Ovidiu Raeţchi, vicepreşedinte al PNL Bucureşti, Canacheu, secretar general. Cine mai face parte din echipa de la Capitală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Copreşedinţii PNL, Alina Gorghiu şi Vasile Blaga. FOTO Cosmin Iftode
Copreşedinţii PNL, Alina Gorghiu şi Vasile Blaga. FOTO Cosmin Iftode

Conducerea PNL a decis să completeze echipa liberală de la Capitală prin numirea unui prim-vicepreşedinte şi a unui secretar general. Ovidiu Raeţchi va avea funcţia  de vicepreşedinte al PNL Bucureşti, iar Costică Canacheu pe cea de secretar general.

UPDATE În cadrul şedinţei de luni conducerea liberală a decis numirea în cadrul echipei de la PNL Bucureşti a încă doi deputaţi. Ovidiu Raeţchi, fost candidat al PNL pentru Sectorul 5, a fost numit prim-vicepreşedinte, iar deputatul Costică Canacheu a fost numit secretar general, potrivit unor surse politice. Prin această mişcare, conducerea centrală menţine algoritmul numirilor de politicieni din ambele tabere ale partidului, vechi liberali şi foşti PDL-işti.


Conducerea unică a PNL e o temă susţinută în spaţiul public de ambele părţi din partid, atât de oamenii vechi din formaţiune, precum şi de cei din fostul PDL, fiecare din aceste părţi dorind atât conducerea, dar şi cât mai multe locuri pe listele pentru parlamentare. Şansele organizării unui Congres, în următoarele luni, este puţin probabilă, pentru că ar trebui să fie susţinută de o majoritate cât mai mare a liderilor partidului din teritoriu. În plus, pentru că este o perioadă scurtă, de câteva luni, până la alegerile parlamentare, PNL ar putea pierde şansa de a se organiza pentru aceste alegeri, şi de a-şi stabili o strategie clară şi un mesaj unitar, în condiţiile în care s-au preocupa mai mult de alegerile interne. 

Iniţiativa numirii până la scrutinul din toamnă a unui preşedinte unic al PNL i-a aparţinut lui Ilie Bolojan, secretarul general al PNL, în cadrul unei declaraţii pentru Agerpres „În perioadă următoare toate structurile, inclusiv cele naţionale, probabil şi de femei şi de tineret, vor avea preşedinţi unici. Cred că la nivel naţional o formă de preşedinţie unică pe care am putea-o stabili în perioadă următoare până la alegerile parlamentare ar fi un semnal de acţiune unitară a PNL-ului şi de încheiere practic a fuziunii dintre cele două partide. Formulă asta de copreşedinţie, care orice s-ar spune nu s-a dovedit că performează din punct de vedere politic şi a menţinut mulţi oameni cu privirea întoarsă către fostele partide de unde au provenit. Asta este un mare câştig, preşedinţia unică“, a declarat Bolojan, primarul municipiului Oradea.

Surse politice susţin că această ieşire a lui Bolojan şi lansarea pe piaţă a subiectului preşedinţiei unice ar fi fost sugerată de Vasile Blaga, politician care a reuşit luni să impună un din persoanele sale apropiate, Adriana Săftoiu, echipa restrânsă de conducere a organizaţiei PNL Bucureşti. În aceeaşi zi, Săftoiu a fost numită nu doar prim-vicepreşedinte coordonator pentru PNL Bucureşti, dar şi purtător de cuvânt al partidului, în locul deputatului Ionuţ Stroe.

Scoaterea din schemă a lui Predoiu

Mişcările venite din partea fostului PDL i-au nemulţumit pe vechii liberali. „Gorghiu nu a primit prea bine la început mesajele acestea. A vorbit că e nevoie de analize, sondaje şi după o perioadă să se discute concret de şefia unică. Apoi, a trecut la atac. A anunţat că vrea să candideze şi l-a scos din schemă şi pe Cătălin Predoiu. Din premierul din umbră a ajuns omul care tras în jos PNL la alegeri. Nu a procedat deloc frumos la faza cu Predoiu. A uitat că şi ea a susţinut varianta Marian Munteanu“, au declarat surse politice pentru „Adevărul“.

Mai exact, în cadrul unui interviu publicat joi de DCNews, Gorghiu a declarat cu subiect şi predicat că vrea să candideze pentru şefia unică, iar pe Predoiu l-a scos din lista de potenţiali lideri la Palatul Victoria după alegerile din toamnă. Cu toata prietenia mea pentru Cătălin Predoiu, eşecul de la alegerile locale, care este al partidului, nu-l mai califică pentru această poziţie. Suntem un partid pragmatic. Nu elimin niciun nume, dar calculele pragmatice arată că nu Cătălin Predoiu va fi această persoană”, a spus Gorghiu în interviul pentru DCNews.

PNL are în acest moment o mare problemă, pe care trebuie să o rezolve până la începutul campaniei electorale, şi anume găsirea unui premier cu care să poată merge în alegerile parlamentare şi care să promoveze programul de guvernare liberal. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite