Dacă PSD blochează instalarea guvernului Orban, Viorica Dăncilă nu mai „pupă“ turul al doilea!

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din fericire,  mai sunt oameni responsabili  în PSD. S-a văzut la votul de la audierea miniştrilor desemnaţi, când doar trei au fost respinşi de comisii, mulţi parlamentari din PSD au ignorat directiva conducerii şi au votat pentru validarea miniştrilor în comisiile de specialitate. Deputatul PSD de  Cluj, Cristina Burciu, a anunţat că va vota guvernul Orban. Paul Stănescu a declarat şi dânsul  că România trebuie să aibă un guvern stabil.

Nu toţi parlamentarii PSD se supun ordinelor venite de la partid

N-am verificat, dar probabil că PSD şi Pro România au majoritate în comisiile reunite ale Parlamentului care i-au audiat pe miniştrii guvernului Orban. Şi totuşi, doar trei miniştri din 16 au primit vot de respingere, cel de la Finanţe cu un scor „chinuit”, de 19-19. Nu mă îndoiesc că ordinul venit de „sus” era ca majoritatea, dacă nu chiar toţi miniştrii audiaţi să fie respinşi. Dar ordinul n-a funcţionat.

Paul Stănescu, personalitate marcantă a PSD, care a făcut mereu notă discordantă în deciziile luate de partid, declara:

Ceea ce e foarte important, şi pentru mine ca om politic e foarte important, şi ca cetăţean al acestei ţări, ca acest guvern trebuie investit. E vorba de ţara noastră, de România, şi România trebuie să aibă un guvern stabil. A picat un guvern printr-o moţiune de cenzură, aşa stau lucrurile, şi trebuie investit un nou guvern".

Şi deputatul PSD de Cluj, Cristina Burciu, a anunţat că votează pentru instalarea unui nou guvern.

Vreau ca România să intre într-o zonă de stabilitate, vreau să nu fie pusă în pericol plata salariilor la finalul anului, pentru care e necesară rectificarea bugetară, vreau ca ratele bancare ale românilor să se menţină la un nivel rezonabil şi cursul de schimb să rămână în echilibru, vreau că România să aibă buget de stat pentru anul viitor. Toate aceste lucruri nu se pot petrece câtă vreme România nu are un guvern în funcţie".

Argumente de bun simţ, şi nu mă îndoiesc că sunt împărtăşite de mulţi alţi parlamentari PSD, cetăţeni responsabili, chiar dacă nu în mod public.

Diferenţele de calitate umană vizibile din nori

Iată, în opoziţie, declaraţiile lui Orlando Teodorovici, preşedinte executiv al PSD, în şedinţa de audiere a ministrului desemnat, Florin Cîţu: 

îmi plac curvele, dar nu blonde”; „Dle Cîţu, că sunteţi hoţ, ştie toată lumea”; „Au, mânca-ţi-aş! Ia-ţi-l pe Barna şi duceţi-vă unde se duce el, dar grămadă, chiftelele vi le fac eu!”.

Dacă aşa se exprimă într-o comisie parlamentară preşedintele executiv al PSD, ce să mai crezi despre acest partid!

Gabriela Firea, vicepreşedinte al PSD, Primarul General al Capitalei, a reuşit să-şi pună în cap tot internetul, prin remarcile veninoase la adresa asociaţiei „Dăruieşte Viaţa”, care construieşte cu bani adunaţi din donaţii un spital pentru copiii bolnavi de cancer. Iar ministrul Pintea a ameninţat că va cere procuraturii să cerceteze conducerea asociaţiei şi s-o oblige să verse la stat sumele adunate din donaţii.

Limbajul „colorat” al preşedintelui PSD Cluj, Liviu Alexa, nu merită comentarii. Ne-am coborî prea jos.

Dacă parlamentarii PSD vor asculta de ordinele venite de „sus”, Viorica Dăncilă nu mai „pupă” turul al doilea

Parlamentarii PSD se gândesc că, deşi plătiţi din banii populaţiei achitaţi la bugetul de stat, să nu participe la votul de investire al guvernului Orban, pentru a nu se realiza cvorumul. Care sunt consecinţele pentru România, dacă guvernul Orban nu este investit luni, nu sunt greu de anticipat.

  • România nu va avea comisar în CE, pentru că UE nu poate aşteaptă la infinit „normalizarea” guvernului de la Bucureşti;
  • Nu vom avea rectificarea bugetară de reglare a bugetului de stat, în condiţiile în care s-au înregistrat 27 miliarde lei deficit bugetar la nouă luni, adică 2,7% din PIB;
  • Nu vom avea buget pe 2020, promulgat până la începutul anului viitor;
  • Posibil să sară în aer cursul de schimb leu/euro, cu consecinţe în scumpirea produselor esenţiale:
  • Este posibil să fie puse în pericol pensiile şi salariile bugetarilor spre sfârşit de an, fără un guvern valid care să facă rectificări bugetare la timp;
  • Planurile de investiţii pentru anul viitor vor stagna, în lipsa unui guvern stabil cu decizii  predictibile.

Viorica Dăncilă va plăti pe 10 noiembrie toate aceste derapaje

Dacă premierul Dăncilă a uitat, să-şi amintească cum un val de emoţie populară, de antipatie colectivă, poate răsturna un vot. Modul cum a pierdut Ponta alegerile prezidenţiale  din 2014, alegerile din 26 mai anul acesta, rezultatul la referendumul din 26 mai, în opoziţie cu referendumul pentru familia tradiţională, trecerea moţiunii de cenzură cu suportul unor parlamentari PSD. Oricum, sondajele o dau pe muchie de cuţit, în luptă strânsă cu Dan Barna.

Este suficient un val de emoţie, stârnit de blocarea instalării guvernului Orban, sau de comportamentul iraţional şi necivilizat al unor şefi PSD,  pentru ca pe reţelele de socializare să prindă contur ideea de a o împiedica pe Viorica Dăncilă să acceadă în turul al doilea al prezidenţialelor. Plecaţi şi de la guvernare sau rămaşi, dar cu un guvern interimar impotent, fără 7 miniştri, ar însemna începutul sfârşitului pentru PSD. De la decapitarea conducerii, la fuga unor parlamentari PSD spre alte zări politice, la demobilizarea primarilor exact în an de alegeri locale şi parlamentare, un viitor negru se anunţă pentru PSD.

Raţional ar fi ca parlamentarii PSD să se prezinte la votul de investitură, şi să fie lăsaţi să voteze cum îi duce mintea. Dar mai este ceva raţional în comportamentul PSD din aceste zile?

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite