Cum a ajuns Republica Moldova temă de scandal între Iohannis, Băsescu şi Ponta

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul premier Victor Ponta îl acuză pe preşedintele Klaus Iohannis de împingerea Republicii Moldova spre Rusia, în timp de fostul preşedinte Traian Băsescu crede că Ponta este cel care îl sprijină pe oligarhul Vlad Plahotniuc în detrimentul preşedintelui Nicolae Timofti. Analiştii politici cred că liderii de la Bucureşti fac prea puţine pentru Republica Moldova.

În plină criză politică la Chişinău, liderii politici de la Bucureşti se acuză reciproc de situaţia în care a ajuns Republica Moldova. Fostul premier Victor Ponta dă vina pe preşedintele Klaus Iohannis şi pe omologul său moldovean Nicolae Timofti pentru situaţia complicată în care a ajuns Republica Moldova.

„Exact când era nevoie mai mare la Bucureşti şi Chişinău, sunt cei mai slabi şi inadecvaţi lideri! Am văzut că Preşedintele Timofti al Moldovei (un om de treabă şi bun la suflet, dar total rupt de realitate şi influenţat negativ de oameni cu resentimente personale) tocmai l-a decorat pe Preşedintele Iohannis (cel care a "contribuit" mult în ultimul an la situaţia Moldovei prin faptul că nu a făcut absolut nimic!). Cred că amândoi merită să fie decoraţi de Vladimir Putin pentru modul în care dau pe tavă Moldova înapoi Rusiei (după ce în 2014 fraţii noştri de peste Prut ajunseseră în cel mai apropiat punct de România şi Europa din ultimii 75 ani). «Ghinion» ar spune unii - eu doar spun că este cea mai gravă afectare posibilă a intereselor naţionale româneşti din 1940 şi până azi!“, a comentat Ponta.

Iohannis nu a dorit să răspundă în niciun el acuzaţiilor lansate de fostul premier român. „Nu mă preocupă scrierile acestui domn'“, a fost reacţia preşedintelui Klaus Iohannis. Cel care a comentat postarea fostului premier Victor Ponta a fost fostul preşedinte Traian Băsescu.

„Ponta, iresponsabil vesel“

Fostul preşedinte Traian Băsescu consideră că prin atacul pe care fostul premier Victor Ponta l-a declanşat la adresa preşedintelui Republicii Moldova, Nicolae Timofti, social-democratul îşi merită supranumele de "iresponsabil vesel", întrucât îl sprijină implicit pe oligarhul Vlad Plahotniuc. '„Poziţia lui V.V.Ponta împotriva Preşedintelui Timofti şi în sprijinul implicit al oligarhului Plahotniuc nu face decît să-i consolideze supranumele de «iresponsabil vesel»'“,  a spus Băsescu, care a vorbit şi de pericolul alegerilor anticipate.

„Alegerile anticipate în R.Moldova convin Moscovei şi forţelor politice promoscovite. La Chişinău, Preşedintele Nicolae Timofti a câştigat bătălia politică împotriva oligarhului tupeist Plahotniuc. Instalarea guvernului Păduraru înseamnă menţinerea direcţiei vest, ceea ce este în interesul major al României. Preşedintele Nicolae Timofti şi-a făcut datoria faţă de R.Moldova. Şi-o va face şi România?'“, a reacţionat Băsescu. Între timp, Ion Păduraru a fost retras de Timofti, iar Pavel Filip este noul candidat desemnat de majoriattea parlamentară.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, că este alături de preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, în demersurile pe care acesta le face pentru a ieşi din situaţia complicată în care se află ţara vecină şi a subliniat importanţa păstrării Republicii Moldova pe calea europeană. '„Este o situaţie foarte complicată, sunt permanent informat şi în contact cu actorii cei mai importanţi de acolo'', a subliniat Klaus Iohannis. Şeful statului s-a arătat convins că se vor găsi soluţii care ''sunt la fel de importante pentru noi ca şi pentru moldoveni, şi anume soluţii pentru păstrarea Republicii Moldova pe calea europeană'', având în vedere că ''acesta este lucrul care trebuie să intereseze''. Şeful statului nu a dorit să comenteze pe marginea noii propuneri de premier a preşedintelui Timofti pe motiv că sunt chestiuni care trebuie să se întâmple ca urmare a iniţiativei celor implicaţi.

Republica Moldova, importantă pentru voturi

Specialistul în comunicare politică  Răzvan Prişcă arată că liderii politici de la Bucureşti doar au mimat că îi preocupă Republica Moldova de-a lungul anilor pentru a obţine capital electoral.

„Traian Băsescu şi-a făcut o temă de mandat din ”proiectul Moldova”. Prin produse de comunicare foarte abile a reuşit câţiva ani să deturneze atenţia de la ceea ce se întâmpla în spate şi toată lumea privea cu satisfacţie la zecile de proiecte care curgeau pe hârtie pentru ”fraţii noştri” şi cum Moldova devine brusc un stat european. A venit mai apoi Victor Ponta care a furat imediat comunicarea lui Traian Băsescu, pentru că a înţeles că subiectul este unul sensibil şi că poate câştiga prin asta simpatie în România. Microbuze şcolare, Dustere pentru administraţie, maşini de pompieri, ambulanţe SMURD (ce se mai bucura Raed Arafat) gazoductul fantomă, punct de interconectare electrică, câte şi mai câte nu a povestit Ponta pentru ca să îl convingă pe Iurie Leancă, premierul de atunci al Republicii, sa facă o poza cu el în campania de la prezidenţialele din 2014, mai ales că Iohannis tocmai recunoscuse ca nu fusese niciodată la Chişinău“, spune Prişcă.

Şi analistul politic Cosmin Guşă critică slaba implicare a autorităţilor române în criza politică de la Chişinău. „Având acest mega conflict, care generează nişte tensiuni nu doar pentru România, generează nişte tensiuni în plan politico-militar pentru NATO, în plan politico-economic pentru UE, niciun politician de la noi nu discută, nu ia poziţie. Nici aliaţii de iure şi de facto ai lui Vlad Plahotniuc şi ai PDM, respectiv Partidul Social Democrat care au protocoale de colaborare bine consolidate, nici ceilalţi aliaţi ai lui Filat sau PLDM, respectiv Partidul Naţional Liberal, lideri din Partidul Naţional Liberal, Traian Băsescu, un obişnuit al lui Vlad Filat sau Vlad Filat, un obişnuit al lui Traian Băsescu, nimeni nu spune nimic. Suntem foarte importanţi noi, politicienii români, doar atunci când trebuie să ne dăm importanţă, să culegem voturi. Acum nu spunem nimic", a declarat Cozmin Guşă.

Majoritatea formată în jurul Partidului Democrat l-a propus, mai întâi, în funcţia de premier pe oligarhul Vlad Plahotniuc, care a fost respins însă de preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti. Şeful statului moldovean l-a desemnat apoi pe consilierul său prezidenţial, Ion Păduraru, pe care l-a retras ulterior, anunţând că prin acest gest se doreşte evitarea alegerilor anticipate. Actuala majoritate a venit cu un alt candidat la funcţia de premier în persoana lui Pavel Filip, ministru în exerciţiu, care se bucură de susţinerea a 55 de deputaţi.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite