Băsescu: Pot să mă duc de o sută de ori la Grivco, de o sută de ori la Vântu. Nimeni nu mă poate şantaja

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Traian Băsescu FOTO Adevărul
Traian Băsescu FOTO Adevărul

Preşedintele Traian Băsescu a vorbit duminică seară, în cadrul unei emisiuni de televiziune, despre criza din Ucraina şi posibilitatea începerii unui război civil în această ţară, despre declaraţiile propagandistice ale mass-mediei din Rusia, despre relaţia preşedinte-premier, campania electorală în care sunt angrenaţi majoritatea politicienilor şi influenţa pe care o au baronii şi trusturile de presă.

Despre declaraţia lui Victor Ponta privind convocarea CSAT:

Cu certitudine vorbeşte de dragul de a vorbi. Eu aştept, mai întâi, ca guvernul să depună această strategie (n.r. – în ceea ce priveşte situaţia din Ucraina) pentru CSAT (…) În afară de situaţii excepţionale, nu poţi să convoci CSAT fără documentele necesare. Îl aştept din noaptea asta să depună o strategie la CSAT.

Fac un apel la Victor Ponta să nu terfelească şi această instituţie. Face doar propagandă electorală şi mă tem că poate introduce această temă de securitate naţională într-o dezbatere electorală derizorie. Nu voi permite aşa ceva

Era elegant să mă sune, să-mi spună: „Domnul preşedinte, am următoarele frământări metafizice şi apoi să discutăm”. CSAT nu e club de dezbatere şi eu nu mă joc şi nici nu o să compromit CSAT. Dânsul stabileşte strategia pentru Ucraina fără a avea un petic de hârtie.

Despre Ucraina:

Un război civil în Ucraina nu va face bine regiunii. Din foarte multe puncte de vedere. Vor creşte preţurile la ţiţei, la gaze. În ceea ce priveşte Rusia, România crede că se poate trece la faza a treia a sancţiunilor împotriva Rusiei.

Am supraevaluat capacitatea Kievului de a ţine lucrurile sub control. Am crezut că structurile de securitate ucrainene sunt mult mai performante decât par a fi. Aici, lângă noi, avem un exemplu în ceea ce priveşte separatiştii (n.r. - separatiştii de la Tiraspol).

Acum deja s-a transformat într-un conflict armat, în ceva ce poate fi foarte negativ pentru Ucraina. Minoritatea rusă din Ucraina reprezintă 18% din populaţie. Este clar că majoritatea este cea care trebuie să decidă. Ruşii de bună credinţă nu vor o rupere a Ucrainei(...) Sunt alegeri pe 25 mai în Ucraina. Dacă separatiştii, bine instruiţi, vor reuşi să fac imposibilă organizarea lor în est, nu va fi un preşedinte legitim, pentru că o parte din Ucraina nu-şi va recunoaşte preşedintele. Washingtonul şi Moscova trebuie să facă un efort şi să pună la masă cele două părţi.

Toate declaraţiile liderilor politici vorbesc de impredictibilitatea acţiunilor Moscovei. Acţiunea trebuie să fie continuă şi promptă. Dar, trebuie să ieşim din partea declarativă şi să trecem la partea practică. În timp ce Washingtonul şi UE şi-au făcut datoria, Moscova, care are influenţă asupra separatiştilor, nu şi-a făcut datoria.

Eu nu am nici un complex să pronunţ numele lui Vladimir Putin(…) Atunci de ce am acceptat pe teritoriul nostru avioane canadiene, prezenţa fregatelor americane, franţuzeşti, în curând şi britanice. Procedura de descurajare a escaladării a fost pusă în funcţiune şi de România, şi de aliaţii ei, şi în Polonia. Nu este doar garanţie de respectare a integrităţii teritorială a statelor NATO, dar şi de descurajare.

Ucraina a fost greşit abordată. O problemă ca Ucrainei sau a Moldovei se tratează serios, tăcut, şi dacă se poate, în interesul beneficiarului. Nu spectacolul este soluţia.

Despre pericolul reprezentat de Rusia:

România nu va fi în război nici pentru propria apărare, pentru că nu va fi atacată. Este membru NATO. Niciodată NATO nu va trece de propriile lui frontiere. NATO nu va provoca un război, dar va trebui să aibă forţă de descurajare în regiune. Va trebui să fie gata, dacă este nevoie, să furnizeze trupe de menţinere a păcii, de separare.

Vom respecta neutralitatea Republicii Moldova, pentru că respectăm constituţia. Niciodată România nu va trece frontiera de răsărit cu armata (...) Republica Moldova nu poate fi apărată cu atacurile, ci dacă aduci la zero dependenţa faţă de gazele din Rusia.

Despre mobilizarea rezerviştilor şi articolul din „Vocea Rusiei”:

România are armată care de 11 ani este pe frontul din Afganistan şi Irak. Militarii noştri, de exemplu, în Afganistan, luptă cot la cot cu ceilalţi. Este o armată instruită. Acestea (n.r. – articolele de presa rusă) sunt provocări cărora nu le dăm atenţie.

Despre Victor Ponta

Este şocant câtă laşitate în omul acesta. Până ieri, a fost grobian. M-a jignit pe mine, pe soţia mea. A jignit-o pe Elena Udrea ca să lovească în mine. Elena Udrea a avut curajul să urce la 4000 de metri şi să sară cu paraşuta. Ponta s-a urcată în barcă de 20 de centimetri şi a fost tras de jandarmi.

De la comparaţia făcută în emisiune (n.r. – între Ponta şi Udrea), el a declanşat o campanie furibundă de ieşiri. Până astăzi (…) Vreau să le spun oşenilor că nu îi voi da niciodată unui om ca Victor Ponta un mesaj pe care să-l transmită din partea mea.

El (n.r. - Ponta) nu trăieşte din guvernare, el trăieşte din imagine. Face declaraţii pentru presă de trei-patru-cinci ori pe zi şi merge şi seara la o televiziune. Un om atât de dependent de imagine nu este bun să fie preşedintele României. Cazul Duicu ne oferă un exemplu.

Ponta ori câştigă prezidenţiale, ori pierde tot. Joacă, nu joacă, dacă se pierd prezidenţialele, el pleacă.

Despre baroni şi campania electorală

Victoria Ponta depinde pentru menţinerea sa în funcţia de prim-ministru şi de candidat la prezidenţiale de baroni, de Voiculescu şi de Ghiţă. El are un parteneriat cu un astfel de turnător. De baroni este dependent pentru că el nu a câştigat funcţia de preşedinte al PSD ca urmare a valorii sale de om politic. El a câştigat-o prin nişte negocieri.

Diferenţa dintre noi este uriaşă, eu nu am făcut compromisuri; nici cu cei din PDL. Nu am făcut compromis nici cu Vântu, nici cu Voiculescu. Am reuşit să scot ţara din criză cu un Guvern.

Vrea să distrugem regimul Băsescu şi să vină cu un regim al baronilor unde probabil o să vină Mazăre să dea cu pumnul în masă; să vină Voiculescu şi să ceară…Am vorbit şi cu Voiculescu, şi cu Vântu, şi cu Patriciu. Însă nimeni nu a reuşit să mă şantajeze. Pot să mă duc de 100 de ori la Grivco, de 100 de ori la Vântu, nimeni nu o să mă şantajeze.

Despre combaterea corupţiei în justiţie

O prioritate este combaterea corupţiei în justiţie. Este pentru că nu se poate altfel. Pe de altă parte, am văzut nişte aprecieri că s-au creat reţele infracţionale. Ele erau de mult. Nu sunt un rezultat al ultimilor ani. (…) Sunt judecători vechi, cum sunt Mustaţă sau Costiniu, alţii cu vârsta de pensionare depăşită. În ultimii 10 ani am numit 3000 de oameni în justiţie, oameni tineri.

Despre tricoul îmbrăcat de preşedintele României pe care scria „Vote for PMP”

Mă îmbrac aşa cum vreau. Dacă pe tricoul meu scrie „Votez Mişcarea Populară”, asta scrie. Nu-mi spune Ponta cum să mă îmbrac. (…) N-am ştiut cum veniţi îmbrăcaţi. Aş fi venit şi acum în el (n.r. – în tricou). Votez PMP!”  

Eu am mai dus un partid la 30%. Aşa vreau să aduc şi acest partid, PMP.

Despre posibila petiţie de suspendare a preşedintelui României

Parlamentul vrea să-mi spună şi cum să mă îmbrac. Viitorul preşedinte va avea viaţă grea (…) Cred că este o glumă voiculesciană pe care o va prelua Ponta, probabil şi Crin Antonescu.

Despre situaţia partidelor de dreapta

Dacă nu vor avea un candidat unic, de dreapta, până la 1 iulie, stabilit de comun acord, şansele să câştige alegerile prezidenţiale sunt minime. Dreapta nu va putea muta electoratul peste noapte de la Antonescu la Udrea, de la Udrea la Antonescu, de MRU la Antonescu etc.

Vasile Blaga chiar nu mă interesează ce va face după alegeri. Dezamăgirea este atât de mare încât nu mă interesează (…) O să facă partidul praf (n.r. – PDL). 

Sper că decizia să nu fie una de orgolii (…) Candidatul să fie acela care are cea mai mare capacitate de creştere. În 2003, o companie americană a venit în România, în Modrogan, şi a spus că domnul Băsescu are cea mai mare capacitate de creştere şi poate să-ş învingă pe Adrian Năstase. În plus, au spus ei (n.r. – compania americană), să fie un candidat convingător pe două idei: locurile de muncă şi stârpirea corupţiei

Citeşte şi:

EXCLUSIV Ion Iliescu: „Am avut o înţelegere cu Putin. Rusia nu-şi poate permite să depăşească anumite limite“ Ion Iliescu, primul preşedinte al României de după Revoluţie, spune că deşi situaţia din Ucraina este îngrijorătoare, n-ar trebui să ne facem probleme în privinţa unei posibile ameninţări din partea Rusiei.

„Vocea Rusiei“ loveşte din nou: România nu rezistă mai mult de 30 de minute în faţa unui război Postul de radio „Vocea Rusiei“ continuă campania antioccidentală şi antiromânească şi a realizat o analiză care arată că România nu are nicio şansă în caz de război pentru că forţele armate române sunt insignifiante şi de generaţie veche.

Victor Ponta: „Ne paşte un război“ Aflat în vizită la Fabrica de Avioane din Craiova în această după-amiază, premierul Victor Ponta le-a spus reprezentanţilor uzinei că, „deşi ne paşte un război“, vestea bună pentru ei este că vor avea comenzi, informează Mediafax.

Ponta răspunde presei ruse: România rezistă mult mai mult de 30 de minute în faţa unui război Premierul Victor Ponta oferă garanţii că România nu este în pericol, dată fiind situaţia dramatică din regiune, şi anunţă că va prezenta într-o proximă şedinţă CSAT date liniştitoare pentru români. Şeful Executivului neagă analiza făcută de presa rusă, potrivit căreia România nu rezistă mai mult de 30 de minute în război.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite