Alina Mungiu Pippidi: Guvernul Ponta a corupt până şi anticorupţia

Publicat:
Ultima actualizare:
Comentariu semnat de Alina Mungiu-Pippidi
Comentariu semnat de Alina Mungiu-Pippidi

Guvernul Ponta nu mai are probleme cu faptul că membrii săi iau singuri şpaga, dar ne propun la toţi să împărţim riscul, sub forma unor pacte de guvernare. Nici cu faptul că a aruncat ţara în aer cu încercarea de a cumpăra aleşii locali de pe piaţă, făcându-i pe mulţi să-şi piardă mandatele şi punând sub semnul îndoielii toate deciziile luate la care au participat traseiştii.

Ce mai contează că azi şi la ora asta secretari de stat cu creier bine mărginit din guvernul Ponta sună la Bruxelles să pună pile pentru ca fondurile europene să meargă la unii sau la alţii, sau că un parteneriat public privat cu acest guvern a ajuns un împrumut cu dobândă ca în romanele lui Balzac, pentru care vor plăti cămaşa de pe ei şi urmaşii urmaşilor noştri. Soluţia la toate aceste probleme a fost găsită şi se numeşte educaţia anticorupţie. În fiecare şcoală va exista, din luna septembrie, un consilier de integritate, care va gestiona nu corupţia, care se descurcă singură şi fără niciun ajutor, ci chestionarele privitoare la riscul de corupţie, distribuite în şcoală. Profesorii vor participa la un curs de formare obligatoriu, cu finanţare europeană, cu noţiuni de drept penal referitoare la infracţiunile care apar în mediul lor. Prin Metodologia privind managementul riscurilor de corupţie în cadrul Ministerului Educaţiei Naţionale şi al instituţiilor şi unităţilor subordonate, intrată în vigoare din 15.12.2014, o să distribuim grămezi de chestionare pe care după aceea le strângem. Vor fi nişte întrebări profund revelatoare şi adânc simţite, care vor scoate adevărul la lumină cât ai clipi. Doar doar un exemplu: “Au încercat terţii să influenţeze deciziile vreunui angajat al structurii?”. Paralel, În cadrul Ministerului Educaţiei se vor constitui comisii al căror scop declarat este prevenirea corupţiei.

Multă ipocrizie e în anticorupţie în general, de asta de zece ani încoace eu am hotărât că singurul fel de a face activism anticorupţie acceptabil este integral pe gratis şi în timpul liber, dar cinismul Ministerului Educaţiei îţi taie respiraţia. Daţi-mi voie să vă fac eu o listă de măsuri anticorupţie pe care să le puteţi lua de mâine, după ce îmi răspundeţi la cererea prin 544 ce consultanţi aţi folosit pentru elaborarea măreţei strategii şi cu cu cât am plătit-o din banii noştri.

  • Afişaţi bugetul fiecărei şcoli din România pe site-ul propriu MEN şi pe uşa şcolii, defalcate pe categorii, că aşa vor şti părinţii ce este finanţat şi ce nu şi la ce mai pot contribui din resurse proprii. Adăugaţi un paragraf că darurile personale pentru profesori sunt ilegale şi îi pot băga în puşcărie şi pe cei care dau, şi pe cei care iau.  
  • Trimiteţi înapoi la catedrele lor (ştiu, sună trist, mai ales pentru studenţii şi elevii lor) pe toţi cei lăsaţi prin puncte cheie de dna Andronescu pentru a avea grijă ca banii ministerului să ajungă la cine trebuie în timp ce deasupra lor şefii se trag în poze. Am uitat cum îl cheamă pe oligofrenul ăla în poziţie politică care anul trecut semna alocări directe de granturi şi tare mă tem să nu fi fost avansat şi să fi ajuns şeful cercetării între timp. Dacă e chiar el cel care sună la Bruxelles să pună pile? Că există şi unii care nu au aflat că li se ascultă telefoanele şi staţia următoare e DNA.  
  • Daţi banii de cercetare furaţi cu japca anul trecut de la donori internaţionali care dădeau disperaţi telefoane, înapoi la agenţia  naţională independentă şi nu mai băgaţi labele acolo, cereţi DG Research să vă ajute să organizaţi jurizarea independent şi să vă facă ei consilierea de integritate cum sunt jurizate proiectele de cercetare. Să stea un olandez sau danez cu voi la toată faza de jurizare, mediere şi alocare  şi o să fim toţi liniştiţi.  
  • În loc să mai cumpăraţi şi microfoane în plus la celebrele camere video de la Bac desfiinţaţi BAC-ul şi orice sistem de examen la ieşire, care pervertesc învăţământul, înlocuind cu o testare flexibilă, permanentă, examene online gen SAT. De banii ăia daţi la fiecare elev un laptop cu conexiune Internet.  
  • Daţi dreptul oricui are doctorat din România luat de la o universitate acreditată Bologna să îndrume doctorate ca să nu mai aibă nimeni de ce să care damigene pe la îndrumătorii monopolişti de azi.  
  • În loc de comisia de acreditare, luaţi un soft antiplagiat sau plătiţi o secretară să ia bucăţile care par scrise mai curăţel din orice doctorat să le caute pe Google Scholar, eventual după o trecere prin Translator.  
  • Măcar prin organismele de acreditare nu mai puneţi oameni de la universităţi de zero sau o stea, unde, cu alte cuvinte, impostura e generală.  
  • În loc de chestionare standardizate scrise de cretini pentru cretini, să mai ascultăm un pic ce spun elevii când vorbesc între ei despre eficienţa educaţiei pe care o primesc şi să anulăm regulamentele prin care le putem anula publicaţiile şi pune botniţa în gură.

Înţeleg că responsabilul cu aceste reforme este dl. Gabriel Ispas, seminarist şi om de afaceri buzoian, secretar general adjunct, avansat când a pierdut o căruţă de bani europeni. Ceea ce lămureşte chestiunea, scopul întregului demers nefiind evident prevenirea corupţiei, ci creşterea absorbţiei fondurilor europene în acest an critic prin aruncarea acestor bani în acelaşi canal în care s-au dus mare parte şi din precedenţii.

Puteţi comenta editorialul Alinei Mungiu-Pippidi pe romaniacurata.ro.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite