Dacă nu pleacă Dragnea şi guvernul Dăncilă, coaliţia PSD-ALDE va pierde guvernarea

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Parlamentari PSD încep să ia distanţă de Dragnea şi guvernul Dăncilă. Cum spuneam şi altă dată, nu se poate să fie toţi atât de umili şi servili, încât să se prefacă că nu observă cum barca PSD ia apă. Mihaela Huncă, deputat PSD de Botoşani, a demisionat pentru că: „unicul demers al conducerii e o luptă absurdă, fără folos pentru cetăţeni“. Şi ca dânsa gândesc mulţi alţii.

Iată declaraţia dnei deputat Mihaela Huncă: „Nu pot accepta sintagma «două Românii», nu pot accepta scindarea societăţii, sunt împotriva oricărei bătălii fratricide şi cred cu tărie că rolul celor aflaţi la guvernare este să fie în slujba tuturor românilor. Din păcate, unicul demers politic al conducerii partidului este acum o luptă absurdă, fără argumente şi fără folos pentru cetăţeni, cu toată lumea care i se opune. Nu pot merge mai departe alături de această viziune.“

Bomboana pe coliva actualei guvernări a fost represiunea sângeroasă din 10 august, iar ancheta în curs la Parchetul Militar va aduce în curând primele inculpări şi/sau arestări.

Parlamentari care se opun lui Dragnea şi îi cer să plece

Şase deputaţi PSD au votat solicitarea PNL pentru ancheta cu pesta porcină, iniţiativă blocată cu mare greutate, doar cu două voturi peste cele necesare. Iată numele parlamentarilor PSD care s-au distanţat de Dragnea şi guvernul Dăncilă:

Ecaterina Andronescu, Corina Bogdan, Emanuel Botnariu şi Cătălin Zamfira, de la PSD Ilfov, Răzvan Rotaru şi Mihaela Huncă de la PSD Botoşani sunt doar primele nume de parlamentari care şi-au declarat pe faţă distanţarea de actuala conducere PSD şi de guvernul Dăncilă. După organizaţia PSD Brăila, care îl susţine pe deputatul Mihai Tudose, şi organizaţia PSD Ilfov se declară împotriva lui Dragnea, prin susţinerea faţă de Gabriela Firea. Presa a aflat că 15-20 de parlamentari PSD o susţin pe Gabriela Firea şi cer plecarea lui Dragnea de la conducerea PSD.

Majoritatea PSD-ALDE, mai fragilă ca niciodată

Totalul deputaţilor este de 328, iar majoritatea calificată este 165. PSD are 149 de deputaţi, iar ALDE doar 19, adică 168 în total. Astfel că majoritatea stă în 3 oameni, ori numărul deputaţilor care tind să ia distanţă de actuala conducere este mult mai mare. După declaraţiile lui Liviu Pop şi ale lui Darius Vâlcov, care au jignit minoritatea germană, calificând-o urmaşa nazismului, nici grupul minorităţilor naţionale nu mai votează în corpore alături de PSD. Cum în Camera Deputaţilor se dau voturi decisive pentru Codurile Penale, pentru alte legi importante pe care le visează Dragnea & co, nu este clar dacă aceste legi vor mai trece de Parlament.

Atacurile Gabrielei Firea

Sunt devastatoare pentru conducerea actuală a PSD. Gabriela Firea are în spate voturile bucureştenilor care au ales-o primar, are încă o funcţie de vicepreşedinte PSD şi preşedinte a organizaţiilor PSD Bucureşti şi Ilfov. Ştie să-şi dozeze declaraţiile cu amănunte din interiorul PSD, cu problemele care îi frământă pe bucureşteni, acuzând cu argumente guvernul pentru nerezolvarea acestor probleme. Guvernele României n-au fost în stare să facă nişte amărâţi de 64 de km de centură ocolitoare a Bucureştiului, nu rezolvă problemele grave ale RADET şi ELCEN de care depind încălzirea şi apă caldă în Bucureşti. Adăugând problema pestei porcine africane, extinsă în 11 judeţe şi peste 800 de focare cu 160.000 de porci sacrificaţi, extindere imputabilă guvernului, este evident că PSD se află în cel mai grav moment de la preluarea guvernării. Gabriela Firea este susţinută de toţi cei 24 consilieri generali ai PSD, ceea ce spune multe despre forţa ei în organizaţia PSD Bucureşti.

Moţiunea de cenzură

Este clar că PNL şi partidele de opoziţie aşteaptă desprinderea mai multor parlamentari din PSD, cu unii se negociază, probabil, trecerea la alte partide, cum ar fi partidul dlui Ponta, pentru ca votul pentru trecerea moţiunii de cenzură să fie asigurat. Şi bine face că procedează aşa, aşteptând momentul cel mai favorabil. Cum este doar o chestiune de timp până când bulgărele pornit se va transforma în avalanşă, contează acum rapiditatea cu care coaliţia PSD-ALDE se debarasează de Dragnea şi de guvernul Dăncilă, cel mai incompetent guvern din 1990 până în prezent. Este singura şansă de a păstra actuala coaliţie la guvernare. Şi cum să nu-l caracterizezi astfel, dacă şi avizul pentru rectificarea bugetară, adresat CSAT, a fost cerut pentru pentru o formă a rectificării, alta decât s-a dat în realitate.

După trecerea moţiunii de cenzură

Căderea guvernului mută cărţile la preşedintele Iohannis. Dacă se prezintă cu un premier experimentat (Victor Ponta?) şi cu o nouă conducere PSD, mai serioasă şi dedicată problemelor ţării, nu clanurilor de putere conduse de baronii locali, coaliţia PSD-ALDE ar mai avea, teoretic, şanse să primească guvernarea în continuare. Dacă nu, coaliţia va fi exclusă de la guvernare prin încredinţarea formării guvernului, de către preşedintele Iohannis, altor formaţiuni politice.

În concluzie

De rapiditatea cu care se va mişca partea conştientă a politicienilor din coaliţie depinde supravieţuirea la guvernare, înainte ca hemoragia parlamentarilor să consemneze faptul că actuala coaliţie nu mai are majoritate parlamentară, iar moţiunea de cenzură să consemneze „decesul“ actualei guvernări. Ar fi utilă rămânerea la guvernare a actualei coaliţii, pentru ca românii să înţeleagă dacă politicile promovate de această coaliţie sunt benefice populaţiei, sau nu.

UPDATE

Fostul premier PSD, Mihai Tudose: „ În acest caz, eu cred că dna Firea are dreptate, că spune adevărul.”

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite