Preşedintele Fundaţiei Konrad Adenauer, Sven Irmer: MCV este un instrument prin care se fac presiuni pentru ca lucrurile să evolueze

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Directorul Fundaţiei Konrad Adenauer pentru România şi Republica Moldova, Sven-Joachim Irmer, a fost invitat, marţi, la Adevărul Live, unde a comentat cele mai recente rezultate ale unui sondaj care măsoară percepţiile şi atitudinea românilor faţă de Germania.

Sloganul România lucrului bine făcut, folosit în campanie de Iohannis, a transmis o influenţă germană.

Tocmai. Românii au o anumită percepţie, o anumită imagine pe care o atribuie Germaniei. Cine spune de la sine că şi-ar dori o calitate proastă. Nu cunosc pe nimeni în cercul de prieteni români care spune că ar vrea să facă lucrurile rău. Aşadar, cred că sloganul a fost foarte bun. Le-a vorbit românilor din inimă.

Punctualitatea este o altă calitate nemţească, pe care românii nu o prea împărtăşesc.

În România sunt mulţi oameni mai punctuali decât mine. Punctualitatea nemţilor este un aspect simpatic.

Atât eu cât şi fundaţia dorim să întărim, să găsim o calea pentru pace, libertate şi bunăstare. Este destul de dificil să reuşim acest lucru în contextul actual. Cum gestionăm riscurile? România, în perioada următoare, se va preocupa mai mult de partea de politică.

89% din români doresc ca în România să existe mai multe investiţii germane.

Este un rezultat îmbucurător. Investiţiile germane arată că România este un loc atractiv pentru investiţii. Oamenii au văzut că investiţiile germane aduc şi locuri de muncă. Poate aşa se explică procentul ridicat. 

De ce credeţi că a fost diferit Sibiul de restul ţării?

Când stau de vorbă cu germani care au investit în Sibiu, îmi dau seama că au găsit acolo ceea ce nu au găsit în altă parte. Oamenii au recunoscut că e nevoie de un cadru universitar, pentru că personalul pentru firme trebuie calificat. Totul a funcţionat repede. 

Ceea ce s-a întâmplat acolo s-ar putea extinde la nivel naţional?

Eu sper ca toată România să se întărească din punct de vedere economic. Datele arată foarte bine. Există însă şomaj ridicat în rândul tinerilor şi există şi mulţi oameni care pleacă din România. Politicul trebuie să creeze aici condiţii de viaţă pentru ca românii foarte bine pregătiţi să nu plece. Este nevoie de un efort politic general. Dacă acest proces de transparetizare se realizează, atunci ceea ce preşedintele a realizat în Sibiu va putea fi realizabil pentru întreaga Românie. Dar trebuie să fim precauţi în ceea ce priveşte aşteptările. 

Credeţi că încrederea de care se bucură preşedintele Klaus Iohannis i-ar putea înlesni încrederea acordată de clasa politică?

Preşedintele este o instanţă morală în România. Cred că politicienii ar trebui să-l ia exemplu. Politica nu este un mediu corupt. Nu există ca să se îmbogăţească unii sau alţii. Atunci când se va produce un click la fiecare, înseamnă că se va fi făcut un pas important în ceea ce priveşte alegerea lui Klaus Iohannis ca preşedinte. Când oamenii vor spun - nu vrem să mai suportăm corupţia - va fi bine. S-a declanşat un val de arestări şi suntem surprinşi când vedem despre ce sume este vorba şi care sunt incriminările aduse de Parchet. Politicul trebuie să asculte de doleanţele oamenilor. 

Despre aderarea României la spaţiul Schengen

Arestările şi succesele sunt într-un punct. Sigur că aceste chestiuni sunt apreciate pozitiv în raportul MCV.Dar acest raport se mai referă şi la alte aspecte, care nu mai sunt atât de pozitive. Raportul trebuie menţinut, aşa cum scrie în prefaţă. MCV este un mijloc de a face presiune pentru ca lucrurile să evolueze. Dar la un moment dat mecanismul trebuie să înceteze. Iar asta depinde de factorii de decizie români. 

Ce ar trebui să aşteptăm de la vizita preşedintelui în Germania?

Nu cunosc agenda în detaliu, dar consider că este important ca acum să venim cu un nou accent în relaţiile româno-germane. Este vorba despre faptul că trebuie să-i comunice canceralului federal ce se întâmplă în România. România este un partener NATO bun. Orientarea este spre Occident, ceea ce înseamnă că trebuie să ne gândim cum trebuie să întărim România spre viitor. 

Cum ar putea capitaliza Klaus Iohannis vizitele în Germania?

Nu vreau să vin cu interpretările mele. Preşedintele ştie foarte bine ce doreşte de la aceste vizite.Va fi vorba de politica de securitate, de relaţiile economice dintre cele două state. Dacă o parte din ce am enumerat se realizează, va fi foarte bine. 

În actualul context regional, s-a pus înmtrebarea ce rol ar trebui să joace România vizavi de Ucraina şi de Republica Moldova?

O intervenţie activă, aşa cum aţi formulat, nu cred că are vreun stat dreptul la aşa ceva. România joacă un rol important ca partener al Republicii Moldova. În cee ace priveşte Ucraina, s epune problema unei acţiuni bine gândite.România este un partener NATO de încredere şi aceasta este o bază bună de pornire.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite