Elena Udrea la Adevărul Live: Nu am avut o relaţie cu preşedintele Traian Băsescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Candidatul Partidului Mişcarea Populară la alegerile prezidenţiale, Elena Udrea, a vorbit, la Adevărul Live, despre şansele sale de a intra în turul II, despre zvonurile privitoare la presupusa relaţie cu preşedintele Traian Băsescu, dar şi despre ultimele dosare venite pe filiera DNA.

Principalele declaraţii ale Elenei Udrea:


Influenţează campania procesul lui Iohannis cu ANI?

Eu, fiind candidat şi, chiar pe locul trei, sunt mai preocupată de ce se întâmplă cu contracandidaţii mei şi mi-am exprimat punctul de vedere că domnul Klaus Iohannis ar trebui să rezolve problema cu incompatibilitatea înainte de exprimarea votului. Ar fi fost foarte bine dacă această decizie ar fi fost pronunţată înainte de votul din 2 noiembrie.

Dacă pe 18 noiembrie sau la o dată ulterioară, să zicem la primăvară, aflăm că domnul Iohannis este incompatibil, intrăm din nou în alegeri prezidenţiale. Alegătorii ar trebui să ştie dacă votează pentru un candidat care a fost într-o situaţie de incompatibilitate sau nu. Nu e vorba de un dosar penal, dar dacă vorbim de incompatibilitate, asta înseamnă că nu mai poate ocupa fix o funcţie aleasă.

Lucrul acesta nu se suspendă pe perioada mandatului, deci eu cred că ar fi fost bine dacă aveam o decizie înainte de exprimarea votului. A sugerat că judecarea procesului ar influenţa votul, când în realitate nejudecarea ar influenţa votul.

Pe cine ajută această decizie?

Pe Klaus Iohannis. Decizia îl ajută.  Ştie clar că e incompatibil, nu are dubiu, de aceea a şi dus târziu documentele la ÎCCJ. Dacă ai un interes să arăţi că nu ai încălcat legea, tu eşti cel care ceri devansarea termenului. Speranţa sa este că dacă ar ajunge preşedinte, nicio instanţă nu ar  îndrăzni să-l declare incompatibil. Asta arată modul în care înţelege raportarea la instituţii. Nici nu ne mirăm.

 Îngrijorarea mea este că Iohannis poate păcăli electoratul în alegeri, iar votul care va fi masiv un vot de partid, având în vedere modul în care s-a desfăşurat campania, demobilizarea electoratului. Domnul Iohannis speră că pe vot de partid va câştiga.

Domnul Iohannis trebuie să mai ia voturi şi din altă pate în turul II. Şi de la PMP

Nu cred că îl va bate pe Ponta, e un candidat slab din punctul de vedere al prestaţiei publice. Domnul Iohannis a vrut să fie vicepremierul lui Ponta. Pentru mine, Ponta şi Iohannis sunt feţele aceleiaşi monede. În mod cert, a doua zi vom vedea din nou la guvernare USL, de data asta având şi Cotroceniul.  Oricine doreşte să fie el cel care are mandatul cert. Dacă s-ar putea să câştige, nu l-ar deranja, dar va fi o conducere în tandem, o refacere a USL.

image

Candidatul PMP la alegerile prezidenţiale, Elena Udrea, în studioul Adevărul Live FOTO David Muntean 

Avem o prezenţă a Jusitţiei intensă în această campanie. Sunt audiaţi mai mulţi oameni de afaceri astăzi în dosarul Microsoft. Ce efect vor avea aceste audieri în campanie?

Justiţia trebuie să continue şi în campanie, de aceea cred că ÎCCJ putea da o decizie şi în campanie. Poate aflam că domnul Iohannis este compatibil şi se liniştea toată lumea. E un dosar care acum trece prin fazele audierilor celor care sunt pomeniţi în declaraţiile martorilor. Ne-am dorit cu toţii să avem o justiţie puternică şi independentă de politic şi nu putem contesta dreptul justiţiei  de a funcţiona şi când este campanie. Nu cred că e o surpriză pentru cetăţeni să afle că între politicieni şi oamenii de afaceri există legături ascunse.

Victor Ponta a fost obligat să explice cum e cu cazurile penale din familia sa, din vârful PSD, dar a reuşit să ascundă că nu are nicio viziune pentru România. Cei de la ACL tac chitic, aşteaptă să apară dosarul EADS. Acolo e linişte totală. Cred că oamenii, dincolo de faptul că se aşteptau să vadă aşa ceva, nu sunt suprinşi, sunt extrem de demotivaţi să mai vină la vot. Nu pot să nu le dau dreptate, nu aş putea să nu le dau dreptate celor care spun că, orice ai vota, constaţi că nimeni nu e perfect. Un preşedinte tot va trebui să alegem, chiar cu imaginea unei clase politice implicate în scandaluri de corupţie.  Oamenii ar face bine să treacă peste resentimente şi să vină să voteze. Cu siguranţă că unul va fi mai bun decât ceilalţi.
 

Aţi vorbit de dosarul EADS. Nu era niciun secret că procurorii au chemat la audieri. Se ştia că sunt în lucru două dosare: Microsoft şi EADS. Aveţi bănuieli legate de succesiunea aceasta a celor două dosare?

Nu am informaţii din dosare, nu primesc stenograme, dar Dosarul EADS e dintr-o perioadă în care ministerele implicate în proces erau conduse de liberali, dar se presupune că sunt mulţi din cei care reprezintă azi PNL. Eu văd că sunt foarte puţini cei care, în aceste zile, vorbesc despre ce se întâmplă cu aceste dosare de corupţie, pentru că fiecare se gândeşte ce schelet are în dulap, şi atunci oamenii politici se feresc să vorbească despre ceva la care se gândesc că mâine îi va implica şi pe ei. E linişte la ACL, pentru că în momentul în care vor apărea şi alte cauze majore, vom vedea nume mari implicate în cauzele respective.

Se spun că în dosarul EADS sunt miniştrii de Interne vizaţi.

Până la decizii ale instanţei, speculaţiile sunt cele pe care le dezbatem noi aici. Cred că oamenii politici care susţin independenţa justiţiei sunt cei care, atunci când sunt implicaţi oameni din apropierea lor, spun acelaşi lucru: să fie justiţie!  În condiţiile acestea, electoratul să judece candidaţii după ce reprezintă,mai puţin după ce spun sau după ce alţii spun despre ei. Ca om politic, am demonstrat loialitate faţă de statul de drept.

La acest moment, avem toate aceste lucruri câştigate, trebuie să avem un preşedinte care să menţină fundamentul democraţiei şi să fie capabil să construiască ceva în ţara asta. Eu cred că oamenii ne pot evalua prin prisma lucrurilor pe care le-am făcut şi prin conjunctura în care viaţa ne-a pus de-a lungul timpului.

Aveţi senzaţia că în această campanie electorală se fac jocuri, că există insitutţii ale statului român s-au implicat în campanie electorală în favoarea unui candidat sau altul?

Toată lumea spune că nu ar trebui să amestecăm SIE cu activitatea celui care i-a fost şef, Meleşcanu, şi aşa este, dar nu putem nega realitatea că domnul Meleşcanu a influenţat situaţia unui candidat, a lui Ponta.  Deci cel puţin în această situaţie avem dovada că şeful unei instituţii s-a implicat în campanie electorală.

Bănuiţi mai mult de atât?
 

Aş specula dacă aş spune ceva.  Dacă ne uităm la tabloul ultimei perioade, orice speculaţie e justificată.  Mă refeream la instituţii care ar putea, folosindu-şi forţa, influenţa jocul politic. Dau exemplu cazul domnului Meleşcanu care nu a vrut să comunice preşedintelui României date importante legate de un candidat. Eu cred că o democraţie reală e cea în care preşedintele României e ales de popor. Nu cred că ar trebui ca în campania electorală să avem implicarea unor instituţii de partea unor candidaţi. Jocul politic ar trebui lăsat să curgă independent, şi viitorul preşedinte să fie generat de voinţa poporului.

Ce ar fi fost rău în faptul că Victor Ponta a fost ofiţer acoperit?

image

Istoricul celor doi arată că Ponta minte mereu, deci nu avem de ce să-l credem.  Am văzut nişte panouri, de o ironie extraordinară, cu textul "Doar Victor Ponta nu a scăzut taxele".  Nu se poate dovedi încă, Ponta s-a asigurat că se acoperă până la capăt, problema este că minte cu privire la faptul că a încălcat Constituţia.  Dacă recunoştea, avea două variante: recunoştea şi candida sau avea varianta în care refuza să candideze. 

Riscul să avem un preşedinte butonat de altcineva decât de poporul român e foarte mare. Dacă Ponta ajunge preşedinte şi acţiunile nu sunt determinate de interesul ţării, ci ar fi determinate de unii care stau la butoane, îi cunosc secretele şi îl pot şantaja, atunci e complicat. 

Unii ăştia sunt din servicii?
 

Mă gândesc dacă nu acesta a fost motivul pentru care Ponta a fost obedient faţă de Voiculescu. Pot fi o mie de alte secrete. Evident că cineva te poate şantaja oricând în funcţie de dorinţa persoanei respective. Eu m-am gândit că Ponta poate avea un şef la SIE şi ăla poate ştie, dar putea să nu mai fie numai ăla. De ce, dacă legea prevede tot felul de situaţii care trebuie evitate, de ce să nu evităm situaţia în care preşedintele acţionează la comenzile altora?

Credeţi că şi în spatele lui Klaus Iohannis s-ar afla nişte oameni din servicii?

Au fost speculaţii că şi Iohannis ar fi fost ofiţer acoperit, acum nu intrăm în paranoia, dar Iohannis poate fi un candidat sau un preşedinte comod pentru mulţi, genul de preşedinte căruia să îi fie suficient că stă la Cotroceni şi cam atât.

 Suntem în campanie şi de o jumătate de oră vorbim despre DNA şi servicii. Cred că această campanie ar trebui să fie despre proiecte. Proiectul România frumoasă pe care îl reprezint răspunde nevoii de a schimba starea de spirit. Trebuie să fim mai pozitivi şi să avem mai multă speranţă. Nu există un om politic în acest moment împotriva căruia să nu găseşti motive să-l reformezi. E nevoie de un preşedinte patriot, care să iubească ţara. Ţara arată deprimant, oamenii nu mai sunt interesaţi de România şi e păcat.

Cine credeţi că este de vină cu nu au fost dezbateri, că nu aţi putut să vă prezentaţi programele?
 

Eu am reuşit să vorbesc despre programul meu, în care spun că vreau să zâmbim pe stradă, ai drag să-ţi proiectezi viaţa, să te căsătoreşti. Ceilalţi candidaţi nu şi-au dorit dezbateri, pentru că nu au ce să spună. Ponta de trei ani guvernează şi tot ce auzim sunt noi şi noi taxe. Iohannis, de câte ori deschide gura, spune prostii. Nu ştim multe lucruri despre el, despre modul în care a făcut avere, legat de relaţia cu grupul etnic german. Sunt întrebări la care nu s-a răspuns.

La mine, toate atacurile, nu există, nu am avut un subiect pe care să nu trebuiască să dau un răspuns. Toate aceste subiecte sunt întrebări care se pun şi la care e bine ca Iohannis să răspundă. Domnul Iohannis a fugit de dezbatere. Eu l-am provocat la o dezbatere în care să arătăm cine este candidatul care îl poate învinge pe preşedinte. Când te defineşte faptul că spui că poţi lucra cu Ponta ca premier, e important să nu păcăleşti electoratul. L-am provocat pe Iohannis la o dezbatere şi a refuzat să vină.

Să zicem că intraţi în turul II şi veţi câştiga. Cum reuşiţi să-l daţi jos pe Victor Ponta?

Voi forma o nouă majoritate din toate partidele, din oameni de bună-credinţă care vor să schimbe guvernul.  Mai mult, voi provoca un referendum, dacă actualul Parlament nu pricepe că s-a compromis total.

În stenograme ei vorbeau de introducerea unei legi a amnistiei. Este de presupus că vor încerca din nou. Ce veţi face?

Speranţa mea este că oamenii aceştia vor demisiona, pur şi simplu vor alege să demisioneze şi să facem alegeri anticipate. Voi convoca un referendum pentru a avea un Parlament de 300 de parlamentari. Sigur că nu vor fi mulţi care să se opună voinţei poporului, ăsta e momentul la care resetăm clasa politică.  Creed că momentul e important pentru România, vor fi mulţi de acord să pornească o etapă nouă.

Asta presupune să luaţi oameni şi din PMP ca să schimbaţi majoritatea.

Cred că sunt suficiente voturi în Parlament pentru căderea Guvernului cu partidele din opoziţie. Se va forma o majoritate din partide de opoziţie şi parlamentari care vor să vină în susţinerea unui proiect de ţară.

Vă gândiţi la o situaţie similară ca aceea în care a căzut Guvernul Ungureanu?

Da, atunci a căzut nedrept, dar s-a creat un curent de opinie că forţa politică este la opoziţie.  Eu nu cred că spiritul Constituţiei este acela de a interzie traseismul. Nu spune decât că partidul nu te poate obliga să votezi într-un anumit fel. E o interpretare greşită a articolului şi am putea interzice traseismul. Una din cauzele degradării e posibilitatea politicienilor de a trece de la un partid la altul în funcţie de oportunităţi.

S-a vorbit foarte mult dacă trebuie să mergem la vot sau nu. Cât de corecte vor fi aceste alegeri având în vedere antecendentele?

Faptul că nu vin la vot tocmai cei care nu ar vota nici pentru pomeni, nici pentru promisiuni electorale face ca votul care contează să fie al celor care se lasă manipulaţi. Cred că electoratul ar trebui să vină să voteze pentru a fi contrapondere la votul manipulat. Unii nu înţeleg cum e cu democraţia. În 2004, m-am dus să îl susţin pe Liviu Negoiţă la Sectorul 3 şi acolo le spuneam oamenilor că dacă iese Negoiţă, rezolvăm cu problemele sectorului. Un domn m-a întrebat ce îi dăm dacă votează. A deschis pleşca, cineva îi dăduse un salam. Asta a fost prima mea experienţă cu electoratul pe stradă. Sunt mulţi care se lasă manipulaţi. Dacă nu vin la vot cei care nu votează pentru salam sau pui, atunci vom avea conducătorii stabiliţi de cei care primesc puiul şi salamul.

image


Elena Udrea, de vorbă cu Dan Marinescu, redactor-şef „Adevărul”, şi cu jurnalistul Liviu Iolu (plan secund), în studioul Adevărul Live FOTO David Muntean

Domnul Ponta vorbea de posibili premieri şi a vorbit de domnul Maior şi domnul Tăriceanu. Cum va vota PMP pentru un Guvern al domnului Maior?

Cred că domnul Maior a făcut bine treaba de şef SRI, chiar în 2012. Dacă ar fi premierul lui Ponta, nu aş putea decât să votez împotrivă.  Dacă, prin absurd, vor ajunge la Cotroceni Ponta sau Iohannis, Opoziţia din România se va numi Udrea-Băsescu-Boc.

Aţi anunţat că Traian Băsescu va intra în PMP. Aţi discutat şi despre ce funcţie va avea în partid?

Dacă domnul preşedinte doreşte să preia conducerea partidului, noi oricum vom face congres. Sperăm că la tandemul Dragnea-Ghiţă punem tandemul Udrea-Băsescu.

De ce nu a trecut domnul Boc la PMP?

Nu a dorit să fie indicat de către PSD ca motivul pentru care s-a dat ordonanţa cu migraţia primarilor.

În această campanie aţi fost destul de atacată. Aţi dat un interviu la TVR şi a fost  întrebare legată de relaţia cu preşedintele Traian Bsăescu. Cum vi s-a părut?

A făcut parte dintr-o strategie. Sunt mulţi jurnalişti care primesc SMS-uri în direct, ce să spună, de la şefi. La fel şi la TVR, nu crede nimeni că acolo este independenţă editorială. A fost şi este un atac coordonat, de asta m-am mirat de ce nu se bat primii doi în sondaje între ei. Intuiţia mea de femeie a funcţionat şi mi-am dat seama că este vorba despre challenger, cel care poate intra în turul doi. Cei de la PSD au intuit că pot intra în turul doi. A ieşit sondajul - sunt candidatul care poate intra în turul doi în locul lui Iohannis.

Cei de la ACL au o miză foarte importantă - miza lui Blaga de a demonstra că proiectul în care a dus orbeşte partidul este corect. Iohannis l-a trădat pe Antonescu, cât credeţi că îi ia să uite cine e Blaga? Dar Blaga trebuie să arate partidului că a fost o opţiune bună că a mers împotriva preşedintelui.  Eu funcţionez cel mai bine în luptă, mie îmi faci rău dacă încerci să mă lauzi. Cel mai bine reacţionez când cineva este nedrept, când mă provoacă pe anumite subiecte.

Vă aşteptaţi să fiţi atacată pe tema aceasta a relaţiei cu Traian Băsescu?

Mă făceau paraşută, pentru că am sărit cu paraşuta. La ce să te aştepţi? Răspunsul este categoric, nu am avut o relaţie cu preşedintele. Dacă oamenii au ajuns să pună întrebarea în campanie, răspund, dar răspunsul meu nu rezolvă chestiunea mea pe fond. Nu poţi să spui: ba pe-a mă-tii!  Nu poţi să spui: ba pe-a mă-tii!
 

V-aţi câştigat un prieten: CTP.

CTP se ţine ca boala de omul sănătos. La vârsta dânsului, cred că mai multă decenţă nu i-ar strica. Pentru mine casca reprezintă simbolul omului care construieşte, aşa mi-am lansat viziunea despre România, pe şantier. Eu sunt un om care construieşte. Pentru mine a fost un mod poate amuzant, dar sigur nu a trecut neobservat, de a atrage atenţia asupra lucrurilor pe care le-am făcut pentru România.  Pentru mine, casca reprezintă altceva decât pentru CTP. Nu-l analizăm, se analiează singur.  Mulţi din cei care îşi dau cu părerea despre mine au conştiinţele de vânzare.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite