Artizanii soluţiilor „Merge şi aşa“

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din capul locului, trebuie să explic titlul articolului de faţă: „Merge şi aşa“ este o expresie a cârpelii de moment, este apogeul peticirilor pe termen scurt, practic prin „Merge şi aşa“ se atinge apogeul excepţiilor de moment în dauna evidentă a unui lucru bun, trainic,  care în mod normal ar fi luat ceva mai mult timp de făurire, dar ar fi rezistat mult mai bine în timp.

Istoria ne arată că Merge şi aşa a fost omniprezent ca mentalitate în toate momentele societăţilor ce au fost caracterizate de gândire pe termen scurt: practic, se observau activităţi politice doar într-un pătrat de mici dimensiuni, urmând ca soarta să dicteze ce se va întâmpla după aceea. Aţi ghicit: soarta, în toată splendoarea ei, ajungea să lucreze împotriva acelor societăţi şi era nevoie de o desconspirare a unui duşman comun (deşi invizibil, cunoscut în România anilor 2017 şi 2018 drept statul paralel), care punea piciorul în gâtul dezvoltării societăţii. Vinovaţii nu erau niciodată artizanii lui Merge şi aşa. Vă sună ceva cunoscut din realitatea ultimilor 20 de luni?

Ca deputat PNL în Comisia de Muncă din Camera Deputaţilor, mi-aş fi dorit să pot scrie acest lucru: sesiunea parlamentară (normală şi extraordinară) a luat sfârşit, am reuşit prin coabitarea orientată către rezultate alături de ministrul Muncii să găsim următoarele soluţii pe legea pensiilor, problemele sociale etc. În cel mai curând timp posibil, veţi vedea următoarele... Nu. Nu suntem în aceasta fază, suntem departe de acest deziderat şi nu pot face o predicţie serioasă în termeni de victorii pentru cetăţeni, în ceea ce priveşte toamna guvernamentală, tocmai din cauza tuturor soluţiilor Merge şi asa din partea doamnei ministru a Muncii.

Să mă explic, în câteva episoade grăitoare:

Episodul naţionalizării Pilonului 2

7,1 milioane de români au primit mai puţini bani în conturile Pilonului II aferent contribuţiilor lunii ianuarie 2018 (cu aproximativ 16% comparativ cu decembrie 2017). Datele publicate atunci de către ASF arată o realitate ce afectează pe termen lung toţi contributorii la Pilonul II. Ce soluţie era fezabilă? O masă rotundă cu reprezentanţii industriei, reprezentanţii ministerului şi ai Comisiei de muncă şi găsirea unui compromis pozitiv, în interesul contributorului. Merge şi aşa: doamna Ministru a acuzat administratorii de fonduri şi a comunicat opac, lăsând numeroase semne de întrebare, problematici şi teamă de incertitudine fiscală pe acest segment.

Episodul creşterii punctului de pensie

Numeroşi pensionari au beneficiat de creşterea punctului de pensie, implicit de creşterea pensiei. Nimic mai benefic, însă foarte ticălos: ştiaţi că o mare parte din aceşti numeroşi pensionari au devenit mai săraci, fiind nevoiţi să îşi plătească medicamentele ce nu mai erau compensate la nivelul procentului de 90%, tocmai din cauza acestei creşteri? Ce soluţie era fezabilă: o întâlnire de urgenţă a doamnei Ministru cu reprezentanţii industriei, cu Ministerul Sănătăţii, pentru elaborarea unei scheme de compensare sau ieftinire a medicamentelor pentru categorii sociale. Merge şi aşa: laudă populistă la televizor, presărată cu jumătăţi de adevăruri.

Episodul exodului de populaţie activă

INS a tras alarma că România se stinge încet, dar sigur, din punct de vedere al populaţiei active. Din punct de vedere economic, colapsul statului este foarte aproape. Ce soluţie era fezabilă: o masă rotundă între Comisia de Muncă, Ministerul Muncii şi crearea unui grup de lucru pentru atragerea diasporei înapoi în ţară, cu girul ministerului de Finanţe. Merge şi aşa: lupta cu statul paralel şi cu „patronii de firme care fură de la angajaţi“.

Din păcate, acelaşi principiu Merge şi aşa a fost aplicat inclusiv unei strategii de creştere a natalităţii, de plasare a mamelor, a familiilor în prim plan pentru anii ce urmează astfel încât populaţia României să nu mai scadă dramatic lună de lună, ci chiar să intre pe un trend pozitiv.

Episodul legii unitare a pensiilor

Introducerea unui proiect de lege menit să uniformizeze pensiile celor încadraţi în grupele I şi II de muncă, conform aceluiaşi standard. În mod evident, legea nu a primit aviz pozitiv din partea Senatului, nu a avut timp destul de dezbatere în comisia de Muncă în Camera Deputaţilor, nu a avut un punct de vedere pozitiv din partea Ministerului Muncii, dar a fost votată pe repede înainte, pe genunchi. Ce soluţie era fezabilă: simulări, simulări, simulări, urmate de predicţii realiste şi încadrarea proiectului în legea mare de pensii unitare, cea pe care încă o aşteptăm. Merge şi aşa: cu cât mai multe proiecte de lege de pensie, cu atât de multe situaţii, gândire unghiulară şi îmbâcsirea cu hârtii (78.000 de dosare tratate diferit) la Casa de Pensii doar ca să dea bine la televizor.

Episodul legii pensiilor

Trebuia să fie gata în octombrie 2017. Nu este, dar ştim că există 3 variante. Există chiar o teorie conform căreia în iulie 2018 (deci, în timp ce citiţi dumneavoastră) va fi introdusă în dezbatere publică. Ce soluţie era fezabilă: numeroase întâlniri cu mediul de afaceri, cu Sindicatele şi Patronatele, cu asociaţiile de profil şi reprezentanţi ai Casei de Pensii, dar şi ai Ministerului Finanţelor pentru elaborarea unui master-plan pe acest capitol, trans-ministerial. Merge şi aşa: vom vedea în toamnă artificii din pix, anunţate cu surle şi trâmbiţe electorale de consilierul economic al premierului. Să nu uităm ultimele declaraţii în care pensionarilor li s-a promis dublarea pensiilor până în anul 2020.

Episodul transferului contribuţiilor

Nu mai intru în detalii pentru că este exemplul perfect de Merge şi aşa. Pui o ţară pe jar, ataci deschis angajatorii – cei care îţi plătesc contribuţiile sociale şi nu pui nimic în loc. Dezamăgitor este că, în unele locuri şi pentru unele categorii de salariaţi, acest transfer al contribuţiilor alături de prevederile legii salarizării nr. 153/2017 a dus la scăderea veniturilor românilor.

Şi lista poate continua

Şi, din păcate, sunt convinsă că va continua. Mă aştept la o toamnă dificilă din acest punct de vedere. Desigur, în calitate de deputat, voi veghea cu toate armele legale şi constituţionale la interesul direct al românilor. Ei sunt cei care care ne-au votat să lucrăm tot pentru ei. Să nu ne imaginăm niciun moment faptul că deputatul, ministrul, secretarul de stat sau alţi membri ai aparatului sunt acolo pentru altceva.

Promisiunea mea este una singură: din moment ce matematica parlamentară este potrivnică (aţi văzut când am dat cartonaşul roşu doamnei Ministru, în cadrul moţiunii ce a picat en fanfare), voi căuta în mod constant soluţii alternative de evitare a derapajului puterii astfel încât, la finalul zilei, românii să nu aibă de suferit.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite