Cum l-a înlocuit Nicolae Ciucă pe Florin Cîţu în preferinţele liberalilor. Premierul, unicul candidat la şefia PNL

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicolae Ciucă se pregăteşte să preia şefia Partidului Naţional Liberal, după ce Florin Cîţu a demisionat, împins de colegii de partid. FOTO: Inquam Photos/ George Călin
Nicolae Ciucă se pregăteşte să preia şefia Partidului Naţional Liberal, după ce Florin Cîţu a demisionat, împins de colegii de partid. FOTO: Inquam Photos/ George Călin

Nicolae Ciucă nu are adversar în cursa pentru şefia PNL, fiind singurul care şi-a depus candidatura pentru Congresul Extraordinar. Actualul premier se bucură de susţinerea colegilor, care îl văd drept candidatul care va aduce „stabilitate” în partid.

Până miercuri s-au putut depune candidaturile la şefia PNL, după ce partidul a rămas fără conducere, în urma unei revolte interne împotriva lui Florin Cîţu. Aşadar, singurul care şi-a depus moţiunea a fost premierul Nicolae Ciucă, al cărui nume fusese vehiculat pentru a prelua conducerea formaţiunii încă de la început. 

Ciucă a anunţat că intră în cursa pentru şefia PNL în ultima zi de înscrieri, când a prezentat principalele obiective ca lider al PNL: întărirea partidului şi pregătirea pentru alegerile din 2024. „PNL este cel mai mare partid de dreapta, are cei mai buni primari din ţară şi poate ajunge primul partid din România”, a punctat premierul.

Deşi este nou în „familia” liberală, Nicolae Ciucă se bucură de o largă popularitate în partid, datorită înaltei funcţii pe care o deţine în stat. „Premierul are toată recunoaşterea PNL, de altfel apreciem performanţa dânsului la guvernare”, a declarat, marţi, Ionuţ Stroe, purtătorul de cuvânt al PNL, într-o conferinţă de presă. Un alt motiv invocat de liberali pentru susţinerea lui Ciucă este „stabilitatea” pe care o poate oferi varianta unui lider de partid care conduce şi Guvernul. Gheorghe Flutur, preşedintele interimar al formaţiunii, a transmis că aceasta este „formula cea mai stabilă”, mai ales în contextul unei coaliţii de guvernare.

Tot despre stabilitate şi armonie a vorbit şi Nicolae Ciucă în momentul în care şi-a anunţat candidatura: „PNL este astăzi la guvernare şi are datoria să asigure stabilitatea ţării, să guverneze eficient. (…) Una dintre condiţiile esenţiale pentru buna guvernare este ca în interiorul PNL să existe armonie şi concentrare asupra obiectivelor asumate în programul de guvernare”, a transmis şeful Executivului, care a mai precizat că este nevoie şi de dialog cu partenerii din coaliţie.  

Liberalii se dezic de criteriul vechimii în partid

Nici nu a căpătat bine carnetul de partid, că Nicolae Ciucă intră în cursa pentru şefia PNL, pe care de altfel o va câştiga, fiind unicul candidat. Premierul are mai puţin de doi ani de când s-a înscris în PNL, pe 18 octombrie 2020, iar pentru a putea candida la conducerea formaţiunii, potrivit regulamentului, un membru trebuie să aibă o vechime de cel puţin cinci ani. Astfel că liberalii s-au întrunit marţi în şedinţă pentru a vota o derogare de vechime pentru Ciucă.

A devenit o tradiţie pentru PNL să promoveze la conducere membri relativ noi, dar influenţi. Spre exemplu, Florin Cîţu, care era şef al Guvernului atunci când şi-a anunţat candidatura la şefia PNL, anul trecut, s-a bucurat de o susţinere largă a liberalilor, deşi intrase în partid de mai puţin de cinci ani, pentru că era de dorit ca preşedintele PNL să fie şi cel care conduce Executivul, la fel ca în situaţia lui Nicolae Ciucă. Un alt caz este cel al actualului şef de stat. Klaus Iohannis s-a înscris în PNL în 2013 şi a ajuns în scurt timp prim-vicepreşedinte al formaţiunii. Un an mai târziu, Iohannis a candidat la şefia PNL pe care a şi câştigat-o. Atât în cazul lui Florin Cîţu, dar şi al lui Klaus Iohannis, liberalii au votat derogări de la regulament pentru vechime.

„Tot timpul am fost deschişi şi flexibili în a acorda această derogare. Din punctul nostru de vedere, nu este o condiţie pentru a ocupa funcţii de maximă responsabilitate în partid. În definitiv, contează enorm de mult buna reputaţie, valoarea, responsabilitatea şi modul în care oamenii care candidează susţin această candidatură”, a explicat Ionuţ Stroe, referitor la vechimea candidatului pentru şefia partidului.

Două rânduri de alegeri interne în mai puţin de un an 

Jumătate de an a rezistat Florin Cîţu la şefia PNL, susţinut la Congresul din toamna anului trecut de majoritatea liberalilor. Acum, aceiaşi liberali care se aflau în spatele lui Cîţu după alegerile interne au plănuit o revoltă şi l-au determinat pe fostul lider să renunţe la şefia formaţiunii. Negocierile cu PSD şi rezultatul acestora, în dezavantaj pentru liberali, lipsa de comunicare cu liderii din teritoriu, dar şi opoziţia pe care o făcea Cîţu la unele dintre deciziile discutate în Guvern sunt o parte din motivele care i-au întors pe liberalii din „echipa câştigătoare” împotriva celui pe care l-au susţinut vehement cu numai câteva luni în urmă. Astfel, partidul organizează o nouă rundă de alegeri interne duminică, 10 aprilie.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite