Debăsificarea şi deuselizarea. Vino, Doamne, să vezi ce-a mai rămas din presă

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Text semnat de Alina Mungiu-Pippidi
Text semnat de Alina Mungiu-Pippidi

Din când în când se întâmplă tragedii. Asta e condiţia umană. E greu să asculţi strigătul unui om care îţi spune că nu mai rezistă şi să nu poţi face nimic. Nu vorbesc cu uşurinţă. Am auzit acest strigăt cu mult înaintea altora, ani de zile chiar, după cum povestesc în ”Tranziţia. Primii 25 de ani”.

Cum era să fi student la medicină şi apoi rezident în gărzi între anii 1985 şi 1989 e greu de descris. Să nu ai antibiotice, să nu ai medicamente antişoc, să rămâi fără tuburi de oxigen. Să nu ai lapte şi căldură iarna în secţia de nou-născuţi. Să ştii că nu ai, să vezi pe feţele victimelor preştiinţa a ce va urma, să spui familiilor. Să te duci să lucrezi şi a doua zi după ce ai văzut oameni murind. În aceleaşi condiţii.

Tocmai pentru că am crescut cu tragedia am învăţat că leacul prin care poţi supravieţui tragediei este solidaritatea umană. Nu aruncarea la câini a unui ţap ispăşitor. Prima soluţie vine din zona superioară a organizării noastre cognitive. A doua este cea mai de bază metodă prin care ne descărcăm de stress. Dând vina (blaming). Gîndirea magică operează cu ţapi ispăşitori. Să curgă sânge, să ne mânjim toţi cu el, şi vom scăpa de sentimentul de neputinţă, de furie, de neînţelegere, de vulnerabilitate care ne copleşeşte atunci cînd asistăm neputincioşi la o tragedie. Asta ne va uşura, va metaboliza adrenalina. Dar nu va face lumea mai bună. O va face mai barbară, va adăuga tragediei inevitabile, cea pe care o produc harzardul şi necesitatea, o tragedie de mâna omului.. O putem evita măcar pe asta din urmă?

E de necrezut ce repede un ins fără nici o credibilitate, extrădat de DNA după o hăituială cam indecentă în care presa a fost pe planul unu (nu eu – chiar dacă sunt puţine şanse ca individul să fie veritabil bolnav nu îmi permit, ca fost medic, să fac din astea), baronul local Nicuşor Constantinescu devine sursa numărul unu pentru doborârea unui om cu mari merite într-una din puţinele construcţii funcţionale la noi: SMURD. Brusc, aceleaşi organe de presă care îl hăituiau pe Constantinescu găsesc că e o poveste cât se poate de credibilă că individul, care confiscase un elicopter medical din fonduri europene ca să se tragă cu el şi nu voia să îl dea spre folosinţă, are perfectă dreptate că doctorul Arafat e cel vinovat. E vorba de aceiaşi ziarişti care din 2012 luptau cu Arafat cu armele cele mai murdare şi care apoi s-au apucat de Klaus Johannis. O parte din acuzaţii, oricât de nepotrivite, au fost reciclate. Cea de trafic de organe de copii, de exemplu (urmăriţi-i de mâine încolo, sigur am traficat şi eu câţiva copii). În fruntea lor strălucesc Ion Cristoiu, vreo doi şefi de la Hotnews, ăia cu directivele, vreo câţiva stipendiaţi GOLD, că mielul blând suge de la orice oaie îi dă uger, nişte descoperiţi de rang modest care plasau în mai toate ziarele de dreapta şi aşa mai departe. Scursurile care au devenit presa ”băsistă” după ce băsiştii din convingere şi-au pierdut convingerea. Şi care continuă să facă presă de mare calitate, adică nu au băgat de seamă că finul lui Băsescu, Paul Lambrino, şi ginerele lui Băsescu, un domn Pricop, sunt printre profitorii fruntaşi ai mafiei retrocedărilor, sub bunul guvern Boc, cel în care Euroconstrucţii (între timp la DNA) şi soţul dnei Udrea (la fel) îşi multiplicau profiturile (în timp ce plăteau ziarişti să scrie că tripleta Blaga-Videanu-Berceanu era cea coruptă – vina lor de bază era că se opuneau ascensiunii Doamnei).

Pentru ca să-şi atingă ăştia scopul, orice cadavru e bun. Şi au patru, nu unul. Ăilalţi sunt la fel. Antena 3 din Iohannis şase case nu ne-a scos toată toamna – ei susţinînd pe unul cu şapte case, şi nu liberal, ci socialist. Tocmai ce s-au tăiat bani la sănătate din cauza cheltuielilor electorale ale lui Dragnea&Victor, unde sunteţi, ziarişti antenişti, că în 2011 mureaţi de grija spitalelor închise. ISU, ăştia care fie nu au tablete cu GPS să găsească un avion, fie nu au motor la barcă sigur nu au fost rectificaţi pozitiv la istoria niciunei rectificări bugetare. Pompierii nu ar mai scoate apa din barcă cu sticla dacă ar avea resurse mai multe şi mai mult timp de antrenament. Dar voi nu găsiţi nimic în neregulă că ne prinde Crăciunul fără buget, nu? Şi cu găurile plantate de guvernul vostru? E în regulă şi că Daniel Constantin e unicul ministru din UE care datorează bani unui puşcăriaş, aşa e? Să-l brevetăm, poate le mai vine ideea şi altora. Aşa cum o parte din presă trebuie debăsificată, o alta trebuie deuselizată, poate nu v-aţi prins, timpul a depăşit şi pe una, şi pe alta…

Sunt oameni mult mai abilitaţi ca mine (şi ca majoritatea cititorilor mei) să urmărească ancheta cu elicopterul şi să ne dea răspunsurile care se cuvin la momentul potrivit. Nu e nici o discuţie că trebuie să plătească cine a greşit. Dar nu îmi cereţi brusc să îl cred pe Nicuşor Constantinescu sau să iau capul cuiva când încă nu ştiu despre ce sau cine e vorba. Nu îmi plac haitele şi nu mă alătur lor.

Citeşte continuarea pe Romaniacurata.ro

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite