Cîţu, mesaj pentru primarii care cer bani pentru căldură: Aceasta nu este o soluţie pe termen lung. Nu ajută dacă anul viitor vom fi în acelaşi loc

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Facebook
FOTO: Facebook

Premierul Florin Cîţu a avut luni o videoconferinţă cu reprezentanţii Asociaţiei Municipiilor din România, unde a anunţat că primăriile vor primi din partea Guvernului, săptămâna aceasta, o parte din subvenţia la gigacalorie.

UPDATE - Florin Cîţu a oferit asigurări că oamenii nu vor rămâne fără căldură în sezonul rece.

„Am discutat astăzi cu primarii, pentru că am vrut să îi asigur că vom rezolva problema subvenţiei la gigacalorie. Iarna asta o scoatem la capăt, oamenii nu vor rămâne fără căldură. Vom aloca bani în această săptămână, pentru că e nevoie de o soluţie rapid, indiferent de ce se întâmplă pe scena politică. Până mâine, aştept de la municipalităţi toate informaţiile necesare, astfel încât să decidem, împreună, formula în funcţie de care vom da aceste fonduri. În paralel, trebuie să lucrăm şi la un plan pe termen lung, pentru că, altfel, anul viitor vom avea aceeaşi problemă”, a mai transmis premierul Cîţu, după cum arată o postare pe pagina de Facebook a Guvernului. 

Cîţu a subliniat că, pe lângă acordarea banilor pentru sezonul rece de anul acesta, doreşte să se găsească soluţii pe termen mediu şi lung.

„Indiferent de situaţia politică, trebuie să venim cu soluţii. Aş vrea să împărţim aceste nevoi până la finalul anului şi apoi pentru începutul anului, până în aprilie. Ştiu că este o situaţie excepţională, dar aş vrea să profităm de acestă situaţie şi să discutăm un pic de un plan pe termen mediu şi lung. Acum vom subvenţiona o parte din gigacalorie cu bani de la buget, vedem sumele exacte. Aceasta nu este o soluţie pe termen lung. Nu ajută dacă anul viitor vom fi în acelaşi loc. Şi atunci să ne gândim cum putem să folosim resursele pentru investiţii sau ce acte normative trebuie să treacă pentru ca în 2-3 ani să nu mai existe această situaţie”, le-a transmis Cîţu primarilor. 

Florin Cîţu a precizat că în această săptămână Executivul va aloca o parte din sumele pentru subvenţionarea gigacaloriei, precizând că banii nu se vor îndrepta către amenzi sau plăţi restante. 

 „Sunt câteva zone unde mi se par sumele puţin mai mari. Am văzut la Timişoara, la Iaşi. Aş vrea să agreăm nişte principii. Pentru ce facem această susţinere? Pentru subvenţia la gigacalorie, nu pentru amenzi, nu pentru plăţi restante şi aşa mai departe. O facem pentru a vă ajuta să treceţi prin această perioadă. Putem să discutăm cât să dăm pentru fiecare gospodărie, de exemplu, să fie echitabil. Vreau să agreăm principiile, pentru a nu avea discuţii că la un UAT se duc mai mulţi bani decât la altul”, a explicat premierul. 

Întâlnirea a avut loc în contextul scumpirii gigacaloriei. O situaţie reprezentativă regăsim la Timişoara, unde furnizarea agentului termic a fost sistată sau a funcţionat la nivel de avarie timp de câteva zile, din cauza blocajului financiar generat atât de scumpirea energiei, cât şi de datoriile societăţii de termoficare

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite