Alina Mungiu-Pippidi: Guvern în jurul unei largi majorităţi, nu PNL

Publicat:
Ultima actualizare:
Alina Mungiu Pippidi
Alina Mungiu Pippidi

Guvernul în jurul PNL – dacă mai putem numi PNL o entitate în numele căreia vorbesc generalul Ciucă, Rareş Bogdan şi Dan Vîlceanu (Ioana şi Vintilă Brătianu se răsucesc în morminte) – nu e posibil, după cum am apus şi săptămîna trecută, şi nici dezirabil, deoarece:

PNL nu e foc de tabără să ne strîngem în jurul lor ca la vreo petrecere, ci un pericol naţional de care mai bine am fugi cît ne ţin picioarele. Pentru laşitatea de a nu da restricţiile care trebuie (nu chiar astea, că pe toate le fac prost) din luna aprilie ar trebui judecaţi, că au murit oameni degeaba (eu însă sunt contra suprapopulării închisorilor, vreau eliminarea din viaţa publică, nu ocna pentru păcătoşi), nu proptiţi ca pilonul pe care se sprijină vreo guvernare. Cum am mai zis, ce au ei, decît un şef de stat fără scrupule care foloseşte partea coruptă din serviciile secrete în interes politic? Nimic altceva. Iar acesta nu e un pro. E un contra. Liberalii continuă să joace un rol nefast, că se gîndesc doar cum să profite ei din astea, nu cum să rezolve, dovadă că vineri sfaturi şi măsuri bune au fost propuse la restricţii, dar după controlul politic au căzut multe măsuri juste, lăsînd destule ineficienţe şi chiar aberaţii.

Vaccinarea totală şi managerizarea prostiilor făcute sau a actelor bune nefăcute la vreme în pandemie şi energie necesită consens politic larg. Pînă şi reducerea numărului de maşini în Bucureşti, fără de care traficul nu se va rezolva niciodată necesită consens. Deci nu avem ce face cu un guvern minoritar, ne trebuie un guvern cu cît mai multă lume, care să agreze nişte minime soluţii. Ce nu se poate agrea se amînă, dar pe energie sau pandemie soluţiile nu sunt nici ideologice, nici multiple. De abia-abia găsim una acoperitoare, şi pe aceea trebuie să agreăm toţi. Şi AUR, dacă se poate, sau să îi arătăm cu degetul că ei strică consensul naţional şi umblă cu aberaţii ca „dictatura medicală”, altfel o să ne arate ei cu degetul că îi izolăm şi după aceea facem doar prostii, şi atunci or să cîştige alegerile viitoare. Terminaţi cu izolarea AUR, ei trebuie socializaţi, nu izolaţi.

Disciplina pe timp de pandemie şi mobilizarea la vaccinare nu se poate face fără ajutorul PSD, cu mulţii săi primari, şi al mass media de stînga şi populiste, care şi-a arătat puterea, sabotînd eficient vaccinarea. Alte ţări se plîng de mediile sociale, noi nici la cele tradiţionale nu avem civilizaţia necesară de a face educaţie sanitară şi nu contraeducaţie sanitară. E nevoie ca toată lumea să pună umărul, şi pentru asta toţi cei care au sau vor avea puterea trebuie să se unească şi să îşi tragă şi televiziunile după ei. Nu ne putem permite să ţinem în opoziţie actori de asemenea importanţă cînd avem sarcini uriaşe în faţă. Măsurile de care avem nevoie trebuie trecute prin Parlament, deci ne pierde vremea Iohannis cu guvernele lui minoritare; să facă consens pentru certificatul verde, nu pentru statul paralel cu realitatea.

Un asemenea guvern nu poate fi condus de un actor politic care să se apuce să îşi facă partid cît e la guvernare, cum a făcut Dacian tura trecută, ci de cineva solid, care are unde se duce de la guvern şi deci nu e vulnerabil, şi serveşte o perioadă limitată, pînă se rezolvă problemele urgente şi se pot ţine alegeri. Raed Arafat oricum este cel care conduce frontul cu pandemia, rolul lui e de viceprimministru şi pe zona lui are nevoie de autonomie, nu de control politic. Prim ministru pe restul chestiunilor pot fi pe perioada asta Preşedintele Consiliului Fiscal (Dan Dăianu), unul din oamenii de la BNR care au mai luptat cu disciplina bugetară şi înţeleg chestiunea enrgetică (Liviu Voinea, reprezentantul României la FMI, e un bun exemplu, dar Mugur Isărescu poate recomanda mai mulţi oameni, nu sunt doar politruci acolo, eu nu îi numesc că nu le ştiu afilierea politică, dacă există). Nu vă mai spun că de multă vreme ştiu că oameni din organismele niciodată folosite de dialog social, şi de partea patronatului, şi de partea sindicatelor, oameni precum Bogdan Hossu, Matei Brătianu sau Cristian Pîrvan ar fi excelenţi prim miniştri de tranziţie, dînd şi o bază mai reprezentativă unui guvern de specialişti politic. Că veni vorba, George Simion, mai lasă-ne cu dl. Georgescu, Anca Alexandrescu i-a dat ore în prime time şi nuanţele lui DIE au putut fi admirate de toată lumea, ca şi diverse ciudăţenii. Dă update la specialişti, te rog!

Ideea generalului Ciucă de a da înapoi mandatul e cea mai bună, nu ne trebuie un general, şi nici un liberal. Şi Dacian era înţelept dacă făcea la fel, nu există dacă nu reuşeşti să faci o majoritate să te duci la vot aşa, de PR, cînd fiecare zi contează, cel puţin nu în democraţiile occidentale, e fără precedent. Nu arată decît amatorism şi lipsă de scrupule. Nu reuşeşti să obţii o majoritate? Înapoi la Cotroceni şi restituie mandatul. Şi poate Klaus face în sfîrşit uniunea naţională, sau va trebui pur şi simplu să ne unim noi să îl suspendăm.

Puteţi comenta acest articol pe România Curată

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite