Dacian Cioloş începe negocierile pentru un nou Executiv. Care sunt şansele să formeze un guvern care să treacă de Parlament

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dacian Cioloş trebuie să înceapă negocierile pentru un nou Guvern. FOTO Inquam Photos / George Călin
Dacian Cioloş trebuie să înceapă negocierile pentru un nou Guvern. FOTO Inquam Photos / George Călin

Preşedintele Klaus Iohannis l-a propus premier pe Dacian Cioloş, lider al unui partid de 15% în Parlament. Fiind susţinut doar de USR, eurodeputatul mai trebuie să găsească sprijinul PNL şi UDMR sau al PSD.

Şeful statului a venit, ieri, după consultări, cu o propunere-surpriză de premier: Dacian Cioloş, preşedintele USR. De altfel, în afara lui Dacian Cioloş, singura propunere înaintată mai fusese cea a UDMR. „Formaţiunile au venit cu diferite abordări, propuneri, aşa cum le-au prezentat reprezentaţii partidelor. Din toate acestea eu am reţinut una, pe care o voi pune şi în practică. Am decis să desemnez pentru poziţia de candidat la funcţia de premier pe Dacian Cioloş”, a fost declaraţia lui Klaus Iohannis.

Pretenţiile USR

De altfel, USR a fost prima formaţiune care a mers cu o propunere clară de premier în persoana lui Dacian Cioloş, politician care a mai fost prim-ministru în perioada noiembrie 2015 - decembrie 2016. Partidul a avut şi un set de măsuri prezentate şi pe care şi le-ar asuma în noul Guvern, printre acestea fiind desfiinţarea Secţiei Speciale, scăderea preţului la TVA de la 19% la 5% pentru energie şi gaze naturale pentru consumatorii casnici, „decăpuşarea” companiilor de stat din energie, trimiterea în Parlament a legilor Justiţiei şi reducerea impozitării muncii. USR a anunţat că în cel mai scurt timp va fi stabilită echipa de negocieri. Mai mult, formaţiunea a amintit faptul că vrea o guvernare alături de PNL şi UDMR, nu cu PSD.

Dan Barna, vicepreşedinte al USR, a declarat că din această dimineaţă vor începe negocierile cu celelalte formaţiuni din Parlament pentru a fi strânsă o majoritate. Dacian Cioloş trebuie să strângă 234 de voturi pentru a-şi trece prin Parlament echipa. În prezent, USR dispune doar de 80 de parlamentari. „Sunt optimist că suntem capabili să găsim o majoritate”, a conchis Barna.

Liderii PNL i-au transmis lui Dacian Cioloş să meargă mai întâi să discute cu PSD şi AUR, apoi să vină la negocieri cu ei. La rândul său, liderul UDMR, Kelemen Hunor, a afirmat că trebuie să aibă loc o discuţie serioasă cu Cioloş şi PNL. 

PNL şi PSD, fără propunere

Cele mai mari partide, PNL şi PSD, au mers la Palatul Cotroceni fără să prezinte o variantă de premier. După consultări, Florin Cîţu a anunţat ceea ce toată lumea ştia, faptul că e la conducerea unui Guvern demis şi că nu mai are majoritate în Parlament: „În acest moment nu avem o majoritate şi nu am avansat o propunere de premier. I-am spus preşedintelui că săptămâna trecută în Parlament s-a conturat şi s-a votat şi este clar o majoritate USR-AUR-PSD”. Premierul demis a subliniat că PNL nu va accepta o guvernare cu USR, pentru că a votat moţiunea de cenzură, dar a ezitat să dea un răspuns în momentul în care a fost întrebat dacă soluţia este o înţelegere cu PSD. „PNL va discuta cu domnul Cioloş, după ce acesta va găsi soluţia unei majorităţi împreună cu aliaţii săi de la moţiunea de cenzură, PSD şi AUR”, a fost reacţia lui Florin Cîţu după anunţul preşedintelui.

PSD a mers la consultări tot fără variantă de premier şi pentru a cere alegeri anticipate. „Ori se creează o majoritate pentru un eventual guvern, ori se va crea o majoritate pentru alegerile anticipate”, a precizat Ciolacu. Mai mult, social-democraţii i-au vorbit de pretenţiile PSD pentru a susţine un guvern provizoriu de specialişti, ceea ce ar însemna creşteri ale salariilor, pensiilor, alocaţiilor şi plafonarea preţurilor la energie.

Alianţa pentru Unirea Românilor a propus un guvern de specialişti. După consultări, George Simion a prezentat consultarea cu Iohannis ca şi cum ar fi fost doar o simplă discuţie, în care i-au zis preşedintelui să-i ceară lui Cîţu să plece de la Palatul Victoria. „Cât rămâne premier interimar, ţara e în pericol, omul acela a fost demis de Parlament şi nu pare să fie în toate facultăţile mintale. Domnul preşedinte a făcut un rictus când i-am spus, şi-a declinat orice responsabilitate”, a afirmat Simion.

A doua propunere concretă de premier a fost Kelemen Hunor, preşedintele UDMR, care a punctat faptul că ar fi o variantă de compromis pentru următoarele şase luni. Liderul UDMR s-a pronunţat împotriva variantei de guvern de uniune naţională şi susţine că este nevoie de un Executiv stabil care să gestioneze crizele.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite