Cum pot românii din Diaspora să voteze prin corespondenţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhiva Adevărul
FOTO Arhiva Adevărul

M10 a lansat site-ul www.diaspora2016.ro, care le arată românilor din străinătate cum să se înregistreze în Registrul electoral pentru a vota prin corespondenţă la alegerile parlamentare din toamnă.

"Site-ul www.diaspora2016.ro vine în sprijinul românilor din diaspora care doresc să se înregistreze în Registrul electoral. Până în data de 19 iulie, doar 3.090 de alegători români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate au solicitat să fie înscrişi în Registrul electoral. Dintre aceştia, 2.371 au menţionat opţiunea pentru votul prin corespondenţă, iar 719 au ales secţiile de votare", se arată într-un comunicat M10, citat de Agerpress.

Site-ul conţine informaţii cu privire la paşii ce trebuie urmaţi pentru a vota la alegerile parlamentare din toamnă. „Românii din străinătate pot completa cererea, utilizând una din cele trei variante: (1) documentul.pdf editabil care, după completare, poate fi printat; (2) un formular online, simplu, conţinând doar câteva câmpuri, care transmite datele în cererea tip de înregistrare. Ulterior, cererea completată va fi primită pe email, urmând să fie printată; (3) formularul de cerere oficial/ tip în format.pdf care poate fi descărcat, printat şi completat de mână", se mai arată în sursa citată.

M10 arată că Parlamentul a votat o lege găunoasă care nu vine în ajutorul românilor din Diaspora. „Numărul foarte mic de români din diaspora care s-au înregistrat arată încă o dată că Parlamentul a făcut o lege a votului prin corespondenţă proastă, care are nevoie de îmbunătăţiri substanţiale. Când faci o astfel de lege, trebuie să arăţi voinţă şi respect faţă de cetăţeni. Parlamentarii noştri au ales să facă o lege care îngreunează procesul de înregistrare şi de vot şi descurajează românii din diaspora să voteze astfel. Ce s-a întâmplat la alegerile prezidenţiale din 2014, când românii din diaspora au fost umiliţi, nu mai trebuie să se repete",  a arătat preşedintele M10 Ioana Constantin.

M10 pledează pentru introducerea votului electronic. Toţi românii trebuie să poată vota modern, electronic, de pe telefoane, tablete şi calculatoare, dacă aleg această modalitate“, se mai precizează în comunicat.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite