Barna, după ce Cîţu a trimis Corpul de control la ministerul Sănătăţii: Publicarea datelor privind vaccinarea a fost reclamată de o instituţie a statului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dan Barna FOTO gov.ro
Dan Barna FOTO gov.ro

Vicepremierul Dan Barna a comentat luni seară decizia premierului Florin Cîţu de a trimite Corpul de control la ministerul Sănătăţii, explicând că o instituţie a statului i-a reclamat premierului faptul că publicarea datelor privind vaccinarea conţine date vulnerabile. Barna a mai precizat că premierul nu a avut nicio altă opţiune decât să trimită Corpul de control la minister.

„Am avut o discuţie cu premierul, care mi-a spus că o autoritate a statului s-a sesizat privind datele publicate de Vlad Voiculescu. Nu ştiu încă (ce autoritate, n.r.), aştept să văd un raport. (Premierul, n.r.) mi-a zis: domle, sunt oameni supăraţi. OK. Hai să vedem de ce. Premierul m-a sunat spunându-mi că publicarea acelor date nu e în regulă, tabelul acela cu secţiile de vaccinare şi cu vaccinurile, numărul de vaccinuri şi categoria de persoane care au beneficiat de acele vaccinuri. Eu uitându-mă, cu pregătirea mea de avocat, cu experienţa mea de om politic, nu am găsit în acel tabel nici măcar o singură dată sensibilă, vulnerabilă pentru vreo instituţie a statului român, pentru vreun cetăţean. Era secţia de vaccinare 12, 37 de vaccinuri din categoria pensionari, persoane bolnave sau persoane din sistemul de apărare sau de protecţie sau de curierat, adică un tabel absolut banal. În acest context, trimiterea Corpului de control este cumva un mecanism automat, pentru că premierul nu putea să tragă o concluzie. Şi eu m-am întrebat. O instituţie a statului a spus că s-au publicat nişte date vulnerabile, care o fi fost, nu ştiu, Armata, habar n-am. Ca el să tragă o concluzie, nu are altă pârghie decât să trimită Corpul de control să verifice dacă acele date erau într-adevăr într-o zonă de protecţie sau nu”, a declarat luni seara Dan Barna, într-o emisiune la TVR, citat de G4Media.

Întrebatat totuşi ce instituţie a reclamat publicarea respectivelor date, Dan Barna a precizat că ar fi vorba despre zona apărării.

 „Nu ştiu, chiar nu ştiu. Când vine raportul, vom vedea. (…) E drept că s-ar putea ca tradiţional pentru anumite persoane din statul român transparenţa să fie un reflex care creează teamă. (…) E din zona de apărare”, a mai adăugat vicepremierul.

Premierul Florin Cîţu i-a cerut ministrului Sănătăţii documente care să arate legalitatea în privinţa datelor despre vaccinare şi testare pe care le-a făcut publice. Suspiciunea este că Ministerul Sănătăţii a făcut publice unele informaţii în lipsa unor avize obligatorii.

Prim-ministrul Florin Cîţu a declarat că, în urma unei discuţii avute luni cu şeful Corpului de control al Guvernului, instituţia se va autosesiza cu privire la respectarea legislaţiei privind publicarea datelor legate de numărul de teste COVID efectuate pe fiecare judeţ.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite