal Alexandru Muraru, ca CNCD să investigheze declaraţiile premierului Viktor Orban din perspectiva încălcării legislaţiei anti-discriminare din România. „Consider că domnul Asztalos Csaba, preşedintele CNCD, care se declara public solidar cu declaraţiile rasiste ale premierului maghiar, prin inducerea în eroare în mod deliberat a opiniei publice („şefii de stat şi de guvern au imunitate de jurisdicţie în România” - însă CNCD nu este jurisdicţie) ar trebui să îşi dea demisia sau să fie demis urgent de Parlamentul României”, a scris profesorul Radu Carp pe Facebook. 

„Acest domn s-a descalificat şi nu mai poate deţine, nici măcar o zi, o funcţie cu o responsabilitate uriaşă în statul român”, a transmis preşedintele PMP, europarlamentarul Eugen Tomac, cerând convocarea unei şedinţe extraordinare a Parlamentului pentru condamnarea şi delimitarea de discursul şefului Executivului maghiar.

Preşedintele CNCD, Csaba Asztalos, a declaratau o imunitate jurisdicţională faţă de statele străine”, astfel că CNCD nu îl poate cita pe Viktor Orban. „Este o cutumă de drept internaţional public, de aceea preşedinţii, premierii şi miniştrii au imunitate când se află într-un stat străin. Nu doar ei, ci şi însoţitorii şi membrii de familie ai acestora. Prin urmare, CNCD nu poate începe o astfel de procedură”, a mai spus Asztalos. 

Într-un răspuns pentru reprezentatul PNL, Radu Carp, şeful autorităţii a susţinut că, dacă nu considera că există imunitate jurisdicţională, iniţia o procedură de autosesizare. „Afirmaţia dl. profesor Carp potrivit căreia m-aş fi solidarizat cu Orbán Viktor, le calific ca o manipulare, o acuzaţie extrem de gravă la adresa mea, o incitare la ură împotriva persoanei mele, doar pentru că sunt etnic minoritar, şi nu sunt dispus la teste de loialitate”, a transmis Asztalos, potrivit G4Media.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite