Analiza lui Năstase: „România se apropie de situaţia din 1940, de izolare internaţională“. Ce spune fostul premier despre alegerile din SUA şi despre PSD

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul ministru de Externe, Adrian Năstase, crede că alegerile prezidenţiale din SUA vor fi câştigate de căre Donald Trump, iar România riscă să intre înt-o situaţie de izolare internaţională. Fostul premier se întreabă dacă România este pregătită să se apere în situaţia în care se va pune problema federalizării, soluţie agreată de SUA lui Trump, Rusia şi Germania, în opinia lui Năstase.

„Perspectivele pentru România par a fi sumbre. În Statele Unite devine aproape o certitudine victoria lui Trump (cred că va avea cel puţin un milion de voturi mai mult decât Hillary Clinton, că urmare a spiralei tăcerii), iar acest lucru va avea consecinţe nu doar geopolitice asupra Europei, ci şi electorale, prin contagiunea populismului. Merkel ar putea recâştigă alegerile din Germania, dar steaua sa în Europa se stinge. În Franţa, socialiştii sunt prea divizaţi pentru a câştiga un nou mandat. Sarkozy sau Le Pen sunt oricum orientaţi spre conciliatorism cu Rusia. România se apropie de situaţia din 1940, de izolare internaţională. Nu ştiu dacă chestiunea frontierelor va fi repusă în discuţie, dar se va putea apăra eficient România  – în perspectivă anului 2018! – dacă se va pune problemă regionalizarii/federalizării, agreate – se pare – deopotrivă de SUA lui Trump, Rusia şi Germania, că soluţie la o “problema etnică” revigorată de la Budapesta? “, arată Adrian Năstase, fost premier şi fost ministru de Externe, într-o analiză pe blogul său personal. 

În acest context, Năstase critică PSD, care, în opinia sa, şi-a pierdut doctrina social-democrată. „Partidele politice au devenit “cutii goale” care nu mai rezonează la cerinţele reale ale cetăţenilor. PSD, spre exemplu, ezită să-şi afirme identitatea social-democrată, inclusiv în chestiunile esenţiale ale egalităţii şi justiţiei sociale (PIB-ul României creşte dar şi mai rapid creşte inegalitatea socială).  La nivelul partidelor, preocuparea esenţială a conducerii pare a fi să cumpere timp, în speranţa cumpărării libertăţii“, a mai spus Năstase.

Fostul premier a comentat şi apariţia lui Partidului România Unită (PRU). „Ideea creării unui partid cu mesaj suveranist şi mai puternic egalitar este corectă, însă aşa cum arată proiectul PRU, el este necredibil, în opinia mea, şi lipsit de şanse să coaguleze un electorat stabil. Inclusiv din cauza modalitătii de racolare a unor membri oportunişti. Acest proiect trebuia pornit de UNPR încă de acum un an, eventual cu un leadership “proaspăt”.Partidele politice au devenit “cutii goale” care nu mai rezonează la cerinţele reale ale cetăţenilor. PSD, spre exemplu, ezită să-şi afirme identitatea social-democrată, inclusiv în chestiunile esenţiale ale egalităţii şi justiţiei sociale (PIB-ul României creşte dar şi mai rapid creşte inegalitatea socială).  La nivelul partidelor, preocuparea esenţială a conducerii pare a fi să cumpere timp, în speranţa cumpărării libertăţii“, a mai arătat Năstase. 

 
  

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite