Darius Vâlcov a demisionat din funcţia de ministru al Finanţelor după mesajul lui Iohannis. Ce lasă în urmă sa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Darius Vâlcov FOTO Adevărul
Darius Vâlcov FOTO Adevărul

Darius Vâlcov, pe numele căruia s-a început urmărirea penală, a demisionat din funcţia de ministru al Finanţelor, după ce preşedintele Klaus Iohannis a spus că se aştepta ca acesta să-şi prezinte demisia. Vâlcov s-a remarcat prin proiectul noului Cod Fiscal şi al introducerii loteriei bonurilor fiscale.

UPDATE Victor Ponta, pe Facebook: Am avut azi o discuţie cu domnul Darius Vâlcov, care şi-a depus demisia din funcţia de ministru al Finanţelor. I-am primit demisia şi, în perioada următoare, după identificarea unui succesor potrivit, voi transmite o propunere de înlocuitor către preşedintele României. I-am cerut lui Darius Vâlcov să finalizeze cele două Coduri (Cod Fiscal şi Cod Procedură Fiscală), absolut fundamentale pentru accelerarea creşterii economice şi pentru relaxarea fiscală de care avem nevoie. Îi multumesc domnului Vâlcov pentru munca deosebită depusă în această perioadă pentru finalizarea acestor Coduri, foarte bine primite de mediul de afaceri şi societatea civilă.

Premierul Victor Ponta a declarat, la România TV, că ministrul de Finanţe, Darius Vâlcov, i-a înaintat demisia duminică la prânz şi că l-a anunţat despre imediat pe preşedintele Klaus Iohannis. Anunţul demisiei a apărut însă abia după ce  preşedintele Klaus Iohannis a spus că se aştepta ca Darius Vâlcov, suspectat că, în calitate de primar al oraşului Slatina, ar fi intervenit în favoarea unui om de afaceri în atribuirea unor contracte, să demisioneze din funcţia de ministru de Finanţe, ceea ce nu s-a întâmplat. Astfel, şeful statului i-a solicitat premierului Victor Ponta să demareze procedura de revocare din funcţia de ministru a lui Darius Vâlcov.

„Având în vedere că procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus efectuarea urmăririi penale faţă de ministrul Finanţelor, domnul Darius Vâlcov, m-aş fi aşteptat ca domnul Vâlcov să demisioneze din funcţie, înţelegând că afectează activitatea şi credibilitatea guvernului, ceea ce nu s-a întâmplat. În această situaţie, solicit premierului Victor Ponta să demareze procedura de revocare din funcţia de ministru al Finanţelor a domnului Darius Vâlcov”, se arată într-un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.

Ulterior, Klaus Iohannis a revenit cu o completare a mesajului pe pagina sa de Facebook, unde face referire şi la deputatul UDMR Laszlo Borbely, salvat de colegii deputaţi de la urmărirea penală. „Traficul de influenţă, deturnarea banilor publici, evaziunea fiscală şi alte forme de corupţie de care se pot face vinovaţi demnitarii nu compromit numai persoanele în cauză, ci şi clasa politică în general şi credibilitatea instituţiilor statului în ochii cetăţenilor. Am asistat recent la sfidarea justiţiei în Parlament în cazul Borbely. Acum, un membru al Guvernului întârzie să-şi prezinte demisia de onoare, acuzat fiind de trafic de influenţă. Mesajul meu este unul singur: nimeni nu este mai presus de lege, iar oamenii politici au o dublă responsabilitate, să-şi respecte alegătorii şi să întărească, prin cinste şi corectitudine, instituţiile statului“, a scris Iohannis, pe pagina sa de Facebook.

Vâlcov, un ministru care nu tace 

Darius Vâlcov, ministrul Finanţelor din decembrie 2014 şi anterior ministru delegat pentru Buget, este unul dintre cei mai vizibili membri ai Guvernului Ponta. În ultimele trei luni, de când este ministrul Finanţelor, Vâlcov nu a ratat nicio ocazie pentru a face declaraţii publice - fie că a fost vorba de negocierile cu FMI, de criza francului elveţian sau de proiectul noului Cod Fiscal. 

De altfel, este membrul Guvernului Ponta care a adoptat cea mai fermă poziţie în negocierile cu delegaţia Fondului Monetar Internaţional (FMI) şi a purtat cele mai tranşante discuţii. În luna decembrie a anului trecut, când negocierile cu finanţatorii externi au ajuns în impas, Vâlcov a reuşit să îi convingă să nu se impună României un deficit bugetar mai mic cu 0,9 puncte procentuale. În februarie 2015, Vâlcov anunţa că va încerca să ajungă la un consens cu experţii FMI şi vom şti „dacă va mai fi în continuare un acord“. FMI a cerut Guvernului să renunţe la programul „Prima Maşină“, dar acest lucru nu s-a întâmplat, dar a solicitat şi creşterea tarifelor la gaze pentru populaţie şi o restructurare masivă a producătorilor de energie pe bază de energie, probleme amânate pentru luna aprilie. Astfel că delegaţia FMI a plecat fără o scrisoare  de intenţie. Vâlcov a susţinut în repetate rânduri că România nu mai are nevoie de un acord cu FMI şi nu a ezitat să critice instituţiile financiare internaţionale pentru că au revizuit de mai multe ori estimarea de creştere economică, indicator important la realizarea bugetului de stat. El urma ă continue şi negocierile dure din aprilie cu FMI. 

Ponta îl lăuda pe Vâlcov 

Darius Vâlcov este cel care a declarat război comercianţilor care nu emit bon fiscal, dând posibilitatea clienţilor să plece cu produsul fără să plătească, şi care a lansat Loteria bonurilor fiscale. În plus, s-a implicat în criza francului elveţian şi a încercat, cel puţin declarativ, să găsească împreună cu parlamentarii soluţii pentru cei cu credite în această valută. 

Însă cel mai ambiţios proiect al lui Vâlcov este, de departe, noul Cod Fiscal, lansat în dezbatere la jumătatea lunii februarie, care prevede o serie de măsuri de relaxare fiscală cu aplicabilitate din prima zi a lui 2016, dar şi 2017 şi 2018. Vâlcov a ieşit aproape în fiecare zi în spaţiul public pentru explica care sunt, în viziunea lui, beneficiile pe care le va aduce noul Cod Fiscal. Vâlcov a declarat că nu a cerut acordul insituţiilor financiare internaţionale pentru măsurile din noul Cod Fiscal, de vreme ce acestea urmează să se aplice de la 1 ianuarie 2016, iar acordul cu FMI, Comisia Europeană şi Banca Mondială expiră în toamna acestui an. Ba mai mult, ministrul Finanţelor a spus că „am depăşit demult stadiul în care trebuie să vină profesorul să ne arate pe unde este tabla şi pe unde este uşa“. 

Premierul Victor Ponta a scris sâmbătă, pe Facebook, că Vâlcov a avut şi va avea un rol determinant la realizarea Codului Fiscal.  „Cel mai important proiect al Guvernului în anul 2015 este Codul Fiscal (la care Darius Vâlcov a avut şi va continua să aibă un rol determinant!). Vreau să asigur pe toată lumea că acest proiect merge mai departe, cu orice preţ şi în orice conjunctură politică!“, a scris, pe Facebook, Ponta.

Băsescu a cerut şi el remanierea

Fostul şef de stat Traian Băsescu a postat pe Facebook un mesaj în care cere preşedintelui Klaus Iohannis şi premierului Ponta remanierea lui Vâlcov, subliniând că orice întârziere are „efecte grave de credibilitate politică în exterior, pe pieţele financiare, dar şi pe cursul de schimb“. „Faceţi remanierea domnului Vâlcov înainte de ziua de luni (am sperat că o faceţi azi – sâmbătă – n.r.). PS: Dacă era vorba de ministrul de la cultură, mediu, transporturi, tineret şi sport poate mai puteaţi aştepta până luni“, a scris Băsescu. 

Darius Vâlcov a fost chemat la audieri la DNA vineri după-amiaza, după ce şedinţele de pe pieţele financiare s-au închis, astfel că nu s-a putut observa vreo influenţă a acestei informaţii asupra cursului. Oricum, s-a observat că, în ultimul an, cursul de schimb a devenit extrem de insesibil faţă de tot ceea ce se petrece pe scena politică internă. De altfel, raportul leu/euro nu a resimţit nicio influenţă nici măcar atunci când Vâlcov a anunţat, la 4 februarie, că acordul cu FMI ar putea fi rupt. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite