Barna, după întâlnirea liderilor dreptei cu Klaus Iohannis: Nu s-a discutat despre poziţii sau nominalizări de miniştri. Sâmbătă vom avea discuţii aprofundate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderul USR Dan Barna a explicat, după întâlnirea de la Cotroceni, că sâmbătă vor începe discuţiile oficiale între PNL, USR-PLUS şi UDMR în vederea formării unei majorităţi parlamentare şi guvernări comune. Acesta a explicat că la discuţia de joi nu s-a vorbit despre nominalizări de miniştri sau poziţii.

„Începând de sâmbătă vom avea discuţii aprofundate între cele trei partide – USR PLUS, PNL şi UDMR pornind cu priorităţile programului de guvernare al viitorului cabinet si continuând cu structura guvernului şi structura majorităţii parlamentare.

Nu s-a discutat despre poziţii sau nominalizări de miniştri, fiind discutate doar alternative posibile de calendar pentru finalizarea procesului ce demarează sâmbătă. Am discutate de asemenea necesitatea respectării ponderilor de reprezentare rezultate în urma votului de duminică şi a principiilor de colaborare loială şi corectă. 

Ne dorim ca aceste discuţii să se finalizeze cât mai repede cu un acord şi după învestirea noului parlament să avem şi noul guvern. În acelaşi timp suntem hotărâţi să dezbatem cât timp este nevoie pentru a ne asigura că mandatul reformist dat de alegătorii USR PLUS se va regăsi în mod semnificativ în programul şi structura guvernului şi a viitorului parlament”, a explicat Dan Barna pe Facebook.

Preşedintele Klaus Iohannis a discutat joi dimineaţă cu liderii PNL, USR-PLUS şi UDMR pe tema majorităţii parlamentare şi a formării Guvernului.

Întâlnirea are loc după ce PNL l-a propus pe actualul ministru de Finanţe Florin Cîţu pentru postul de premier.

USR PLUS a anunţat că va merge la Cotroceni cu propunerea ca Dacian Coloş să fie nominalizat pentru postul de şef al Executivului.

Liderul UDMR Kelemen Hunor a afirmat că şi la precedenta nominalizare a lui Cîţu UDMR l-ar fi votat, exprimându-se în favoarea unei guvernări de centru-dreapta.

După această întâlnire, ar urma să înceapă negocierile oficiale între partide şi împărţirea posturilor din Guvern şi de la conducerile celor două Camere, Orban fiind susţinut pentru şefia Camerei Deputaţilor.

Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan declara miercuri că vor fi maximum 18 ministere în viitorul Guvern, iar PNL va propune la negocierile cu USR-PLUS şi UDMR să meargă pe procentele obţinute la alegerile parlamentare şi anume liberalii să aibă 10 sau 11 miniştri, Alianţa să aibă 5-6 miniştri, iar Uniunea să aibă doi miniştri.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite