Dragnea, despre întâlnirea cu Klemm: Nu am discutat despre Justiţie. Şi dacă ar fi deschis subiectul, eu aş fi refuzat

Dragnea, despre întâlnirea cu Klemm: Nu am discutat despre Justiţie. Şi dacă ar fi deschis subiectul, eu aş fi refuzat

Hans Klemm şi Liviu Dragnea. FOTO Arhivă Adevărul

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a precizat, marţi, că nu a abordat deloc subiectul justiţiei în cadru întrevederii pe care a avut-o cu ambasadorul SUA la Bucureşti, Hans Klemm. Mai mult, Dragnea a subliniat că nu ar fi fost de acord să stea de vorbă pe această temă, chiar dacă demnitarul american ar fi „deschis subiectul“.

Ştiri pe aceeaşi temă

UPDATE Liviu Dragnea, despre întâlnirea cu Hans Klemm: Nu, nu a fost (n.r.-subiectul Justiţiei) pe agenda de discuţie. Şi dacă ar fi deschis subiectul, eu aş fi refuzat. 

UPDATE Cabinetul preşedintelui Camerei Deputaţilor a remis un comunicat în care anunţă ce subiecte au fost abordate de cei doi demnitari, nefiind nimic menţionat despre situaţia Justiţiei din România.

„Întâlnirea a avut loc pe fondul unei dinamici pozitive a relaţiilor bilaterale, în domeniile politico-militar şi de securitate, România fiind prima ţară membră NATO care a alocat 2% din PIB pentru apărare. Preşedintele Camerei Deputaţilor a subliniat că Parteneriatul Strategic cu SUA reprezintă pilonul politicii externe şi de securitate a României. Ţara noastră a avut cea mai mare creştere economică din Europa, continuând, în acelaşi timp, să fie un generator de securitate şi stabilitate, în special în regiunea noastră“, potrivit surse citate. 

„În acest sens, discuţiile dintre cei doi oficiali s-au axat pe identificarea oportunităţilor de întărire şi aprofundare a Parteneriatul Strategic între România şi SUA în toate domeniile, partea română subliniind importanţa amplificării şi dezvoltării dimensiunii economice, în special în domenii cheie precum energie, IT şi securitate cibernetică, ştiinţă şi cercetare. Astfel, s-a agreat elaborarea şi implementarea unui plan de acţiuni de lucru pentru a întări şi aprofunda parteneriatul strategic între România şi SUA, pe aceste dimensiuni“, mai arată acelaşi comunicat de presă. 


Legile Justiţiei au fost discutate şi la întâlnirea de săptămâna trecută dintre ambasadorul Hans Klemm şi premierul Viorica Dăncilă, deşi Guvernul n-a pomenit nimic despre aceast subiect. 

În comunicatul dat de Guvern în urma întâlnirii dintre Klemm şi Dăncilă se vorbeşte de numeroase teme abordate la întâlnirea dintre cei doi oficiali, fără a se spune vreun cuvânt despre justiţie, cu toate că Ambasada SUA a precizat pentru Agerpres că s-a discutat şi această temă. Mai mult, întrebată de jurnalişti dacă a discutat cu ambasadorul SUA la Bucureşti despre justiţie, premierul a evitat de fiecare dată să dea un răspuns.

„Prim-ministrul Viorica Dăncilă a discutat, luni, cu ambasadorul Statelor Unite la Bucureşti, Hans Klemm, despre perspectivele posibilităţii ca obligativitatea vizelor de scurtă şedere pentru cetăţenii români care călătoresc în SUA să fie eliminată în acest an, prin includerea României în Programul Visa Waiver, potrivit comunicatului dat de Guvern.

Cu această ocazie, premierul român şi ambasadorul SUA au făcut o trecere în revistă a Parteneriatului Strategic dintre ţara noastră şi Statele Unite, remarcând „dinamica deosebit de pozitivă" a acestuia în anul care s-a încheiat şi perspectivele de dezvoltare ale acestuia.

„Prim-ministrul Viorica Dăncilă a exprimat angajamentul ferm al întregului Executiv, cât şi al său personal, pentru extinderea şi aprofundarea în continuare a Parteneriatului Strategic pe toate dimensiunile sale, subliniind rolul special alocat de România relaţiei cu Statele Unite în economia politicii externe şi de securitate a ţării noastre", potrivit surse menţionate.

Totodată, premierul Dăncilă a abordat cu ambasadorul Klemm subiectelor vizelor pentru românii care călătoresc în SUA. De asemenea, oficialul român a subliniat creşterea semnificativă a resurselor alocate de către România înzestrării forţelor armate şi creşterii capabilităţilor acestora şi a exprimat convingerea că programele de achiziţie vor juca un rol important asupra întregului ansamblu al Parteneriatului Strategic, urmând să producă efecte dincolo de colaborarea în materie de securitate, inclusiv prin dinamizarea cooperării economice dintre ţara noastră şi SUA.

„Prim-ministrul Viorica Dăncilă şi-a exprimat îngrijorarea privind căderea de săptămâna trecută a indicelui Dow Jones (implicit a bursei) şi, totodată, speranţa că această situaţie nu va continua întrucât ar genera potenţiale efecte la nivel global", se mai precizează în comunicat.

Cu ocazia întrevederii de astăzi, premierul român a transmis părţii americane invitaţia de a participa, la cel mai înalt rang, în septembrie, la Bucureşti, la reuniunea statelor „Iniţiativa celor Trei Mări“.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: