Adevărul Live, despre noul partid de dreapta: O parte din electoratul PDL s-ar putea identifica mai uşor cu vechiul nume

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sociologul Darie Cristea a comentat, la Adevărul Live, rezultatele celui mai recent sondaj INSCOP, care arată că un român din trei ar vota noul partid de dreapta, rezultat din fuziunea dintre PNL şi PDL.

INTRĂ ÎN DISCUŢIE şi urmăreşte emisiunea în modulul Adevărul Live.

Darie Cristea: Am măsurat partidele- PNL şi PDL-  şi separat pentru că, la un moment dat, nu se mai vorbea nimic despre fuziune. Din fericire pentru proiect, se discuta în spatele uşilor închise. Unele cifre ne trimit la sondajele făcute înainte de alegeriule europarlamentare. PSD stă în continuare foarte, forate bine. Erodarea guvernării nu este un factor care poate fi luat serios în calcul. E interesantă şi evoluţia Mişcării Populare, după alegerea Elenei Udrea în funcţia de preşedinte. Per total, nu sunt surprize foarte mari, lucrurile se cam aşează.

Dan Marinescu: PPDD are 2, 8%, practic constatăm decesul acestui partid politic.

Cristea: Partidul s-a vrut a fi antisitem, dar până la urmă nu a reuşit să îmbrace acestă haină a ntisitemului. Nu s-a dovedit a fi un proiect politic foarte viabil, nu s-a dezvoltat în sens instituţional. A fost folosit ca un fel de vihicul pentru a intra în Parlament de unele persoane.

Călin Nicolescu: Au fost puţine cazuri în care alianţa la guvernare s-a prăbuşit. Pericolul pentru ei apare în perioada campaniei electorale: au fost cazutrrile CDR şi a Guvernului Boc. 

Cristea: Electoratul PSD nu-i poate oferi surprize lui Victor Ponta. El stă destul de bine în această marjă a partidului. de 40%. Ponta îşi poate permite să întindă antenele pentru a primi voturi din alte părţi: ia măsuri de dreapta, iese în faţă cu tineri. Sunt argumente pe care le poate spune public, fără a pierde electoratul PSD. Victor Ponta ce poate centra pe construirea unor noi segmente de electorat. Are un tip de relaxare, dar nu ştim care sunt procentele de creştere.

Nicolescu: Numai un candidat formidabil ar putea câştiga pe dreapta.

Cristea: Singurul care nu stârneşte animozităţi este Klaus Iohannis, care ar putea lua voturi şi de PMP. Până la a discuta despre cum votează electoratul lui Dan Diaconescu, dreapta ar trebui să/şi facă curat în propria curte. Paradoxal, în loc să susţină un singur candidat, alianţa dintre PNL şi PDL scoate tot mai multe candidaturi: MRU, Monica Macovei sunt cele mai recente exemple.

Nicolescu: În cazul unui eşec la prezidenţiale, aş paria orice că fuziunea dintre PNL şi PDL nu va exista.

Cristea: Lumea se aşteaptă la un partid mare, nu la o alianţă. Dacă nu s-ar realiza aşa ceva, se va da un semnal de slăbiciune. Alianţele sunt cele mai nefuncţionale.

Marinescu: Noul partid se va numi PNL, ne-a confirmat acest lucru şi vicepreşedintele PNl Victor Paul Dobre.

Nicolescu: Aşa se închide cercul deschis în urmă cu 10 ani, când proaspătul preşedinte ales de atunci,Traian Băsescu, a militat pentru fuziunea dintre PD şi PNL. Acum, Traian Băsescu, dar şi Călin Popescu Tăriceanu, cei doi lideri de atunci, se află în afara proiectului. 

Nicolescu: Nu cred că vom avea un candidat PNL în toamnă. Nu au timp să facă fuziune.Cred că va scrie alianţa PNL-PDL.

Cristea: E important cum se vor rebrandui. Unii s-ar putea să se identifice mai uşor cu vechiul nume sau cu vechea siglă.

Marinescu: Dacă votanţii PMP stau acasă la prezidenţiale, cum se împart voturile?

Cristea: E greu de spus. Nu cred că Cristian Diaconescu are puterea să-şi tranzacţioneze voturile. Mai degrabă o văd pe Elena Udrea.

Marinescu: Azi se va decide şi candidatul PNL, pe baza unui sondaj de opinie.

Cristea: Crin Antonescu ar putea să iuasă în faţă pe baza unei posibilităţi: ca Iohannis să se plafoneze, să nu mai fie votat. Dar Iohannis are cele mai mari şanse.

Dacă duminică ar avea loc alegeri parlamentare, un partid format din fuziunea PNL şi PDL ar obţine 29,8% din totalul voturilor, arată un sondaj realizat de INSCOP la comanda ziarului „Adevărul“. Chiar dacă se apropie de 30%, noul partid de dreapta este încă departe de alianţa de stânga. PSD, împreună cu partidele- breloc PC şi UNPR, ar strânge 43, 5% din voturi, într-o confruntare pentru alegerile parlamentare. Pe locul trei s-ar situa PMP, cu 7%, semn că partidul condus de Elena Udrea şi îndrumat politic de Traian Băsescu a stagnat. Singurul partid care ar mai trece pragul electoral ar fi UDMR, cotat la obişnuitul 5,4%, în timp ce partide ca Forţa Civică (3, 6%), neabsorbit încă de PDL,  PRM (3,3%), PPDD (2,8%) şi PNŢCD (1,2%) ar intra abia în marja de eroare. Cifrele sunt calculate pe 63,2% din totalul eşantionului, reprezentând persoanele care au indicat o opţiune pentru un partid.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite