Doar poporul rus îl poate opri pe Putin

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Chiar în prima zi a conflictului militar cu Ucraina, populaţia Rusiei a ieşit în stradă. Exact ca în România din decembrie 1989. În peste 53 de oraşe, printre care Moscova, Sankt Petersburg, Novosibirsk, peste 1700 de persoane au fost arestate de către poliţia rusă, astfel că putem estima la cel puţin  zece de mii numărul manifestanţilor din toată Rusia. Cei ieşiţi în stradă au protestat împotriva războiului din Ucraina, împotriva lui Putin.

Şi în ciuda faptului că autorităţile ruse au avertizat, joi, că vor reprima orice manifestaţie organizată în ţară împotriva războiului din Ucraina.

Populaţia Rusiei în era internetului şi a economiei globale

Nu mai poate nimeni ţine o populaţia imensă, cum este aceea a Rusiei, în ignoranţă şi tăcere. Oamenii sunt la curent, datorită internetului şi reţelelor sociale, cu tot ce se întâmplă în lume, în Ucraina, în Rusia. Citesc opiniile jurnaliştilor şi ale altor cetăţeni ruşi, şi simt pe propria piele grozăvia războiului cu Ucraina.  Vladimir Putin e numit „criminal” şi comparat cu Hitler pe pancartele protestatarilor. Mobilizarea la manifestaţii s-a făcut, cum altfel, pe reţelele de socializare.

 „Tot ce vedem este agonia unui om pe moarte. Din păcate, Rusia este în agonie”, a scris pe Telegram Maria Litvinovici, o cunoscută activistă din Moscova.

Opoziţia  a venit, surpinzator, din partea unor figuri cunoscute, cum ar fi Ivan Urgant, unul dintre cei mai faimoşi comedianţi de televiziune din Rusia, care a scris pe Instagram: „Frica şi durere. NU RĂZBOIULUI”.

Maxim Galkin, un prezentator de televiziune şi cântăreţ, a spus: „Nu, nu, nu: Am luat legatura cu rudele şi prietenii mei din Ucraina încă de dimineaţă! Nu pot explica în cuvinte ce simt! Cum este posibil aşa ceva! Niciun război nu poate fi justificat! Nu războiului!”

Printre protestatari s-au numărat Fedor Smolov, fotbalist al echipei naţionale de fotbal a Rusiei, fostul jucător de fotbal nr. 1 în tenis, Evgheni Kafelnikov, şi laureatul premiului Nobel Dmitri Muratov, redactor-şef al ziarului Novaya Gazeta.

Sute de oameni de ştiinţă, intelectuali, profesori universitari, academicieni şi jurnalişti ruşi au semnat o scrisoare deschisă în care condamnă „vehement” atacul lui Putin asupra Ucrainei. „Nu există o justificare raţională pentru acest război. (…) Este clar că Ucraina nu reprezintă o ameninţare la adresa securităţii ţării noastre. Războiul împotriva ei este nedrept şi, sincer, fără sens. Ucraina a fost şi rămâne o ţară apropiată nouă. Mulţi dintre noi avem rude, prieteni şi colegi ştiinţifici care locuiesc în Ucraina”.

Este de presupus că aceste proteste vor lua amploare azi şi în zilele următoare.

Puţin nu mai este raţional

Puţin a a prezentat o motivaţie  strâmbă a motivelor pentru care a început războiul, inclusiv proprii concetăţeni îl consideră nebun, lipsit de discernământ politic şi economic.

La o întâlnire cu oameni de afaceri ruşi, Putin a declarat:

„Ceea ce am vrut să spun mai întâi – cel mai important lucru, pentru ca voi toţi să înţelegeţi – ceea ce se întâmplă a fost o măsură necesară. Nu ne-au lăsat nicio şansă de a acţiona altfel. Au creat astfel de riscuri în sfera securităţii încât a fost imposibil să reacţionăm altfel. Toate eforturile noastre s-au soldat cu zero. […] Au creat asemenea riscuri încât este greu de înţeles cum ar fi putut ţara noastră să continue să existe”, a susţinut Putin, citat de CNN.

Rusia trăieşte de zeci de ani alături de Ucraina, fără riscuri şi pericole la adresa securităţii sale. Nu este sigur că Ucraina ar fi cerut şi ar fi fost acceptată să intre în NATO, care altfel ar fi ajuns „până în pragul case noastre”, cum zice Putin. Oricum, mai era cale lungă până acolo. Ce interes ar avea NATO să afecteze grav securitatea Rusiei, să genereze un război mondial, eventul nuclear? Nici unul. Bună starea popoarelor occidentale nu se construieşte pe perspectiva războaielor distrugătoare. Doar Putin crede aşa ceva.

Sancţiunile economice occidentale vor afecta grav viaţa ruşilor

Aici este durerea cea mare, de care ruşii sunt conştienţi. Rusia nu este cine ştie ce putere economică, nu se compară cu China, de exemplu. Are un PIB pe locuitor mai mic, comparativ cu al României. PIB-ul Rusiei este făcut 50% din exportul de hidrocarburi, astfel încât este total dependentă de relaţii economice globale.

Rubla s-a prăbuşit, iar inflaţia şi lipsa bunurilor de bază din magazine se va face în curând simţită. Toate acestea sunt înţelese şi de poporul rus, care nu-şi mai ia informatiile doar din gura conducătorilor.

Sancţiunile tocmai dictate de partenerii occidentali din UE şi NATO, de America, vor avea drept consecinţe:

- Băncile şi companiile mari din Rusia vor avea  activele pe care le ţin în străinătate,  sute de miliarde de dolari, vor fi  blocate, valuta fiind ţinută în băncile străine.

- Toate entităţile economice din Rusia nu se mai pot finanţa în valută deloc (USD, EUR, GBP, YEN).

-Acum,  tot sistemul financiar al Rusiei este insolvent.

- Oamenii şi firmele nu vor putea să mai cumpere valută.

-Putin are o rezervă de 5-600 miliarde de dolari, dar care se va epuiza curând, având în vedere şi costurile războiului

-Preturile bunurilor de larg consum se vor tripla în magazine, sau/şi vor dispărea cu totul. Sau vor fi raţionalizate, vor putea fi cumpărate cu cartele.  Vor înghiţi ruşii aşa ceva?

-Chiar dacă vor schimba guvernul de la Kiev, Rusia va plăti scump, în vieţi omeneşti şi economic războiul de gherilă care va continua mulţi ani, aşa cum s-a întâmplat în Afganistan, Siria, Irak.

Populaţia Rusiei a beneficiat şi ea, în bună măsură, de globalizarea, circulaţia liberă a oamenilor, mărfurilor şi ideilor. Mulţi oligarhi ruşi au afaceri în ţări occidentale, care vor fi îngheţate. Deja au pierdut circa 50 de miliarde de dolari.

Mulţi tineri şi adulţi au prieteni în occident, virtuali sau reali, de la care află cum e viaţa la ei în ţară. Unii studiază la universităţi străine, ştiu deja engleza şi alte limbi străine.

În epoca internetului, a reţelelor de socializare,  nu mai poţi ţine în izolare un popor.

Puţin suferea că nu era băgat în seamă

Dar să trimiţi la moarte, din acest considerent, mii de ruşi şi ucrainieni nu mai poate fi acceptat. Rusia va suferi daune economice imense, în săptămânile şi lunile ce vin. NATO îşi va întări prezenţa în Europa de Est, aşa că Putin va „câştiga” invers de ce şi-a propus.

Poporul rus înţelege foarte bine aceste perspective, inclusiv conducătorii care acum îi sunt obedienţi. În final, populaţia şi chiar conducerea Rusiei,  obedientă acum lui  Putin,   îl vor  da jos.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite